Oκ. Ανδρέας Τζάκης (φωτογραφία) για πολλούς επιστήμονες δεν είναι απλώς ένας πολύ καλός γιατρός. Είναι ένας μεγάλος ερευνητής που ανοίγει νέους ορίζοντες στην ιατρική επιστήμη. Γεννημένος το 1950 στον Πειραιά από πατέρα Κεφαλλονίτη ο κ. Ανδρέας Τζάκης είναι ο πρώτος χειρουργός που πραγματοποίησε επιτυχή μεταμόσχευση παγκρέατος καθώς και μεταμόσχευση ήπατος μπαμπουίνου σε άνθρωπο στις αρχές της δεκαετίας του ΄90. Το όνομά του έχει γραφτεί στο βιβλίο Γκίνες καθώς έκανε την πρώτη στην ιστορία του ιατρικού κόσμου μεταμόσχευση επτά οργάνων. Το 1997 ο κ. Τζάκης αποφάσισε και πραγματοποίησε ένα αδιανόητο επίτευγμα. Πήρε στα θαυματουργά του χέρια ένα κοριτσάκι μόλις 10 μηνών και το υπέβαλε σε μεταμόσχευση ήπατος, στομάχου, παγκρέατος, λεπτού και παχέος εντέρου και δύο νεφρών.

Ιατρική ο κ. Τζάκης σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και αφού υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία στην πολεμική αεροπορία έφυγε από την Ελλάδα για τη Νέα Υόρκη σε ηλικία 27 ετών για να συνεχίσει τις σπουδές του. «Στη Νέα Υόρκη έκανα ειδικότητα γενικής χειρουργικής. Κάποια στιγμή θέλησα να ασχοληθώ με τη χειρουργική του ήπατος. Ετυχε να με προσλάβει ένας καθηγητής, πρωτοπόρος στις μεταμοσχεύσεις, ο Τhomas Starzi. Ετσι άρχισαν όλα…» δήλωσε το 2000 κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Η ανοδική πορεία του Ανδρέα Τζάκη στον ιατρικό κόσμο ξεκίνησε τότε και περιλαμβάνει πολλές στιγμές δόξας: Καθηγητής και επικεφαλής του τμήματος Μεταμοσχεύσεων στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο. Επί έντεκα χρόνια διευθυντής της Παιδιατρικής Ηπατολογίας και Μεταμοσχεύσεων του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ. Το 1994 αναλαμβάνει τη διεύθυνση του νεοσυσταθέντος χειρουργικού τμήματος ήπατος και μεταμοσχεύσεων της ιατρικής σχολής του Μαϊάμι, θέση στην οποία υπηρετεί ως σήμερα.

Οπως έλεγε ο ίδιος πριν από επτά χρόνια «η ζωή είναι στην κυριολεξία πολύτιμη και το σώμα το πιο σοβαρό περιουσιακό στοιχείο του καθενός. Εχουμε δύο επιλογές. Η πρώτη να το θάψουμε. Η δεύτερη να το κάνουμε χρήσιμο σε συνανθρώπους μας που πάσχουν προσφέροντας τα όργανά μας. Η προσφορά ενός μπορεί να ωφελήσει 12 άλλους». Και χθες ο κ. Τζάκης δήλωσε ότι είναι έτοιμος να υποβάλει τον Αρχιεπίσκοπο κ. Χριστόδουλο σε μεταμόσχευση ήπατος από δότη στις ΗΠΑ…