Ενα από τα μεγαλύτερα πάρκα του κόσμου θα αποκτήσει η Αθήνα τα επόμενα χρόνια καθώς εντός του 2008 θα ξεκινήσουν τα έργα δημιουργίας του Μητροπολιτικού Πάρκου στην περιοχή του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού. Το Πάρκο θα αποτελείται από μια συνολική επιφάνεια χώρων πρασίνου 6.500 στρεμμάτων τη στιγμή που το Χάιντ Παρκ του Λονδίνου είναι 2.500 στρέμματα και το Σέντραλ Παρκ της Νέας Υόρκης είναι περίπου 3.500 στρέμματα.

Συνολικά στο Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού, σύμφωνα με την οριστική μελέτη που παρουσίασε χθες ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ.Σουφλιάς, θα φυτευτούν 36.800 δέντρα και 17.500 θάμνοι. Θα κατασκευαστούν 54 χιλιόμετρα μονοπάτια πεζοπορίας, 5,6 χιλιόμετρα μονοπάτια ειδικά για ποδήλατο, 6,4 χιλιόμετρα παραθαλάσσιου περιπάτου, 24 χιλιόμετρα ειδικά διαμορφωμένης «μαραθώνιας διαδρομής», 4,6 χιλιόμετρα για διαδρομή με άλογο και 3,8 χιλιόμετρα ειδικά διαμορφωμένης διαδρομής με γλυπτά. Θα απελευθερωθούν τεράστιοι χώροι και είναι ενδεικτικό ότι από τα 419 μικρά και μεγάλα κτίρια που υπάρχουν μέσα στο Ελληνικό και κυρίως στην περιοχή της πρώην αμερικανικής βάσης θα διατηρηθούν μόνο τα 41.

Το πάρκο θα δημιουργηθεί με αυτοχρηματοδότηση, καθώς θα παραχωρηθεί σε ιδιώτες έκταση περίπου 1.000 στρεμμάτων στην οποία θα κτιστούν 300 στρέμματα με συντελεστή δόμησης 0,2 προκειμένου να συγκεντρωθούν 500 και πλέον εκατ. ευρώ όπου εκτιμάται ότι θα κοστίσουν η κατασκευή του και η συντήρηση.

Σύμφωνα με τη μελέτη, στον χώρο που θα γίνει το Πάρκο, αρχικού εμβαδού 5.300 στρεμμάτων, θα προστεθούν 700 στρέμματα από την υπογειοποίηση της λεωφόρου Ποσειδώνος και την ενοποίηση με τον Αγιο Κοσμά. Επίσης λόγω του ότι το Μητροπολιτικό Πάρκο εφάπτεται νότια με το γήπεδο Γκολφ, έκτασης 500 στρεμμάτων, θα δημιουργηθεί τελικά μια συνολική επιφάνεια χώρων πρασίνου 6.500

στρεμμάτων.

Εξ αυτών, τα 300 στρέμματα σήμερα καταλαμβάνονται από υπάρχουσες εγκαταστάσεις υποδομών οι οποίες θα παραμείνουν (όπως αμαξοστάσια τραμ και ΕΘΕΛ, ΔΕΗ, Πυροσβεστική, κτίριο FΙR, αθλητικές εγκαταστάσεις, εκθεσιακό- συνεδριακό κέντρο στον χώρο του πρώην Ανατολικού Αερολιμένα κ.ά.).

Για τη χρηματοδότηση κατασκευής του Πάρκου, αλλά και για τη δημιουργία ενός «Ταμείου Πρασίνου», προβλέπονται η παραχώρηση και η ανοικοδόμηση 300 στρεμμάτων, όπου θα υπάρξει ήπια ανάπτυξη με χώρους επαγγελματικών χρήσεων, κατοικίας και δημόσιων κτιρίων και εγκαταστάσεων.

Το «Ταμείο Πρασίνου» σύμφωνα με πρόταση του κ. Σουφλιά θα χρηματοδοτήσει και σχέδιο για την κατεδάφιση πολυκατοικιών σε πυκνοκατοικημένες περιοχές και τη δημιουργία ελεύθερων χώρων.

Την υλοποίηση του σχεδίου αξιοποίησης της έκτασης στο Ελληνικό θα αναλάβει ειδικός οργανισμός που θα συσταθεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ, τα συναρμόδια υπουργεία και Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Τέλος, ο κ. Σουφλιάς έχει προτείνει στο Ιδρυμα Γουλανδρή να κατασκευαστεί στην έκταση του Μητροπολιτικού Πάρκου το Μουσείο του Ιδρύματος, πρόταση που μελετάται από το διοικητικό του συμβούλιο.

Ο υπεύθυνος Περιβάλλοντος του ΠαΣοΚ κ. Α.Λοβέρδος κατηγόρησε τον κ. Σουφλιά ότι αναφέρεται σε θέματα του Πάρκου με αναληθή ή με λανθασμένο τρόπο και ότι ενώ ισχυρίζεται ότι μόνο 300 στρέμματα από τον χώρο του Πάρκου δίνει για οικοδόμηση, ο συνολικός παραχωρούμενος χώρος είναι 1.000 στρέμματα, απλώς τα 300 θα είναι οικοδομήσιμα. Επίσης ο κ. Λοβέρδος τονίζει ότι ήδη με νόμο της Νέας Δημοκρατίας 2.300 στρέμματα παραχωρήθηκαν στα Ολυμπιακά Ακίνητα. Σε απάντηση στις δηλώσεις του βουλευτή του ΠαΣοΚ κ. Α. Λοβέρδου, από το Γραφείο Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων του ΥΠΕΧΩΔΕ εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: «Ο κ.Λοβέρδος για να αποκομίζει δημοσιότητα προχειρολογεί και κάνει δηλώσεις που υπηρετούν την άγνοια,τον λαϊκισμό και την παραπληροφόρηση».

«Δούρειο Ιππο για την παράδοση στην κερδοσκοπία του κεφαλαίου» αποτελούν, σύμφωνα με την ΚΕ του ΚΚΕ, τα σχέδια της κυβέρνησης για το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού. Σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι ο λαός του Λεκανοπεδίου πρέπει να απορρίψει μαζικά «την εκποίηση δήθεν για να βρεθούν τα αναγκαία χρήματα για να γίνει το Πάρκο». Και προσθέτει: «Ούτε ένα στρέμμα τσιμέντο, καμία εκχώρηση σε επιχειρηματίες.Πάρκο αποκλειστικά δημόσιο με ελεύθερη είσοδο για τον λαό».

ΕURΟΚΙΝΙSSΙ Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιάς κατά τη χθεσινή παρουσίαση των έργων που θα γίνουν στο Ελληνικό