ΟΛΑ έμοιαζαν με παραμύθι την περασμένη Κυριακή στην Τούμπα. Χιλιάδες ασπρόμαυρα μπαλόνια συνόδευαν την επιστροφή του ΠΑΟΚ στα ευρωπαϊκά ποδοσφαιρικά σαλόνια και σε μια Τούμπα από τα παλιά 35.000 οπαδοί του «Δικεφάλου» του Βορρά γιόρτασαν με την ψυχή τους την έξοδο της ομάδας στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ μετά από πέντε χρόνια προσμονής. Ερχονται άλλες εποχές, πιστεύουν όλοι τώρα στον ποδοσφαιρικό ΠΑΟΚ, ενώ οι χιλιάδες φίλοι της ενιαίας «ιδέας» του «Δικεφάλου» πανηγύρισαν διπλά καθώς και η ομάδα μπάσκετ του ΠΑΟΚ (τερματίζοντας τρίτη στο πρωτάθλημα) εξασφάλισε τη συμμετοχή της στην Ευρωλίγκα, επιτυχία που πανηγυρίστηκε στη Θεσσαλονίκη σαν να πήραν τον τίτλο.


Αυτό το δικέφαλο φτερούγισμα του ΠΑΟΚ στο ποδοσφαιρικό Κύπελλο ΟΥΕΦΑ και στη χρυσοφόρο Ευρωλίγκα του μπάσκετ επιχειρεί να εξηγήσει το σημερινό ρεπορτάζ του «Βήματος»: εν ενεργεία και παλαίμαχοι αθλητές, προπονητές και παράγοντες της «ΠΑΟΚτζίδικης οικογένειας», κατά πρώτο λόγο, μιλούν για τη δικέφαλη αναγέννηση του ιστορικού και λαοφιλούς συλλόγου της Θεσσαλονίκης και εκφράζουν την αισιοδοξία τους για επιτυχία και στα δύο μέτωπα της ευρωπαϊκής πρόκλησης.
Η μεγάλη αντεπίθεση της Τούμπας



ΚΑΙ ΞΑΦΝΙΚΑ εκεί όπου ο ΠΑΟΚ βολόδερνε στον Α’ γύρο του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου Α’ Εθνικής, κάτι άλλαξε. Τον Ιανουάριο, με την απόκτηση του Κώστα Φρατζέσκου και του Σπύρου Μαραγκού, η ομάδα εκεί που εκινείτο στη μετριότητα, έγινε πρωταγωνίστρια. Ο διεθνής ποδοσφαιριστής Σπ. Μαραγκός, που ανηφόρισε από την καραντίνα της Παιανίας στην Τούμπα, επισημαίνει: «Η επιτυχία της ομάδας μετράει και όχι πόσο βοήθησα εγώ ή κάποιος άλλος. Ηρθαμε στην ομάδα για να την βοηθήσουμε και πιστεύω τα καταφέραμε. Στον ΠΑΟΚ μπορώ να πραγματοποιήσω τα όνειρά μου. Βλέπω ότι οι κινήσεις της διοίκησης είναι προς το καλό της ομάδας και το μέλλον διαγράφεται ευοίωνο. Οι στόχοι για την επόμενη χρονιά είναι να φτάσει όσο πιο ψηλά μπορεί η ομάδα. Βασική επιδίωξή μας θα είναι να πάρουμε βαθμούς εκεί που χάσαμε φέτος και να εξασφαλίσουμε από νωρίς την έξοδο στην Ευρώπη. Πόσο ψηλά θα φτάσουμε… εξαρτάται από τη σταθερότητα που θα έχουμε αλλά και τη δυναμικότητα των άλλων ομάδων. Ο ΠΑΟΚ πρέπει να γίνει δυνατός εκτός έδρας. Αυτό προσπαθήσαμε να αλλάξουμε από την πρώτη στιγμή που ήρθα στην ομάδα. Η νίκη μόνο μέσα στην έδρα σου δεν αρκεί πια».


Εφθασε μήπως η στιγμή για τη μεγάλη αντεπίθεση της Τούμπας; Πάντως, ο εκπληκτικός δεύτερος γύρος του ΠΑΟΚ και η έξοδος στην Ευρώπη δεν είναι, φαίνεται, ο μοναδικός στόχος του «Δικεφάλου» του Βορρά. Ενας εκπρόσωπος της παλαιάς γενιάς που έγραψε ιστορία στον ΠΑΟΚ και στο ελληνικό ποδόσφαιρο, ο Γιώργος Κούδας, βλέπει το μέλλον με αισιοδοξία και ελπίζει ότι τα επόμενα χρόνια ο ΠΑΟΚ θα είναι πρωταγωνιστής. «Αλλαξαν πολλά φέτος στον ΠΑΟΚ και θα αλλάξουν ακόμη περισσότερα. Βγήκαμε επιτέλους από τη μιζέρια και την αφάνεια τόσων ετών. Προσδοκούμε να δημιουργήσουμε τον μεγάλο ΠΑΟΚ. Μια ομάδα που θα αναπνέει ευρωπαϊκό αέρα. Εκείνο που έπαιξε καθοριστικό ρόλο ήταν οι κινήσεις του Δεκεμβρίου. Η ενίσχυση ήταν αυτή που έφερε τη μεταμόρφωση, συν η παρουσία του Αγγελου Αναστασιάδη, ο οποίος οργάνωσε τέλεια την ομάδα. Ο πρόεδρος μας ζήτησε να έρθουμε κοντά στην ομάδα. «Μη σταματάτε και εγώ είμαι εδώ», μας είπε μία και δύο φορές. Κι εμείς δεν κάνουμε τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από αυτό που οφείλουμε στον ΠΑΟΚ. Κάναμε αυτή την προσπάθεια για να αλλάξουμε όλη αυτή την κατάσταση που υπήρχε. Δεν υπάρχουν μυστικά και κρυφές συνταγές. Με τις σωστές κινήσεις του χειμώνα δώσαμε την ώθηση που χρειαζόταν η ομάδα. Δούλεψε καλύτερα η μηχανή του ΠΑΟΚ και έπαιξε καλύτερο ποδόσφαιρο. Ο ΠΑΟΚ έρχεται να μπει σφήνα στις τρεις μεγάλες ομάδες της Αθήνας. Πάντα έτσι γινόταν, ακόμα και την εποχή που έπαιζα εγώ. Αν δημιουργήσεις καλή ομάδα μπορείς να τους παλέψεις».


Ο ΠΑΟΚ σφράγισε, λοιπόν, το εισιτήριο της Ευρώπης και ετοιμάζεται μετά από πέντε χρόνια να ξαναπατήσει ευρωπαϊκό γήπεδο. Την 1η Οκτωβρίου 1992 ήταν το μοιραίο παιχνίδι με την Παρί Σεν Ζερμέν, που κατατρέχει εδώ και χρόνια τον ΠΑΟΚ. Ο Γιώργος Τουρσουνίδης εξηγεί: «Τα προηγούμενα χρόνια έλειπε το κίνητρο. Οι παίκτες δεν είχαν διάθεση για τίποτα γνωρίζοντας ότι η ομάδα δεν μπορούσε λόγω τιμωρίας από την ΟΥΕΦΑ να αγωνιστεί στα κύπελλα Ευρώπης. Τόσα χρόνια μοιάζαμε σαν να έχουμε μείνει μετεξεταστέοι. Ολο αυτό το διάστημα πληρώναμε τις αμαρτίες εκείνης της βραδιάς. Η έξοδος στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ ήταν η πιο μεγάλη στιγμή μου στον ΠΑΟΚ. Ηταν η σημαντικότερη στην καριέρα μου, και το λέω γιατί απλούστατα ο τρόπος που επιτεύχθηκε και ο δείκτης δυσκολίας ήταν τόσο μεγάλος, που φάνταζε ακατόρθωτος ένας τέτοιο στόχος. Πιστεύω ότι αν ο δεύτερος γύρος του πρωταθλήματος ήταν ο πρώτος, η ομάδα αυτή είχε τις δυνατότητες να πετύχει πολύ περισσότερα».


Στον ΠΑΟΚ πανηγυρίζουν την απαρχή μιας άλλης εποχής. Πόσο πιο δυνατός θα είναι ο ΠΑΟΚ της επόμενης μέρας; Ποια σχέδια κάνουν για τον αναγεννημένο δικέφαλο στη Θεσσαλονίκη; Ο Γιώργος Κωστίκος, πρώην ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ και του Ολυμπιακού, πιστεύει: «Η επόμενη πενταετία ανήκει στον ΠΑΟΚ και ατον Ολυμπιακό. Βέβαια με εξέπληξε η πορεία του στον δεύτερο γύρο. Αλλά ο Φρατζέσκος και ο Μαραγκός έδωσαν αυτό που έλειπε στην ομάδα. Ομως μην ξεχνάμε και τον Κολομπούρδα που έδεσε την άμυνα. Χρειάζεται το ελληνικό πρωτάθλημα έναν ΠΑΟΚ ισχυρό. Ο ΠΑΟΚ έχει την τάση να διεκδικήσει τίτλους. Το ποδόσφαιρο έχει αλλάξει σήμερα. Οι έδρες δεν δείχνουν να παίζουν ιδιαίτερο ρόλο στο αποτέλεσμα του αγώνα. Ο «δικέφαλος του Βορρά» έπαιξε καλύτερο ποδόσφαιρο στα εκτός έδρας παιχνίδια και πήρε πιο εύκολα θετικά αποτελέσματα. Το πρόβλημα του ΠΑΟΚ είναι ο υδροκεφαλισμός της Αθήνας. Η Ελλάδα είναι αθηνοκεντρική. Ολες οι εξουσίες είναι συγκεντρωμένες εκεί. Ο ΠΑΟΚ τη νέα χρονιά μπορεί να φτάσει πιο ψηλά. Με δύο τρεις καλές μετεγγραφές μπορεί να πετύχει πολλά».


Το τέλος του δρόμου βρίσκει τον ΠΑΟΚ κατάκοπο και λαχανιασμένο, πλην όμως επιτυχημένο. Εχει αγκαλιάσει ένα όνειρο που πριν από λίγους μόλις μήνες έμοιαζε μακρινό και άπιαστο. Ο προπονητής Γιώργος Παράσχος, παρατηρεί σχετικά: «Ο ΠΑΟΚ άρχισε μέτρια την αγωνιστική περίοδο παρ’ όλες τις μετεγγραφές που έκανε το καλοκαίρι. Πήρε πολλούς παίκτες και δεν κατάφερε να δέσει ομάδα που να μπορεί να χτυπήσει Ευρώπη και πρωτάθλημα. Αλλαξαν δύο προπονητές αλλά τίποτα δεν έγινε. Μετά τις πρώτες επιτυχίες του χειμώνα, ύστερα από τον ερχομό στην ομάδα σπουδαίων παικτών, συνειδητοποιήσαμε τι μπορούσε να επιτύχει. Κάτω από τις οδηγίες του Αγγελου Αναστασιάδη έκανε ένα εντυπωσιακό δεύτερο γύρο στο πρωτάθλημα και έφτασε άξια στην έξοδό του στην Ευρώπη. Το μυστικό είναι η κίνηση του προέδρου της ΠΑΕ Γιώργου Μπατατούδη να φέρει κοντά στην ομάδα τους παλαίμαχους παίκτες του ΠΑΟΚ. Εδωσαν στον ΠΑΟΚ αυτό που του έλειπε. Την ηρεμία και το κλίμα της οικογένειας. Ο πρόεδρος υπάκουσε τυφλά στις υποδείξεις των παλαιών παικτών και κατόρθωσε να κάνει το όνειρο της Ευρώπης πραγματικότητα». Σκάιλς και το όνειρο της Ευρωλίγκα



ΣΤΙΣ 18 Ιανουαρίου ο γάλλος προπονητής της ομάδας μπάσκετ του ΠΑΟΚ Μισέλ Γκομέζ κάθεται για τελευταία φορά στον πάγκο στο παιχνίδι με τον Σπόρτιγκ που συνοδεύτηκε από ήττα του «Δικεφάλου». Στις 24 του μηνός ο πρόεδρος του ΤΑΚ ΠΑΟΚ κ. Απόστολος Αλεξόπουλος επιχειρεί το μεγάλο τόλμημα, για το οποίο τελικά θα δικαιωθεί. Χρίζει προπονητή τον αμερικανό πλέι μέικερ της ομάδας Σκοτ Σκάιλς, που στον αγώνα με την ΑΕΚ φοράει για τελευταία φορά αθλητική περιβολή. Ο κ. Αλεξόπουλος υποστηρίζει: «Ημουν αυτός που πίστεψε πρώτος το ΠΑΟΚτζηλίκι του Σκάιλς και στις δυνατότητές του. Περιμένω από τον Σκοτ Σκάιλς να μου πει αν θα μείνει. Θέλω να πιστεύω ότι θα ξεπεραστούν τα εμπόδια και ότι θα μπορέσει να βλέπει τα τρία παιδιά του. Ο Σκάιλς πάλεψε με νύχια και με δόντια για το καλό του ΠΑΟΚ. Η συνεργασία μας δεν έχει να κάνει ούτε με χρήματα ούτε με άλλους όρους. Ξέρει ότι θα τα έχει όλα. Οι πόρτες μας είναι ανοικτές και περιμένουμε την απάντησή του στις επόμενες δύο βδομάδες».


Ο ΠΑΟΚ ύστερα από 15 χρόνια στην πρώτη τριάδα τερμάτισε στην έκτη θέση της κανονικής περιόδου και μπήκε στα πλέι οφ με κρυφή ελπίδα τη διάκριση. Η παρουσία του Σκοτ Σκάιλς στον πάγκο έδωσε στην ομάδα αυτό που της έλειπε. Ο Γιώργος Μπαλογιάννης εξηγεί: «Με τα προβλήματα που είχαμε θέλαμε κάθε παιχνίδι να το βλέπουμε διαφορετικά. Η επιδίωξή μας ήταν να κερδίζουμε κάθε παιχνίδι. Ακόμη και το πρωτάθλημα ήταν μέσα στους στόχους μας, ειδικά από τη στιγμή όπου μπήκαμε στους τέσσερις στα πλέι οφ. Τελικά καταφέραμε να βγούμε στην Ευρωλίγκα και αυτό δεν είναι λίγο. Είχαμε πει ότι η θέση που θα πάρουμε στο πρωτάθλημα δεν θα επηρεάσει την ψυχολογία της ομάδας και θα προσπαθήσουμε να επιτύχουμε το καλύτερο. Ο ΠΑΟΚ έδειξε ότι εκτός έδρας παίζει πολύ καλά και ότι μπορεί να σπάσει οποιοδήποτε αβαντάζ έδρας. Η παρουσία του Σκοτ Σκάιλς στον πάγκο ήταν ευεργετική. Αλλαξε την ψυχολογία της ομάδας. Ο Σκάιλς είχε καταλάβει τους παίκτες από την εποχή όπου αγωνιζόταν και αυτός στην ομάδα. Απεδείχθη μεγάλο πλεονέκτημα που ανέλαβε την κατάλληλη στιγμή ως προπονητής. Αλλαξε την ψυχολογία του κάθε παίκτη. Παίξαμε σαν ομάδα και αυτό ήταν που έλειπε παλαιότερα από τον ΠΑΟΚ. Ο ΠΑΟΚ είναι ομάδα για να παίζει σε διοργανώσεις όπως η Ευρωλίγκα. Το έχει αποδείξει στο παρελθόν παρ’ όλα τα προβλήματα που αντιμετώπιζε».


Κάποιοι τον είχαν ξεγράψει λόγω των τραυματισμών που τον ταλαιπώρησαν τα προηγούμενα χρόνια. Κάποιοι άλλοι τον θεώρησαν ανεπαρκή. Ο Αχιλλέας Μαματζιόλας είχε μεγάλη συμβολή στην επιτυχία του ΠΑΟΚ. «Ο πρώτος στόχος του ΠΑΟΚ όταν ξεκίνησε η χρονιά ήταν να βγει στην Ευρωλίγκα. Κατά τη διάρκεια της χρονιάς αυτός ο στόχος δεν ήταν τόσο ορατός. Αρχισαν να υπάρχουν προβλήματα στην ομάδα, διοικητικά και αγωνιστικά, και πολλοί έπαψαν να την πιστεύουν. Με την αλλαγή προπονητή δόθηκε νέα ώθηση και οι παίκτες ανέκτησαν την αυτοπεποίθηση και την εμπιστοσύνη στις δυνατότητές τους. Ευχαριστώ τον Σκοτ Σκάιλς που με εμπιστεύτηκε. Μεταμόρφωσε την ομάδα. Μας έδωσε να καταλάβουμε τι πρέπει να κάνουμε για να φτάσει ψηλά η ομάδα. Υπήρχαν πολλοί που χαμογελούσαν ειρωνικά όταν μιλούσαμε για Ευρωλίγκα στο ξεκίνημα των πλέι οφ. Ισως αυτό μας δυνάμωσε και μας έκανε να παλέψουμε πιο σκληρά για να τα καταφέρουμε».


Η φετινή χρονιά άρχισε με στραβοπατήματα. Η νωθρή χωρίς προσωπικότητα ομάδα ηττήθηκε από τη Λάρισα και τον Πειραϊκό στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος. Και ξαφνικά στα πλέι οφ κέρδισε εκτός έδρας τον Παναθηναϊκό και το Περιστέρι. Χωρίς μάλιστα τον σούπερ σταρ της ομάδας, τον τραυματία Πέντραγκ Στογιάκοβιτς. Ο προπονητής Θόδωρος Ροδόπουλος αναλύει τους λόγους της μεταμόρφωσης του ΠΑΟΚ. «Με την αλλαγή του προπονητή ο ΠΑΟΚ άρχισε να διαθέτει δύο – τρία πλεονεκτήματα τα οποία τον βοήθησαν να λειτουργήσει σαν ομάδα. Ο Σκάιλς εφάρμοσε καταπληκτικές άμυνες, οι οποίες είναι αντικείμενο σεμιναρίων. Ο ΠΑΟΚ προτού αναλάβει ο Σκάιλς είχε ένα σοβαρό πρόβλημα: δεν λειτουργούσε σαν ομάδα, αλλά σαν άτομα. Η απουσία του Στογιάκοβιτς ήταν πολύ σημαντική. Ο Σκάιλς εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο την ικανότητα του Μπόνερ. Εφάρμοσε τρία πράγματα που διακρίνουν τις ομάδες του ΝΒΑ: πολύ δυνατές άμυνες, γρήγορη μεταφορά της μπάλας και εκμετάλλευση του ελεύθερου παίκτη. Η Θεσσαλονίκη είναι μπασκετομάνα, αλλά πρέπει να είναι τύποις και ουσία, γι’ αυτό χρειάζεται όχι μόνο ισχυρό ΠΑΟΚ αλλά ισχυρές και τις άλλες ομάδες της πόλης. Ιδιαίτερα ο ΠΑΟΚ μπορεί να έχει διάρκεια και συνέχεια μετά την κάμψη τα δύο – τρία τελευταία χρόνια».


Πριν από δύο – τρεις μήνες πέντε – έξι παίκτες δήλωναν εμμέσως ότι θα φύγουν το καλοκαίρι, αλλά η Ευρωλίγκα ίσως να τους κρατήσει στις θέσεις τους. Ο ΠΑΟΚ, κάνοντας μια εκπληκτική πορεία, κέρδισε τη συμμετοχή του στην Ευρωλίγκα, όπου επιστρέφει μετά από δύο χρόνια, αλλά τώρα οι απαιτήσεις μεγαλώνουν, ενώ αυξάνονται και τα προβλήματα που έχει να επιλύσει ο κ. Αλεξόπουλος. «Ο ΠΑΟΚ θα επιδιώξει την ενίσχυσή του με καταξιωμένους παίκτες για να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις της Ευρωλίγκα. Αυτό σημαίνει ότι οι στόχοι μας είναι υψηλοί. Ο «Δικέφαλος» είναι μεγάλο όνομα στο ευρωπαϊκό μπάσκετ και αυτό μπορεί να το αποδείξει την ερχόμενη περίοδο. Πιστεύω ότι θα είμαστε στο φάιναλ φορ της Ευρωλίγκα. Ο ΠΑΟΚ είναι μέσα στις δύο καλύτερες ομάδες στην Ελλάδα και η θέση του είναι να πρωταγωνιστεί. Δεν νοείται Ευρωλίγκα χωρίς τον ΠΑΟΚ. Η ομάδα επέστρεψε στη φυσική της θέση. Είναι άδικο να παίζει στο Κύπελλο Κόρατς και να παίζουν κάποιες απίθανες ομάδες στην Ευρωλίγκα. Είμαι διατεθειμένος να βάλω και πάλι βαθιά το χέρι στην τσέπη για να ενισχυθεί ο ΠΑΟΚ. Φέτος ξοδέψαμε τα περισσότερα χρήματα. Το μόνο που έχω να πω είναι πως για τη νέα περίοδο θα ξοδέψουμε ακόμη περισσότερα». Το ξύπνημα του γίγαντα



ΜΙΑ χρονιά γεμάτη επιτυχίες. Το λένε, το πιστεύουν, το γεύονται και το πανηγυρίζουν οι οπαδοί του ΠΑΟΚ για τη διπλή επιτυχία του ποδοσφαίρου και του μπάσκετ. Οι ΠΑΟΚτζήδες αναθάρρησαν βλέποντας τις αντίστοιχες ομάδες του «Δικεφάλου» μετά από ένα άσχημο ξεκίνημα να αντεπιτίθενται και να φτάνουν στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ και στην Ευρωλίγκα. Πιστεύουν μάλιστα ότι τώρα έρχονται μεγαλύτερες διακρίσεις και η ιδέα του ΠΑΟΚ θα ταξιδέψει και εκτός Ελλάδας. Αλλωστε για τους ΠΑΟΚτζήδες εκεί όπου τελειώνει η λογική αρχίζει η ιδέα του ΠΑΟΚ. Ο Γιώργος Τουρσουνίδης, ο οποίος μεγάλωσε μέσα στη «θύρα 4» της Τούμπας, αποφαίνεται για τη σχέση της ομάδας με τους οπαδούς: «Ο ΠΑΟΚ είναι αετός και ο κόσμος τα φτερά του. Οι οπαδοί μάς βοήθησαν πάρα πολύ. Ο κόσμος επέστρεψε στην Τούμπα. Μπορεί η αρχική μας πορεία να τους απογοήτευσε, αλλά στάθηκαν στο πλάι μας. Από τον Ιανουάριο και μετά αυτό που ζήσαμε δεν περιγράφεται. Οπου και αν παίζαμε ήταν στο πλευρό μας. Αν δεν είσαι οπαδός του ΠΑΟΚ, δεν μπορείς να καταλάβεις τον καημό και τον πόθο αυτών των ανθρώπων».


Ο «ναός» των απανταχού ΠΑΟΚτζήδων αποδείχθηκε πολύ μικρός στα εντός έδρας παιχνίδια του Β’ Γύρου του πρωταθλήματος. «Είναι μικρό το γήπεδο!», φώναζαν προς τον πρόεδρο της ΠΑΕ Γιώργο Μπατατούδη οι οπαδοί του ΠΑΟΚ. «Οσο περισσότερους οπαδούς έχει μια ομάδα τόσο περισσότερες είναι και οι απαιτήσεις τους», λέει ο Σπύρος Μαραγκός και συνεχίζει: «Του χρόνου θα έχουν περισσότερες φιλοδοξίες για την ομάδα τους και τους δικαιολογώ. Αλλά αυτό πιστεύω ότι θα μας βοηθήσει να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα».


Το ξύπνημα του γίγαντα (όπως χαρακτηρίζουν τον κόσμο του ΠΑΟΚ, φίλοι και αντίπαλοι της ομάδας) ήταν εντυπωσιακό: μια τεράστια φάλαγγα έκανε προέλαση στις πόλεις που επισκέπτονταν οι οπαδοί του «Δικεφάλου» για να παρακολουθήσουν την ΠΑΟΚάρα τους. Ατέλειωτα τα καραβάνια, τα πούλμαν, τα αυτοκίνητα και φορτηγά των οπαδών με σημαίες και ταμπούρλα. «Πάνω από πέντε χιλιάδες ΠΑΟΚτζήδες πήγαν στη Βέροια, στην Ξάνθη, στην Καβάλα», υπενθυμίζει ο Γιώργος Κωστίκος και εξηγεί: «Ειδικά φέτος ο κόσμος του ΠΑΟΚ είχε υπομονή. Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού δεν απογοητεύονταν και αυτό περνούσε και στην ομάδα που προσπαθούσε για το καλύτερο».


Τον παλμό των φίλων της ομάδας, που τον μεταφέρουν με ενθουσιασμό και μοναδικό τρόπο στους ποδοσφαιριστές, νιώθει και η διοίκηση της ομάδας. Ο Γιώργος Κούδας υποστηρίζει: «Πιστεύω ότι η διοίκηση της ομάδας ήρθε κοντά στον κόσμο και του μίλησε με τη γλώσσα της αλήθειας. Οι οπαδοί του ΠΑΟΚ αντιλαμβάνονται αν τους κοροϊδεύεις. Δεν πρέπει να τους πεις ψέματα. Θα τον ξεγελάσεις 2-3 φορές, αλλά όταν σε καταλάβει έχεις χάσει το παιχνίδι. Οι οπαδοί του ΠΑΟΚ είναι διαφορετικοί και έχουν ανεπτυγμένο το αίσθημα της αδικίας».


Στην πλατεία του Λευκού Πύργου πανηγυρίζουν οι οπαδοί του ΠΑΟΚ τις επιτυχίες της ομάδας τους. Εκεί ξεχύθηκαν και μετά την εξασφάλιση της συμμετοχής της ομάδας μπάσκετ στην Ευρωλίγκα. «Ο λαός του ΠΑΟΚ φάνηκε ποιος είναι στα τελευταία παιχνίδια. Αλλωστε δεν χρειάζεται να δώσει εξετάσεις γιατί τις έχει περάσει προ πολλού», τους κολακεύει ο Γιώργος Μπαλογιάννης και ο Αχιλλέας Μαματζιόλας συμπληρώνει: «Θέλω να συμβουλεύσω τον λαό του ΠΑΟΚ να πιστεύει σε εμάς και να μη μας παρατάει. Τα ΠΑΟΚια σού εκδηλώνουν την αγάπη τους όπου σε βρουν. Είναι μια ανοικτή σχέση και ο κόσμος είναι συνηθισμένος να βλέπει την ομάδα ψηλά. Τότε σε σταματάνε στον δρόμο και σου δίνουν συγχαρητήρια και έχεις ένα λόγο παραπάνω να προσπαθήσεις περισσότερο. Αν δεν πάει καλά η ομάδα, όλοι στον δρόμο είναι εναντίον σου, λες και εσύ είσαι ο μοναδικός που φταίει».