Και το όνομα αυτής ­ κατά πάσα πιθανότητα ­ Κίνηση για την Ενότητα Δράσης της Αριστεράς (ΚΕΔΑ, ενδεχομένως για να παραπέμπει συνειρμικά στην ΕΔΑ της δεκαετίας του ’60). Οπως και αν ονομαστεί, πάντως, η ουσία είναι η ίδια: οι «πρώην» του ΚΚΕ, ασχέτως των όσων υποστήριζαν μέχρι πρότινος, προχωρούν στη δημιουργία πολιτικής κίνησης. Αν και κατηγορηματικώς απέκλειαν το ενδεχόμενο αυτό, τελικώς κατέληξαν, καθώς φαίνεται, στην απόφαση να μην περιοριστούν σε επί μέρους ενέργειες που ως στόχο θα είχαν την προώθηση της κοινής δράσης των αριστερών δυνάμεων «στη βάση των προβλημάτων που υπάρχουν», όπως έλεγαν· αλλά να δημιουργήσουν και τις (οργανωτικές) προϋποθέσεις για μια διεισδυτικότερη παρέμβασή τους.


Οι πληροφορίες φέρουν τους διαγραφέντες και αποχωρήσαντες από το ΚΚΕ κκ. Δ. Κωστόπουλο, Γ. Θεωνά, Α. Ντρέκο, Σ. Μαντζουράνη και Δ. Κορφιάτη, καθώς και άλλα πρώην μέλη του ΚΚΕ (περί τους 15 συνολικά), να συναντήθηκαν χθες ώστε να επεξεργαστούν το πολιτικό κείμενο που θα αποτελέσει την ιδρυτική διακήρυξη της κίνησής τους.


Ετσι εντός των προσεχών ημερών λογικά θα πρέπει να αναμένεται η γνωστοποίηση της απόφασής τους πιθανότατα σε σχετική συνέντευξη Τύπου.


Η «ομάδα των πέντε» είχε συγκροτήσει την «Πρωτοβουλία για την κοινή δράση της Αριστεράς» με στόχο να παίρνουν μέρος σε πολιτικές εκδηλώσεις όπου εκαλούντο (όπως προσφάτως στην εκδήλωση του ΣΥΝ για το 35ωρο, όπου μίλησε ο κ. Ντρέκος, ή παλαιότερα σε συζητήσεις εργατικών κέντρων με το ίδιο θέμα, όπου συμμετείχε ο κ. Κωστόπουλος), να αρθρογραφούν από κοινού με ομοϊδεάτες τους (όπως ο κ. Θεωνάς με τους ευρωβουλευτές κκ. Αλ. Αλαβάνο από τον ΣΥΝ και Μ. Μπακόπουλο από το ΔΗΚΚΙ) και ακόμη να «συντονίζουν» εκείνες τις συνδικαλιστικές δυνάμεις που συμφωνούν με την «ενότητα δράσης πάνω στο πρόβλημα» που προτείνουν.


Το αιτιολογικό των «πέντε» για τη μη ίδρυση κίνησης ήταν ότι δεν χωράει ένας ακόμη φορέας στον πολυπληθή από αυτή την άποψη χώρο της Αριστεράς. Ποιοι ήταν οι παράγοντες ­ πέρα από τον προφανή, που είναι να έχουν οργανωτική υπόσταση ­ που έκαναν τους διαγραφέντες να αλλάξουν γνώμη δεν είναι ακόμη σαφές. Είναι ωστόσο αυτονόητο ότι με το βήμα αυτό προσβλέπουν στη «συστέγαση» δυνάμεων εντός ή εκτός ΚΚΕ με τις οποίες διατηρούν δεσμούς. Ετσι ή αλλιώς οι διαγραφέντες δήλωναν ότι «στο σπίτι τους δεν πρόκειται να πάνε». Δεν είναι λίγες οι φορές που ο κ. Κωστόπουλος έλεγε ότι «όσο πιο πολλοί πάμε στα σπίτια μας τόσο περισσότερο οι λύκοι θα χαίρονται»


Αν και οργανωτικά το πλαίσιο δράσης των «πέντε» αλλάζει, σε πολιτικό επίπεδο οι στόχοι τους παραμένουν οι ίδιοι: να προκαλέσουν, δηλαδή, συσπειρώσεις και κοινές δράσεις στο εργατικό – συνδικαλιστικό κίνημα στη βάση των υπαρκτών προβλημάτων και παρά τις ιδεολογικές διαφορές, με απώτερο στόχο την ευρύτερη συνεργασία των αριστερών δυνάμεων.


Εκτιμάται πάντως ότι η αλλαγή τακτικής των πρώην στελεχών του ΚΚΕ συνδέεται εκτός όλων των άλλων και με τη σχετική κινητικότητα που υπάρχει στον χώρο της Αριστεράς. Οι επαφές ανάμεσα σε πρόσωπα και σε κόμματα πληθαίνουν τον τελευταίο καιρό. Το ΚΚΕ έχει έρθει ακόμη πιο κοντά με το ΔΗΚΚΙ σε θέματα κοινών δράσεων για επί μέρους ζητήματα δίχως να συζητεί τα περί δημιουργίας σήμερα «τρίτου πόλου» της Αριστεράς και ο ΣΥΝ, αν και επιφυλακτικός, συζητεί με το κόμμα του κ. Δ. Τσοβόλα. Βεβαίως η Κουμουνδούρου ναι μεν εμφανίζεται θετική στον διάλογο και στις κοινές δραστηριότητες των αριστερών δυνάμεων «όπου υπάρχει συμφωνία» (όπως προσφάτως με την κοινή πρόταση νόμου ΣΥΝ-ΚΚΕ για την απλή αναλογική) αλλά από την άλλη διά στόματος του κ. Ν. Κωνσταντόπουλου (σε συνέντευξή του στο τελευταίο φύλλο της «Εξουσίας») φροντίζει να κρατά ίσες αποστάσεις ανάμεσα στα κόμματα της Αριστεράς και στο ΠαΣοΚ.


Από την πλευρά του, το ΔΗΚΚΙ συνεχίζει τις επαφές και έτσι αύριο συναντάται με την ΑΚΟΑ του κ. Γ. Μπανιά και με την «Κομμουνιστική Ανανέωση» που έχει διασπαστεί απο την ΑΚΟΑ και συνεργάζεται σήμερα με το ΚΚΕ.