Η «τρίπτυχη» εκδοχή του θεατρικού μονολόγου της Αύρας Σιδηροπούλου «Τα Δάκρυα της Κλυταιμνήστρας» (στα ελληνικά, στα αγγλικά και στα τουρκικά) παρουσιάζεται στο Θέατρο Oyunevi στην Κωνσταντινούπολη για 7 παραστάσεις, από τις 18 ως τις 26 Ιουνίου. Τον ρόλο της Κλυταιμνήστρας θα ερμηνεύσουν από κοινού οι ηθοποιοί Θέμις Μπαζάκα, Derya Durmaz και Kristin Linklater, από την Ελλάδα, την Τουρκία και τη Βρετανία, αντίστοιχα, ενώ τη σκηνοθεσία υπογράφει η Αύρα Σιδηροπούλου.


Στην Αθήνα την παράσταση την είδαμε στο θέατρο Δίπυλον της Ράιας Μουζενίδου, στην «ελληνική εκδοχή» της, πριν από λίγο καιρό. H σκηνοθετική προσέγγιση στη συγκεκριμένη περίπτωση «διεθνοποιείται» και αλλάζει ουσιαστικά. Οι τρεις ηθοποιοί συνυπάρχουν ταυτόχρονα στη σκηνή, ερμηνεύοντας η καθεμία διαφορετικές πτυχές του χαρακτήρα, διαπερνώντας μια διαφορετική χρονική περίοδο της ζωής της Κλυταιμνήστρας. Καθώς ο χαρακτήρας της Κλυταιμνήστρας εκφράζει τις υπαρξιακές αγωνίες και τις ανθρώπινες σχέσεις στην πιο ακραία τους μορφή, γεννήθηκε η επιθυμία για μια παράσταση που να μπορεί να ξεφύγει από τα στενά γεωγραφικά όρια και να αγγίξει την ανθρώπινη ψυχή σε διαφορετικούς τόπους και πολιτισμικές πραγματικότητες.


Πρόκειται για ένα project που φιλοδοξεί να φέρει σε επαφή τρεις διαφορετικούς πολιτισμούς και να εξερευνήσει τους τρόπους έκφρασής τους μέσα από τις ερμηνείες τριών ηθοποιών που προέρχονται από πολύ διαφορετικά πολιτιστικά υπόβαθρα: ελληνικό – αγγλοσαξονικό – τουρκικό. Το τριεθνές σκέλος του project («Clytemnestre at Peace: Including our Own Other») εξασφάλισε την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και χρηματοδοτείται στα πλαίσια του προγράμματος προώθησης του διαλόγου μεταξύ των πολιτών Ελλάδας και Τουρκίας. H «τριπλή παράσταση» δεν θα μείνει στα στενά όρια του θεατρικού γεγονότος αλλά θα αποκτήσει και ευρύτερο κοινωνικό χαρακτήρα με τη διοργάνωση δύο ανοικτών σεμιναρίων με θέμα α) τον ρόλο των γυναικών στη δραματική παραγωγή της Ελλάδας και της Τουρκίας και β) τους τρόπους με τους οποίους η καλλιτεχνική συνεργασία μπορεί να γεφυρώσει πολιτισμικές διαφορές. Επίσης θα πραγματοποιηθεί θεατρικό εργαστήριο με κύριο άξονα τη χρήση της φωνής στο θεατρικό ιδίωμα των τριών πολιτισμών. Κύριος συμμέτοχος στη διοργάνωση αυτών των εκδηλώσεων είναι το Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου (Bosphorus University), στο οποίο η Αύρα Σιδηροπούλου διδάσκει υποκριτική και σκηνοθεσία ως επισκέπτρια καθηγήτρια τα τελευταία τέσσερα χρόνια.


Τα «Δάκρυα της Κλυταιμνήστρας» παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο του 2001 από αμερικανικό θίασο, με ερμηνεύτρια την Kristin Linklater, πρόεδρο του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης.


Το κείμενο και η σκηνοθεσία είναι της Αύρας Σιδηροπούλου. Ερμηνεύουν οι Θέμις Μπαζάκα, Derya Durmaz, Kristin Linklater. Σκηνικά Claude Leon, κοστούμια Ιωάννα Τσάμη, μουσική σύνθεση Βάνιας Απέργης, φωτισμοί Μελίνα Μάσχα, επιμέλεια κίνησης Αλίκη Κόντζιου-Γούσσα, βοηθοί σκηνοθέτη Αννα Μαρία Δημητρακοπούλου, Zuchal Emin. Tiyatro Oyunevi (Cihangir-Beyoglu, Istanbul, ώρα έναρξης 20.30, Τηλ. 212 251.6060, 212 254.9696).