Περί τους εβδομήντα χαρακτηριστικούς πίνακες, γλυπτά και αντικείμενα, καθώς και φωτογραφίες από σκηνογραφίες περιλαμβάνει η αναδρομική έκθεση της Μαρίνας Καρέλλα στο Μουσείο Μπενάκη – Κτίριο Οδού Πειραιώς. H έκθεση καθώς και το συνοδευτικό λεύκωμα αποσκοπούν να σκιαγραφήσουν σαράντα χρόνια καλλιτεχνικής πορείας, μεγάλο μέρος της οποίας έχει λάβει χώρα στο εξωτερικό.


Μαθήτρια του Γιάννη Τσαρούχη αλλά και του σπουδαίου ζωγράφου Οσκαρ Κοκόσκα, η Μαρίνα Καρέλλα ξεκίνησε τη σταδιοδρομία της το 1966, όταν παρουσίασε την πρώτη έκθεση ζωγραφικής της στο Φεστιβάλ των Δύο Κόσμων στην Ιταλία. Τη δεκαετία του 1970 εξέθεσε στην Gallery Iolas τους λευκούς πίνακές της, οι οποίοι θεωρούνται πλέον από τα διασημότερα κομμάτια της δουλειάς της. Αργότερα ασχολήθηκε με την αποτύπωση πτυχώσεων σε γύψο, μάρμαρο και μέταλλο, μεταφέροντας ένα προσφιλές της θέμα από τη ζωγραφική στη γλυπτική. Τη δεκαετία του 1980, κατά τη διαμονή της στη Νέα Υόρκη, οι πίνακές της χαρακτηρίζονται πιο «σκοτεινοί», ενώ τα πιο πρόσφατα έργα της είναι προσωπογραφίες ή εικόνες εμπνευσμένες από τη φύση. Κατά την επιτυχημένη σταδιοδρομία της η Μαρίνα Καρέλλα έχει εκθέσει σε διάφορες πόλεις του κόσμου, όπως η Νέα Υόρκη, το Λος Αντζελες, η Μαδρίτη και το Λονδίνο, ενώ έργα της φιλοξενούνται σε σημαντικά μουσεία και ιδρύματα.


Σύμφωνα με τους διοργανωτές της έκθεσης στο Μουσείο Μπενάκη, τα έργα της καλλιτέχνιδας «αποπνέουν μια αίσθηση μυστηρίου και παροτρύνουν τον θεατή να μην παγιδευθεί σε μια ερμηνεία αλλά να περιπλανηθεί, να νιώσει την ελευθερία και να ταξιδέψει σε δικούς του κόσμους», ενώ στην τέχνη της «διαφαίνονται τόσο οι ελληνικές της ρίζες όσο και οι επιδράσεις διαφόρων πολιτισμών».


H έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη – Κτίριο Οδού Πειραιώς (Πειραιώς 138 και Ανδρονίκου) θα διαρκέσει ως τις 30 Απριλίου. Πληροφορίες στο τηλ. 210 3453.111.