Ο πρωθυπουργός της Κίνας, Γουέν Τζιαμπάο, δήλωσε, υποδεχόμενος την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον στο Πεκίνο, πως ο αμοιβαίος σεβασμός είναι το μυστικό των καλών σινο-αμερικανικών σχέσεων.

Οι σχέσεις αυτές δοκιμάζονται από την υπόθεση του διαφωνούντα Τσεν Γκουανγκτσένγκ, ο οποίος ζητάει την προστασία της Ουάσινγκτον.

Ο Γουέν υποδέχθηκε την Χίλαρι Κλίντον και τον υπουργό Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ στην έδρα της κινεζικής κυβέρνησης που βρίσκεται στην καρδιά του Πεκίνου.

Ο πρωθυπουργός, ο οποίος θεωρείται μεταρρυθμιστής στους κόλπους του κομμουνιστικού καθεστώτος, δήλωσε πως ο σινο-αμερικανικός στρατηγικός και οικονομικός διάλογος, που άρχισε την Πέμπτη και πρόκειται να ολοκληρωθεί την Παρασκευή, υπήρξε «πολύ παραγωγικός».

«Ποιο είναι το μυστικό πίσω από τη σταθερή ανάπτυξη του στρατηγικού και οικονομικού διαλόγου; Πιστεύω ότι το σημαντικότερο είναι ότι δείχνουμε αμοιβαίο σεβασμό, αντιμετωπίζουμε ισότιμα ο ένας τον άλλο και λαμβάνουμε υπόψη τις κύριες ανησυχίες αλλήλων» δήλωσε ο Γουέν Τζιαμπάο κατά την έναρξη της συνάντησης.

Η Χίλαρι Κλίντον και ο Τίμοθι Γκάιτνερ είχαν προηγουμένως συναντήσει τον Κινέζο πρόεδρο Χου Τζιντάο, ο οποίος την Πέμπτη είχε διατυπώσει παρόμοιες απόψεις, ζητώντας να υπάρξουν σεβασμός και αμοιβαία κατανόηση.

Ισχυρότερες από ποτέ είναι οι σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας σύμφωνα με τη δήλωση της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών στον Κινέζο πρόεδρο, στη διάρκεια της συνάντησης τους στη Μεγάλη Αίθουσα του Λαού, στο Πεκίνο.

Η Χ.Κλίντον πρόσθεσε: «Έχουμε αναπτύξει ειλικρινείς και ανοιχτές σχέσεις που μας επιτρέπουν να συζητάμε τις διαφορές μας, ενώ παραμένουμε δεσμευμένοι στην διάθεση μας να γεφυρώνουμε τις διαφορές μας όποτε και όπου και αν προκύπτουν».

Ο Τσεν Γκουανγκτσένγκ, μπορεί να υποβάλει αίτηση για να σπουδάσει στο εξωτερικό

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι ο Κινέζος διαφωνών δικηγόρος Τσεν Γκουανγκτσένγκ, ο οποίος διέφυγε από την κατ’ οίκον κράτησή του, μπορεί να υποβάλει αίτηση για να σπουδάσει στο εξωτερικό.

«Αυτή τη στιγμή ο Τσεν Γκουανγκτσένγκ υποβάλλεται σε θεραπεία σε νοσοκομείο» αναφέρει σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος Λιού Ουεϊμίν.

«Αν θέλει να σπουδάσει στο εξωτερικό, μπορεί να υποβάλει αίτηση στις αρμόδιες διευθύνσεις σύμφωνα με το νόμο, όπως ακριβώς οποιοσδήποτε άλλος Κινέζος πολίτης» αναφέρει δήλωση του εκπροσώπου.

Νωρίτερα, ο ίδιος δήλωσε ότι βρίσκεται σε μεγάλο κίνδυνο και εξέφρασε την επιθυμία να εγκαταλείψει τη χώρα του.

«Βρίσκομαι σε μεγάλο κίνδυνο» δήλωσε ο Τσεν, ο οποίος πρόσθεσε πως ελπίζει ότι «η (κινεζική) κυβέρνηση θα τιμήσει τις δεσμεύσεις που υπογράφηκαν ανάμεσα στην Κίνα και τις ΗΠΑ για να υπάρξει εγγύηση των δικαιωμάτων» του ως πολίτη.

«Η κατάστασή μου είναι πολύ, πολύ κρίσιμη» δήλωσε ο δικηγόρος που είναι τυφλός, προσθέτοντας ότι οι Αρχές δεν αφήνουν τα μέλη της αμερικανικής πρεσβείας να μπουν στο νοσοκομείο για να τον επισκεφθούν. Η γυναίκα μου βγήκε σήμερα το πρωί, αλλά την παρακολουθούν και την κινηματογραφούν» δήλωσε.

Την Πέμπτη, ο διαφωνών δικηγόρος τηλεφώνησε σε ακρόαση του Κογκρέσου στην Ουάσινγκτον και είπε ότι φοβάται για την ασφάλεια της οικογένειάς του. Ζήτησε, επίσης, να συναντηθεί με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών που βρίσκεται στο Πεκίνο.

Πρωταθλητής του αγώνα κατά των καταναγκαστικών αμβλώσεων, ο αυτοδίδακτος αυτός δικηγόρος κατέφυγε την περασμένη εβδομάδα στην πρεσβεία των ΗΠΑ αφού δραπέτευσε από το σπίτι στο οποίο τελούσε υπό κράτηση.

Εγκατέλειψε την Τετάρτη την αμερικανική αποστολή αφού έλαβε διαβεβαιώσεις για την ασφάλειά του καθώς και για την ασφάλεια των οικείων του στην Κίνα. Όμως αφού συναντήθηκε με τη σύζυγό του και τους φίλους του, ο Τσεν δήλωσε στη συνέχεια ότι θέλει να εγκαταλείψει τη χώρα.