«Αίρεση» χαρακτηρίζει τον μορμονισμό ο Πάρκ Ρόμνι, εξάδελφος του μορμόνου και φαβορί για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, Μιτ Ρόμνι, και πρώην αρχι – ιερέας της εκκλησίας, που αριθμεί περίπου 14 εκατομμύρια μέλη.

«Πείστηκα ότι πρόκειται για απάτη» δήλωσε στο βρετανικό BBC o 56χρονος Παρκ Ρόμνι, εξηγώντας τους λόγους που τον έκαναν να εγκαταλείψει τον μορμονισμό. «Υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία ότι οι ηγέτες της εκκλησίας των μορμόνων σε γνώση τους και με τη θέλησή τους παραποιούν την ιστορική αλήθεια της προέλευσής τους και της εκκλησίας προκειμένου να καταστήσουν τα μέλη τους εκμεταλλεύσιμα» πρόσθεσε.

Ο Μιτ Ρόμνι, ο οποίος προηγείται στις δημοσκοπήσεις έναντι των υπολοίπων υποψηφίων του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, αποφεύγει να αναφερθεί στο ζήτημα της πίστης του αν και είναι ευρέως γνωστό ότι ανήκει στην εκκλησία των μορμόνων.

Τη δεκαετία του 1960 υπήρξε ιεραπόστολος του μορμονισμού στη Γαλλία, ενώ σπούδασε στο πανεπιστήμιο Mormon Brigham Young, το οποίο απευθύνεται σχεδόν αποκλειστικά σε μορμόνους. Επιπλέον παρέδιδε μαθήματα εκμάθησης της Βίβλου σε παιδιά ενώ τη δεκαετία του 1980 ήταν υπεύθυνος για περίπου 4.000 πιστούς στη Βοστόνη.

Επίσης οι μορμόνοι φορούν ειδικά εσώρουχα, μία πρακτική που όπως φημολογείται ο Μιτ Ρόμνι επίσης ακολουθεί. Οι πλέον σκληροί επικριτές της εκκλησίας των μορμόνων είναι συνήθως πρώην μέλη της, όπως ακριβώς συνέβη και στην περίπτωση του Παρκ Ρόμνι. Αυτό που τους απασχολεί κυρίως είναι ο αποκλεισμός τους από μέλη της οικογένειας που παραμένουν μορμόνοι.

Όπως ανέφερε ο Παρκ Ρόμνι στο BBC, αυτό είναι κάτι που το βιώνει και ο ίδιος. «Έχω αποξενωθεί από την οικογένειά μου» είπε. Και πρόσθεσε: «Το δόγμα τους, το πρωτόκολλό τους και η κουλτούρα τους όπως εφαρμόζονται από τους ιερείς ενθαρρύνουν τις οικογένειες να απομονώνονται από τους αποστάτες».