Αν είστε ο μέσος γονιός πιθανότατα έχετε κάνει με το παιδί σας μια κουβέντα σχετική με την αναπαραγωγή, στη διάρκεια της οποίας κατά πάσα πιθανότητα καταφέρατε να ξεπεράσετε το στάδιο με τον πελαργό, τις μελισσούλες, τη γύρη και άλλα τέτοια και έχετε αναφερθεί στη σεξουαλική πράξη. Μετά, σύμφωνα με τους ερευνητές, νιώσατε ανακούφιση για το δύσκολο έργο που ολοκληρώσατε και δεν ασχοληθήκατε ξανά με αυτό το θέμα. Τόση είναι η απροθυμία του μέσου γονιού να μιλήσει ανοιχτά για το σεξ με το παιδί του, ώστε σύμφωνα με πρόσφατη αμερικανική μελέτη οι γονείς ενημερώνουν μεν τα πρωτότοκα παιδιά τους επί αυτού του θέματος, αλλά με χαρά αφήνουν στη συνέχεια το πρωτότοκο τέκνο να αναλάβει τη σεξουαλική «εκπαίδευση» των μικρότερων αδελφών του!
Περιττό δε να μιλήσουμε για τη συμβολή της τηλεόρασης και του Διαδικτύου στην «ενημέρωση» των παιδιών για το σεξ. Αποτέλεσμα της δικής μας απροθυμίας από τη μια και της πληθώρας οπτικών παραστάσεων από την άλλη είναι αφενός η ταχύτερη σε σχέση με το παρελθόν σεξουαλική αφύπνιση των παιδιών, αφετέρου αυξημένη είναι η πιθανότητα διαμόρφωσης μιας στρεβλής εικόνας γύρω από αυτό. Μπορεί λοιπόν τα σημερινά παιδιά να «ξυπνούν» γρηγορότερα από τις προηγούμενες γενιές, αλλά η παιδική ψυχή τους παραμένει παιδική. Και οι καλύτεροι και ασφαλέστεροι καθοδηγητές για τη σεξουαλική εκπαίδευσή τους είναι οι γονείς, λένε οι ειδικοί.
Πάρτε για παράδειγμα την καθηγήτρια Laura Padilla-Walker του Πανεπιστημίου Brigham-Young στη Γιούτα των ΗΠΑ, η οποία πραγματοποίησε μια 10ετή μελέτη, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στην επιθεώρηση «Journal of Adolescent Health». Η αμερικανίδα ερευνήτρια διερεύνησε τη σχέση 468 εφήβων (ηλικίας 14-18 ετών στην έναρξη της μελέτης) με τη μητέρα τους και 311 εφήβων με τον πατέρα τους. Μια φορά κάθε χρόνο και επί 10 χρόνια, παιδιά και γονείς συγκεντρώνονταν και απαντούσαν στα ερωτηματολόγια των επιστημόνων.
Σύμφωνα με το σχετικό άρθρο, τόσο οι γονείς όσο και τα παιδιά παραδέχονταν ότι οι συζητήσεις γύρω από το σεξ ήταν σπάνιες. Επιπροσθέτως, τα παιδιά θεωρούσαν ότι οι συζητήσεις γύρω από το σεξ ήταν σπανιότερες απ’ ό,τι δήλωναν οι γονείς τους! Το σημαντικό όμως εύρημα ήταν το παρακάτω: η κουβέντα γύρω από το σεξ στην εφηβεία και με τη συχνότητα που απαιτούσαν τα παιδιά, είχε ως αποτέλεσμα αυτά να επιδίδονται σε ασφαλέστερο σεξ στην ηλικία των 21.
«Ακόμη και αν οι γονείς δεν ανυπομονούν να αρχίσει η σεξουαλική ζωή των παιδιών τους, κάποια στιγμή όλα τα παιδιά ωριμάζουν σεξουαλικά και χρειάζονται συνεχή και υψηλής ποιότητας επικοινωνία με τους γονείς τους σχετικά με τις εμπειρίες και τα αισθήματά τους» σημειώνει η αμερικανίδα ειδικός και συμβουλεύει: «Οι γονείς πρέπει να συζητούν συχνά με τα παιδιά τους για όλα τα θέματα της σεξουαλικότητάς τους με τρόπο που να κάνει τα παιδιά να αισθανθούν ασφαλή, να αισθανθούν ότι εισακούονται και ποτέ να μην τα κάνουν να νιώσουν ντροπή». Ιδού η Ρόδος!