Ο ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΟΣ και – γιατί όχι; – η εθνική υπερηφάνεια είναι εύλογα για τους άθλους στην κωπηλασία (χρυσό μετάλλιο του Στέφανου Ντούσκου) και στον στίβο (χρυσό του Μιλτιάδη Τεντόγλου) και φυσικά για τη δεύτερη θέση από την Εθνική υδατοσφαίρισης αλλά και για το χάλκινο μετάλλιο στους κρίκους από τον Λευτέρη Πετρούνια. Οι επιτυχίες αυτές αποτελούν μια λαμπερή προθήκη. Το γεγονός αυτό ωστόσο δεν πρέπει να μας απομακρύνει από την πραγματικότητα. Και αυτή είναι ότι η χώρα μας ως προς τα μετάλλια υστερεί έναντι άλλων κρατών των Βαλκανίων.
ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΙΑ εντυπωσιάζουν αλλά εξίσου σημασία έχει η συμμετοχή στον τελικό όσο το δυνατόν περισσότερων αθλητών και αθλητριών. Πιστοποιείται, έτσι, το βάθος του αθλητισμού μιας χώρας. Εδώ δεν πρέπει να είμαστε ικανοποιημένοι. Δεν αρκούν οι περιπτώσεις του Εμμανουήλ Καραλή, πολλά υποσχόμενου άλτη στο επί κοντώ, της δυάδας στην κωπηλασία Μαρίας Κυρίδου – Χριστίνας Μπούρμπου, του πρωτοκολυμβητή Κριστιάν Γκολομέεβ, του Αλκη Κυνηγάκη στα 10.000 μ. κολύμβησης και λίγων άλλων. Τα μετάλλια λάμπουν και θαμπώνουν, αλλά η συμμετοχή στην τελική φάση έχει άλλη ουσιώδη σημασία. Ενας στόχος που πρέπει να επιδιωχθεί επιτυχώς στο Παρίσι.
ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΤΑΞΗ των μεταλλίων η Ελλάδα στον χώρο των Βαλκανίων είναι έκτη. Δυστυχώς. Τα περισσότερα, 13 (2 χρυσά, 2 αργυρά, 9 χάλκινα), είναι της Τουρκίας (σε κάποιο ποσοστό με έξωθεν βοήθεια αλλά γενικά παρουσιάζει πρόοδο σε πολλά αθλήματα). Ακολουθούν Σερβία με 9 (3-1-5), Κροατία με 8 (3-3-2), Βουλγαρία με 6 (3-1-2) και Σλοβενία με 5 (3-1-1). Αλλες τέσσερις βαλκανικές χώρες συμπεριλαμβάνονται στον πίνακα τιμής των μεταλλίων: Ρουμανία (4, 1-3-0), Κοσσυφοπέδιο (2 χρυσά), Βόρεια Μακεδονία (1 αργυρό) και Μολδαβία (1 χάλκινο). Απουσιάζουν Βοσνία – Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο και Αλβανία. Η Ελλάδα με κριτήριο τα χρυσά μετάλλια είναι στην 36η θέση (11 χώρες έχουν κατακτήσει από 2 μετάλλια και 22 από 1). Δηλαδή το ένα τρίτο του συνόλου των «μεταλλιούχων». Τα πρωτεία στις ΗΠΑ (σύνολο 113, 39 χρυσά, 41 αργυρά και 33 χάλκινα). Ακολουθούν η Κίνα με 88 (38-32-18) και η ομάδα ROC (ουσιαστικά της Ρωσίας) με 71 μετάλλια. Μεγάλη Βρετανία (65), Ιαπωνία (58), Αυστραλία (46), Ιταλία (40), Γερμανία (37), Ολλανδία (36), Γαλλία (33), Καναδάς (24), Βραζιλία (21) συμπληρώνουν την πρώτη δωδεκάδα.