«Μπήκε κάποιος και με έκλεψε…». Αυτό το μήνυμα έλαβε στο κινητό της λίγο μετά το μεσημέρι η 65χρονη Κ. Π. από τους διαμένοντες στο Airbnb διαμέρισμά της στην περιοχή γύρω από την Ακρόπολη. «Ετρεξα αμέσως, εκείνοι ήδη είχαν καλέσει την Αστυνομία. Η πόρτα δεν είχε διαρρηχθεί, ακόμα δεν κατάλαβα πώς μπήκαν. Οπως μου είπε μετά ο πατέρας της 4μελούς οικογένειας από την Πολωνία, έφυγαν στις 11 χωρίς να κλειδώσουν. Υστερα από 2-3 ώρες τούς ήρθε ειδοποίηση στο κινητό από την τράπεζα ότι η κάρτα τους χρησιμοποιήθηκε για ένα μικροποσό σε ένα μίνι μάρκετ, νομίζω στην περιοχή του Μεταξουργείου. Μετά από λίγο έλαβαν δεύτερη ειδοποίηση από πρατήριο βενζίνης. Κατάλαβαν ότι κάτι δεν πήγαινε καλά και έσπευσαν στο διαμέρισμα. Εκεί διαπίστωσαν ότι κάποιος είχε μπει και είχε πάρει τις κάρτες τους, τα διαβατήρια και το laptop τους. Ειδοποίησαν την Αστυνομία και αμέσως μετά εμένα». Οπως είναι φυσικό, δημιουργήθηκε αναστάτωση στην πολυκατοικία – ένα κτίριο από τα πολλά της περιοχής που έχουν πληθώρα Airbnb και ελάχιστες (πλέον) κατοικίες. Λίγες μέρες μετά, βρέθηκε σπασμένη μια πόρτα (που μοιάζει σαν είσοδος διαμερίσματος), δίπλα από το ασανσέρ και η οποία οδηγεί στον λέβητα του καλοριφέρ. Οι διαχειριστές έψαξαν στα βίντεο της κάμερας που έχει εγκατασταθεί για λόγους ασφαλείας στην είσοδο της πολυκατοικίας και είδαν έναν νεαρό με ακάλυπτο πρόσωπο να χτυπά τα κουδούνια (προφανώς προσπαθώντας να εντοπίσει τα κενά διαμερίσματα), να μιλά στο τηλέφωνο και μετά να ανοίγει την πόρτα της πολυκατοικίας (με κλειδί ή πασπαρτού). Στη συνέχεια, έφτασε εύκολα μέχρι το ασανσέρ και, μέρα μεσημέρι, έσπασε με μια κλωτσιά τη διπλανή πόρτα. Μπήκε μέσα, έμεινε για 2 λεπτά και μετά βγήκε, σαν κύριος, από την εξώπορτα μιλώντας ξανά στο τηλέφωνο. Στο πρόσωπό του η Κ. Π. αναγνώρισε εκείνον που είχε μπει όταν είχαν διαρρήξει το Airbnb της.

Η μοίρα των κτιρίων με Airbnb

Τον ίδιο αναγνώρισε και η διαχειρίστρια του κτιρίου όταν κάποια άλλη μέρα, προσπαθώντας να καταλάβει ποιος άνοιγε όλα τα παράθυρα των φωταγωγών (προφανώς για να «κόψει κίνηση» και να βρει τρόπο να μπει), είδε τα βίντεο της ημέρας. «Αυτή είναι η μοίρα των πολυκατοικιών που έχουν πια ελάχιστους κατοίκους και είναι γεμάτες με Airbnb» λέει στο «Βήμα» η Ευαγγελία Μαρκοπούλου (μια από τους ελάχιστους κατοίκους του κτιρίου). Και συνεχίζει: «Σκεφτείτε πόσα χέρια έχουν αλλάξει τα κλειδιά της εισόδου της πολυκατοικίας μας τόσα χρόνια! Θα είναι περισσότερα από 500 – και λίγα λέω. Κανονικά θα έπρεπε τα Airbnb να δίνουν μόνο το κλειδί του διαμερίσματος και η κεντρική είσοδος να ανοίγει με κωδικούς – το κάθε διαμέρισμα να έχει τον δικό του που θα αλλάζει κάθε τόσο». Η Ελένη Παπαδάκη, επίσης από τους λίγους μόνιμους κατοίκους του κτιρίου, συμπληρώνει: «Δεν γνωρίζουμε πια ο ένας τον άλλον στην πολυκατοικία. Είναι λογικό μεν όταν έχει πολλά διαμερίσματα, πόσω μάλλον τώρα με τα τόσα Airbnb. Θυμάμαι, πριν από λίγα χρόνια ο τότε διαχειριστής ρωτούσε όποιον δεν ήξερε πού πάει. Πώς να το κάνει κανείς πλέον με τους τόσους ξένους που έρχονται, μένουν μια-δυο νύχτες και φεύγουν;».

60 δολάρια και ζημιές στο σπίτι

Η συγκεκριμένη πολυκατοικία δεν είναι η μόνη που έχει γίνει στόχος διαρρηκτών. «Μια μέρα μου χτυπάνε την πόρτα του διαμερίσματός μου» μας λέει η Λένα Μιχαλοπούλου, κάτοικος και εκείνη σε πολυκατοικία της ευρύτερης περιοχής του ιστορικού κέντρου. «Βάζω σύρτη και ανοίγω γιατί σκέφτηκα μήπως είναι κάποιος πελάτης από τα Airbnb της πολυκατοικίας μας (έχουμε πολλά) που θέλει να ρωτήσει κάτι. Μόλις άνοιξα, ένας νεαρός έφυγε τρέχοντας από τις σκάλες και η κοπέλα που έμεινε μου είπε ότι έψαχνε οδοντίατρο. Της είπα ότι δεν υπάρχει στην πολυκατοικία και έκλεισα την πόρτα. Μετά από δυο ώρες μου τηλεφώνησε ένας συνιδιοκτήτης που έχει Airbnb κάτω από το διαμέρισμά μου και μου είπε πως τον ειδοποίησαν οι πελάτες του ότι τους κλέψανε – χωρίς να διαρρήξουν την πόρτα. Τους πήραν, λέει, 60 δολάρια που είχαν πρόχειρα και είχαν σπάσει ένα κλειδωμένο ντουλάπι, όπου έβαζε τα καθαριστικά για το σπίτι».

Ανεξέλεγκτη κατάσταση

Την αύξηση των «επιθέσεων» στα Airbnb επιβεβαιώνουν στο ρεπορτάζ μας και οι πλέον ειδικοί: κλειδαράδες, καθαρίστριες διαμερισμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης αλλά και (ανωνύμως) αστυνομικός. «Να γράψετε ότι σας είπε αστυνομικός που περιπολεί στη γειτονιά πως δεν είναι εύκολο πια να καταλάβει κανείς, ούτε πολίτης αλλά ακόμα και ούτε αστυνομικός, ποιος είναι πελάτης Airbnb, ποιος είναι υπάλληλος εταιρείας καθαρισμού και ποιος είναι ληστής. Γιατί τα Airbnb είναι πλέον ανεξέλεγκτα». Η κυρία Πόπη φροντίζει για την καθαριότητα περίπου 50 διαμερισμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης και μας μιλά για περίπου 10 ληστείες τον τελευταίο καιρό. «Τους παίρνουν τα διαβατήρια, χρήματα ή κάρτες (οι ξένοι χρησιμοποιούν κυρίως κάρτες) και τα tablets ή τα laptops τους. Στις περισσότερες περιπτώσεις που γνωρίζω δεν είχαν διαρρήξει καν τις πόρτες – ξέρετε οι ξένοι δεν συνηθίζουν να κλειδώνουν. Τώρα πια όλοι οι ιδιοκτήτες έχουν βάλει ταμπέλες που ενημερώνουν τους πελάτες να κλειδώνουν όταν λείπουν». «Οταν μια πόρτα ασφαλείας δεν κλειδώνεται, ανοίγει εύκολα, παύει να είναι ασφαλείας» δηλώνει κλειδαράς της περιοχής και επιβεβαιώνει την αύξηση των κρουσμάτων κλοπών σε διαμερίσματα Airbnb. Αναφέρει δε και μια άλλη εκδοχή: «Πολλές φορές μπορεί οι κλέφτες να νοικιάσουν οι ίδιοι ένα διαμέρισμα και να βγάλουν αντικλείδια – έτσι τα έχουν για πάντα».

Οπως και να ‘χει, η κατάσταση δεν είναι καθόλου ευχάριστη, ούτε (φυσικά) για τους ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων αυτών ούτε και για τους μόνιμους κατοίκους. Οπως μας εκμυστηρεύεται η κυρία Μαρκοπούλου: «Μπαίνω στην πολυκατοικία και κοιτάζω πίσω μου αν με ακολουθεί κάποιος στον διάδρομο. Ασε που κοιτάζω με μισό μάτι όλους τους ξένους που μπαίνουν στο κτίριο…».