Η ασπαρτάμη κατατάχθηκε επισήμως στη λίστα με τους δυνητικά καρκινογόνους παράγοντες, εν τούτοις κρίνεται ασφαλής όταν καταναλώνεται σε συγκεκριμένες ποσότητες. Ετσι, συνοψίζεται η πολυαναμενόμενη απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την τεχνητή ουσία που χαρίζει γλυκιά γεύση σε τουλάχιστον 6.000 προϊόντα – από τσίχλες και αναψυκτικά έως οδοντόπαστες και αντιβηχικά σιρόπια.
Η απόφαση αυτή «κλείδωσε» μετά την αξιολόγηση των δεδομένων από δύο ξεχωριστές ομάδες ειδικών του Οργανισμού. Πιο συγκεκριμένα, η πρώτη ομάδα εξέτασε αν υπάρχουν αποδείξεις ότι η ασπαρτάμη είναι πιθανώς επικίνδυνη και η δεύτερη αξιολόγησε τον πραγματικό κίνδυνο που διατρέχουν οι καταναλωτές από τη χρήση αυτής της ουσίας.
Περιεχόμενο για συνδρομητές
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου από tovima.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.