Ενα από τα πιο δημοφιλή ροφήματα στον κόσμο, ο καφές, έχει μπει πολλές φορές στο «μικροσκόπιο» των ειδικών για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην υγεία μας. Από το 1991 έως το 2016 η κατανάλωση καφέ βρισκόταν στην ομάδα 2Β της IARC, ως «πιθανόν καρκινογόνο για τον άνθρωπο», ενώ σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο «Clinical Nutrition», βασισμένη στα γενετικά δεδομένα περισσότερων από 580.000 ανθρώπων σε Φινλανδία και Ηνωμένο Βασίλειο, διαπιστώθηκε ότι κίνδυνο καρκίνου διατρέχουν όσοι καταναλώνουν πολύ καυτά τα ροφήματά τους, καθώς μπορεί να υπάρξει βλάβη του οισοφάγου.
Η «υποβάθμιση» που έγινε πριν από επτά χρόνια στην ομάδα 3 σημαίνει ότι μετά από ανασκόπηση περισσότερων από 1.000 μελετών, η IARC έκρινε ότι η εκτεταμένη επιστημονική βιβλιογραφία δεν δείχνει στοιχεία συσχέτισης μεταξύ της κατανάλωσης καφέ και του καρκίνου. Μάλιστα, όχι μόνο δεν βρέθηκε σαφής συσχέτιση με καρκίνο σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος, αλλά διαπιστώθηκε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις η κατανάλωση καφέ μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της εμφάνισης μορφών καρκίνου. Συγκεκριμένα, των καρκίνων του ήπατος και του ενδομητρίου.
Περιεχόμενο για συνδρομητές
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου από tovima.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.