Οι περισσότεροι δεν γνωρίζετε ποιος είναι ο Αντριου Τέιτ. Μισό λεπτό να βάλω γάντια και γαλότσες για να σας εξηγήσω. Είναι ο ορισμός του σιχαμένου τύπου. Θέλεις να περιγράψεις ένα σεξιστικό γουρούνι; Δείξε τον Αντριου. Ψάχνεις έναν ρατσιστή; Ειδικότης του. Είναι Αμερικανός που, αφού έκανε ένα πέρασμα από τα ρινγκ, αποφάσισε να γίνει επιδραστική προσωπικότητα (influencer, που λέει ο λαός μας) στην κοινωνική δικτύωση. Μάζεψε εκατομμύρια ακολούθους και δισεκατομμύρια προβολές στα βίντεό του. Τι λέει σε αυτά; Πώς να βγάλεις λεφτά (χωρίς αυτά δεν είσαι τίποτα), ακόμα και αν χρειαστεί να εκμεταλλευτείς γυναίκες. Πριν από λίγο καιρό έμπλεξε σε έναν καβγά στο Twitter με την ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ, ξέρετε, την κοπελίτσα που γεννήθηκε 45 χρονών. Της έλεγε ότι αυτός συνεχίζει να ρυπαίνει τον πλανήτη με τα πολλά κυβικά που οδηγεί, ενώ τρώει πίτσα χωρίς να ανακυκλώνει το κουτί. Ο τύπος ήταν στη Ρουμανία. Η αστυνομία αναγνώρισε την πιτσαρία. Και από μια πολυτελή βίλα βρέθηκε στο κελί κατηγορούμενος για τράφικινγκ. «Αυτά παθαίνεις όταν δεν κάνεις ανακύκλωση» σχολίασε η Γκρέτα. Καλό.

Φίλοι του ανά τον κόσμο ζητούν την απελευθέρωσή του. Και πριν από λίγες μέρες στην Αθήνα έγινε κάτι σαν πορεία διαμαρτυρίας από πιτσιρικάδες που δηλώνουν οπαδοί του. Τα πιτσιρίκια αυτά ακούνε κυρίως τραπ. Δηλαδή ρίμες σε σκληρό beat για κότερα, αυτοκίνητα, ναρκωτικά και πλαστικές γυναίκες που τα κάνουν όλα αν τους τρίψεις ευρώ στο πρόσωπο. Αυτά τα ακούσματα δεν κάνουν σουξέ μόνο σε αγόρια αλλά και σε κορίτσια. Τα βλέπεις στο TikTok, σαν θλιβερές καρικατούρες της Κιμ Καρντάσιαν, να δηλώνουν, ρυθμικά, ότι θα τα δώσουν όλα μέσα στο αυτοκίνητο. Την ίδια στιγμή, τα συνομήλικά τους αγόρια μπορεί να παρακολουθούν πορνό. Μόνο που το πορνό πλέον είναι για να το γυρίζει η Marvel, λες και παίζουν σούπερ ήρωες. Διότι στο σύγχρονο πορνό γίνονται πράγματα για τα οποία θα έπρεπε να βγαίνει σύσταση στην οθόνη προκειμένου οι θεατές να μη δοκιμάσουν να τα επαναλάβουν στο σπίτι. Και για όσους παριστάνετε ότι δεν έχετε δει πρόσφατα πορνό, να σας πω ότι είναι αρκετά βίαιο, με υπερφυσικούς άνδρες να συνευρίσκονται με πλαστικές γυναίκες. Αυτό, λένε οι ειδικοί, δημιουργεί μια στρεβλή εικόνα για το σεξ στις νέες γενιές, ειδικά στα αγόρια που πλέον γίνονται πολύ απαιτητικά.

Ενα μεγάλο κομμάτι των σημερινών εφήβων υιοθετεί σκληρά, σεξιστικά, βίαια πρότυπα αντιλήψεων και συμπεριφοράς. Είναι τα παιδιά μιας γενιάς που έκανε την υπέρβασή της και πέταξε έξω από το σπίτι σεξισμό και ρατσισμό. Και τα παιδιά τα ξαναφέρνουν από το παράθυρο του δωματίου τους. Οι παππούδες αυτών των παιδιών, στα 70s, τραγουδούσαν για την αγάπη, την ειρήνη, αποκηρύσσοντας τις υλιστικές συμβάσεις. Ε, τα εγγόνια τους βαδίζουν σε ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση. Και αυτό είναι παράλογο, σωστά; Πώς είναι δυνατόν τα παιδιά να γίνονται πιο αντιδραστικά ακόμα και από τους παππούδες τους; Και όχι, δεν μιλάμε για χάσμα γενεών. Διότι ο πιτσιρικάς που απαγγέλλει ρίμες για κότερα, αυτοκίνητα, ναρκωτικά και γκόμενες είναι εν τέλει πολύ πιο συντηρητικός από τους γονείς του. Δεν πάει τον κόσμο μπροστά, θέλει να τον πάει πίσω.

Ενδεχομένως να κάνω λάθος. Να έχω απομακρυνθεί τόσο από τη νιότη, ώστε δεν αντιλαμβάνομαι την αληθινή διάσταση των πραγμάτων. Ομως αισθάνομαι ότι πρόκειται για μια υβριδική γενιά, για την πρώτη που μεγαλώνει δεχόμενη καθημερινά κατακλυσμό από πληροφορίες. Τι συμβαίνει, στα αλήθεια, μέσα στο μυαλό τους; Και να μου έλεγαν, δεν θα καταλάβαινα. Θεέ μου, αρχίζω και γερνάω;