Με κεντρικό σύνθημα τη φράση «Δίπλα σε κάθε πολίτη» ξεκινά την Παρασκευή 6 Μαΐου το 14ο Συνέδριο της ΝΔ. Η κρίσιμη διεθνής συγκυρία και τα δεδομένα της περιόδου, όπως αυτά διαμορφώνονται από τη διετία της πανδημίας και τη νέα γεωπολιτική κρίση, αντιμετωπίζονται από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως μία ευκαιρία συνολικής πολιτικής επανατοποθέτησης και ως μία πρόκληση για την οριοθέτηση της ταυτότητας του κόμματος.

Κατά τα όσα μεταφέρονται από το περιβάλλον του Πρωθυπουργού, η εναρκτήρια ομιλία του της Παρασκευής θα έχει πολιτικό χαρακτήρα και δεν θα περιλαμβάνει εξαγγελίες, παρά μόνον εν είδει νύξεων για την αναγκαιότητα στήριξης όσων κοινωνικών και επαγγελματικών ομάδων έχουν πραγματικές ανάγκες. Κεντρικό στοιχείο της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη αναμένεται να είναι οι επισημάνσεις ότι η ΝΔ είναι η παράταξη η οποία εκφράζει την πραγματική πρόοδο. Σύμφωνα με συνεργάτες του, ο Πρωθυπουργός αναμένεται να επισημάνει ότι η ΝΔ και η κυβέρνησή της έχουν συγκεκριμένες προτάσεις λύσεων για τα πραγματικά προβλήματα, σε αντίθεση με τα άλλα κόμματα. Εν όψει αυτών, αντιπαραβάλλουν την κομματική διαδικασία του ερχόμενου Σαββατοκύριακου με το πρόσφατο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο όπως λένε είχε χαρακτήρα εσωκομματικού ξεκαθαρίσματος και αναζήτησης για τη διαχείριση μιας εκλογικής ήττας, ενώ αναμένουν από το συνέδριο του ΚΙΝΑΛ-ΠαΣοΚ συγκεκριμένες θέσεις του κόμματος ως προς την κυβερνησιμότητα.

Στην τριήμερη διαδικασία θα συμμετέχουν 2.300 σύνεδροι, οι οποίοι σε ποσοστό περίπου 30% είναι κάτω των 35 ετών. Αναμένεται να εκλεγεί η νέα Πολιτική Επιτροπή και να επικυρωθεί η εκλογή του Παύλου Μαρινάκη στη θέση του γραμματέα, ενώ οι συζητήσεις θα διεξαχθούν στις εξής έξι θεματικές ενότητες:

1. Ενδυνάμωση της διεθνούς εικόνας της Ελλάδας.

2. Πολιτικές για τους νέους.

3. Ασφάλεια για όλους.

4. Καθημερινότητα: Κράτος φιλικό για τους πολίτες & Δίκαιη ανάπτυξη.

5.
Προστασία του Περιβάλλοντος και αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

6.
Νέα Δημοκρατία: Τολμά να εξελίσσεται μένοντας σταθερή στις αξίες της.