Η Μαρία Δημητρίου είναι μια υποψηφιότητα της τελευταίας στιγμής. Ρομά στην καταγωγή, μεγαλωμένη στην Αγία Βαρβάρα όπου γεννήθηκε το 1971, η κυρία Δημητρίου από νεαρή ηλικία εμφάνιζε μια εικόνα εντελώς διαφορετική από το στερεότυπο που υπάρχει για αυτή την κοινωνική ομάδα, ακολουθώντας τον δικό της δρόμο. Βοήθησε σε αυτό και η οικογένειά της. Οι γονείς της παντρεύτηκαν μικροί, έκαναν γρήγορα 4 παιδιά και οι δυσκολίες που αντιμετώπισαν τους οδήγησαν στην άποψη ότι ο γάμος και η δημιουργία οικογένειας σε τόσο μικρή ηλικία ίσως να μην είναι η καλύτερη οδός. Η ίδια παντρεύτηκε μεγάλη για τα δεδομένα των Τσιγγάνων, σε ηλικία 23 ετών, και είναι μητέρα δύο παιδιών. Οπως λέει, ούτε η ίδια επιθυμεί τα παιδιά της να παντρευτούν νωρίς. Θα προτιμούσε να τα δει προηγουμένως να ολοκληρώνουν τις σπουδές τους, όπως η ίδια.

Η κυρία Δημητρίου είναι επιμελήτρια κοινωνικής πρόνοιας και έχει δουλέψει με τα Πανεπιστήμια Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων και Αθηνών, αλλά και με πολλές εθελοντικές και μη κυβερνητικές οργανώσεις που βοηθούν κοινωνικά αποκλεισμένες ομάδες. Την πρακτική της ως επιμελήτρια κοινωνικής πρόνοιας την έκανε φροντίζοντας καρκινοπαθή παιδιά στον Ερυθρό Σταυρό και στον Φάρο Τυφλών.

Η ενασχόλησή της με την πολιτική, «η πρώτη φορά που αμάρτησα» όπως η ίδια αναφέρει, ξεκινά με την εκλογή της, τη δεκαετία του ’90, ως νομαρχιακής συμβούλου Αττικής. Την ίδια περίοδο, το 1999, διαγνώσθηκε με σκλήρυνση κατά πλάκας, χωρίς όμως αυτό να αποτελέσει εμπόδιο στην κοινωνική της δράση. Εχει αγωνιστεί για τα δικαιώματα των Τσιγγάνων, υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Τσιγγάνων, συνέβαλε στην προσπάθεια καταγραφής του τσιγγάνικου πληθυσμού και είναι ιδρυτικό μέλος του ΟΡΙΖΩ, ενός κόμματος αποτελούμενο κατά 95% από έλληνες Ρομά. Το 2014 ήταν υποψήφια ευρωβουλευτής με το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη.