Οι πρώτες δημοσκοπήσεις του 2023 έχουν ένα χαρακτηριστικό. Είναι σχεδόν πανομοιότυπες με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις του 2022.

Οι οποίες άλλωστε έμοιαζαν πολύ με τις πρώτες του 2022 και πάει λέγοντας.

Αυτή η αξιομνημόνευτη σταθερότητα υπονοεί άραγε ότι οι εκλογές έχουν κριθεί; Οχι. Διότι τις εκλογές δεν τις κάνουμε από αθλητικό πνεύμα, ούτε για να δούμε τι ψάρια έπιασαν οι δημοσκοπήσεις.

Τις κάνουμε για να κυβερνηθεί ο τόπος.

Και όλα δείχνουν πως ακόμη και αν δεν αμφισβητείται η εκλογική πρωτοκαθεδρία της κυβερνητικής παράταξης, κινούμαστε σε οριακές επιδόσεις ως προς την επίτευξη της πολυπόθητης αυτοδυναμίας στις δεύτερες εκλογές.

Ολα τελικά θα μετρήσουν. Το αποτέλεσμα της πρώτης κάλπης, ασφαλώς. Αυτό θα δώσει το μέτρο της κινητοποίησης για τη δεύτερη.

Αλλά σοβαρό ρόλο θα παίξει προφανώς και η συμμετοχή. Ο αριθμός των κομμάτων που θα μπουν τελικά στη Βουλή. Το ποσοστό των ψήφων που θα μείνουν τελικά χωρίς κοινοβουλευτική εκπροσώπηση.

Και φυσικά η ακροδεξιά ψήφος, για την οποία γίνεται μια εντελώς υποκριτική συζήτηση.

Πολλοί σκίζουν τα ρούχα τους πως δεν θέλουν τους Κασιδιάρηδες στα κοινοβουλευτικά έδρανα αλλά οι ίδιοι σέρνουν τα πόδια με διάφορα προσχήματα όταν καλούνται να το αποτρέψουν.

Ελπίζουν κατά πάσα πιθανότητα ότι η παρουσία της Ακροδεξιάς, ακόμη και η είσοδός της στη Βουλή, θα δυσκολέψει την κυβερνητική αυτοδυναμία. Θα ήταν μια ακραία τυχοδιωκτική προσέγγιση, αν δεν ήταν και μια επικίνδυνη επιλογή.

Υπό αυτή την έννοια, τα προγνωστικά είναι παρακινδυνευμένα.

Το δημοσκοπικό προβάδισμα της ΝΔ και του Μητσοτάκη μπορεί να μην αμφισβητείται αλλά κανείς δεν ξέρει αν στο τέλος της εκλογικής διαδρομής θα αποδειχθεί αρκετό για την ανάδειξη μιας σταθερής κυβέρνησης.

Φυσικά κανείς δεν πρέπει να υποτιμά τις εκλογικές ή μετεκλογικές ανακατατάξεις. Οι εκλογές έχουν πάντα επιμέρους επιπτώσεις. Αλλά με τις σημερινές συνθήκες δεν φαίνονται στον ορίζοντα συνδυασμοί συμμαχιών.

Ακόμη κι αν προκύψουν, θα είναι τόσο τραυματικοί που δύσκολα θα διαρκέσουν.

Υπό αυτή την έννοια λοιπόν οδηγούμαστε στο παράδοξο εκλογών των οποίων πολλοί θα προεξοφλούν τον νικητή αλλά θα έχουν αβέβαιο ή οριακό αποτέλεσμα.

Και γι’ αυτό στη μακρά διαδρομή έως τις δεύτερες κάλπες όλες οι λεπτομέρειες θα μετρήσουν.

Προφανώς και η ακροδεξιά ψήφος.