Ενα πολύ κοινό λάθος που κάνουμε οι άνθρωποι είναι που συχνά νομίζουμε ότι κάποια πράγματα είναι το ίδιο αυτονόητα για όλους μας. Δεν είναι καθόλου έτσι. Ακόμη κι αυτά που κάποιοι θεωρούμε θεμελιώδη, άλλοι τα προσπερνούν με συνοπτικές διαδικασίες ή τα σχετικοποιούν σε τέτοιον βαθμό που στην πράξη αυτοακυρώνονται. Αυτό ακριβώς είναι που επιβεβαιώθηκε και με την υπόθεση της καταδίωξης στη Θεσσαλονίκη. Εύκολα λέμε για παράδειγμα πως δεν υπάρχει τίποτε πιο σημαντικό από την ανθρώπινη ζωή. Πόσοι όμως το πιστεύουμε στ’ αλήθεια, χωρίς αστερίσκους και ψιλά γράμματα;

Ας είμαστε ειλικρινείς! Αν στη θέση του 16χρονου Ρομά που πυροβολήθηκε στο κεφάλι από τον αστυνομικό βρισκόταν ένας συνταξιούχος που δεν είχε να πληρώσει και το έσκασε ντροπιασμένος ή μια 19χρονη φοιτήτρια που έκανε πλάκα με φίλες της φεύγοντας από βενζινάδικο χωρίς να πληρώσει, πιθανότατα η καταδίωξη δεν θα γινόταν. Κι αν γινόταν δεν θα είχε αυτή την κατάληξη. Κι αν είχε αυτήν την κατάληξη, η είδηση θα έπαιζε αλλιώς και οι αντιδράσεις θα ήταν άλλες. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι και στις δύο περιπτώσεις το παράπτωμα θα ήταν απολύτως το ίδιο.

«Δηλαδή, τι αστυνομία θέλουμε; Αβουλη;» με ρώτησε ακροάτρια προ ημερών. Εξανέστη επειδή είπα πως οι αστυνομικοί πρέπει να είναι εκπαιδευμένοι για τη διαχείριση κάθε κατάστασης και να ελέγχουν τον θυμό τους. «Δεν ήταν πιτσιρικάς. Ηταν ανήλικος κακοποιός», μου έγραψε άλλος ακροατής.

Δεν περιμένει κανείς να είμαστε όλοι γνώστες του Ποινικού Κώδικα ή της αρχής της αναλογικότητας και της αναγκαιότητας που θα πρέπει να διέπει την εκάστοτε αντίδραση των αστυνομικών. Ισως όμως αξίζει να μας προβληματίσει αυτός ο εγκλωβισμός του δημοσίου διαλόγου στην ασπρόμαυρη λογική του Twitter «ή ο 16χρονος είναι εγκληματίας και ο αστυνομικός ήρωας ή ο αστυνομικός εγκληματίας και το 16χρονος μάρτυρας».

Στην πραγματικότητα βέβαια, όλη αυτή η συζήτηση είναι κάπως μάταιη. Αν κάποιος δεν καταλαβαίνει ενστικτωδώς πως δεν είναι κανονικό ένας αστυνομικός να αντιδρά έτσι,  πιθανότατα δεν θα το καταλάβει ποτέ. Αν κάποιος δεν καταλαβαίνει ότι είναι ντροπή η ανακοίνωση της αστυνομίας να αναφέρει ούτε λίγο ούτε πολύ πως για τον τραυματισμό έφταιγε το τοιχίο, «…οι αστυνομικοί έκαναν χρήση όπλου (πραγματοποιώντας δύο βολές) επιχειρώντας να ακινητοποιήσουν το όχημα, με αποτέλεσμα ο οδηγός να χάσει τον έλεγχο αυτού, να προσκρούσει σε τοιχίο και να διακομισθεί σοβαρά τραυματισμένος στο εφημερεύον Νοσοκομείο», δεν έχει νόημα καν η προσπάθεια.