Ο ναυτιλιακός τομέας βρίσκεται στο επίκεντρο μιας πρωτοφανούς ρυθμιστικής καταιγίδας. Οι κανονισμοί καλύπτουν γεωγραφικές περιοχές, εταιρικές δομές, εμπορεύματα και όλους τους τύπους πλοίων – και αναπτύσσονται με εκρηκτικούς ρυθμούς.
Τον Απρίλιο, η Επιτροπή Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος (MEPC) του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ) ενέκρινε ένα νέο πρότυπο καυσίμου, που συνδυάζει υποχρεωτικά όρια εκπομπών και τιμολόγηση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (GHG) για ολόκληρο τον κλάδο της ναυτιλίας. Με στόχο την επιτάχυνση της υιοθέτησης καυσίμων μηδενικών ή σχεδόν μηδενικών εκπομπών, η προτεινόμενη ρύθμιση ενισχύει ένα αυξανόμενο σύνολο υποχρεώσεων που οι πλοιοκτήτες και διαχειριστές πρέπει να τηρήσουν – και μάλιστα άμεσα.
Η μεγάλη πρόκληση για τους πλοιοκτήτες είναι η εξής: πώς μπορούν να συμμορφώνονται με τους αυστηρούς κανονισμούς χωρίς να υπονομεύουν την εμπορική τους βιωσιμότητα;
Είναι ένα απλό ερώτημα με φαινομενικά ατελείωτες παραμέτρους και προβληματισμούς. Η απάντηση δεν είναι απλή.
Μεγάλο μέρος του παγκόσμιου εμπορίου, και συνεπώς των οικοσυστημάτων, εξαρτάται από τη ναυτιλιακή βιομηχανία. Αυτό αυξάνει τον επείγοντα χαρακτήρα της ανάγκης απαλλαγής από τον άνθρακα, αλλά και την ανάγκη να συμβαδίζει με τον ρυθμό της παγκόσμιας ζήτησης.
Οι εταιρείες αναζητούν ρεαλιστικές λύσεις. Και όταν λέμε «ρεαλιστικές», εννοούμε λύσεις με χαμηλές κεφαλαιουχικές δαπάνες (CAPEX), άμεσα εφαρμόσιμες στις υφιστάμενες επιχειρησιακές δραστηριότητες και με άμεσο αποτέλεσμα.
Για ένα αυξανόμενο μέρος του κλάδου, αυτή η λύση είναι το LNG.
Ενα μονοπάτι προς το καθαρό μηδέν
Το LNG ως ναυτιλιακό καύσιμο μπορεί να μειώσει κατά την πρόωση τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου (GHG) έως και 23%, πράγμα που σημαίνει ότι, ακόμα και στην ορυκτή του μορφή, μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην επίτευξη των στόχων απανθρακοποίησης του ΙΜΟ.
Η λειτουργία του καυσίμου είναι σχετικά απλή – οι πλοιοκτήτες και οι διαχειριστές πλοίων μπορούν να χρησιμοποιήσουν την υπάρχουσα υποδομή δεξαμενισμού υγροποιημένου φυσικού αερίου και τις αποδεδειγμένα ασφαλείς τεχνολογίες επί του πλοίου. Ετσι, δεν απαιτείται μετασκευή ή διακοπή λειτουργίας του πλοίου.
Ομως, ένας βασικός μοχλός για την επιτάχυνση της υιοθέτησης του LNG είναι η αποδεδειγμένη δυνατότητά του να οδηγεί σε καθαρές μηδενικές εκπομπές. Με τη χρήση βιομεθανίου σε υγροποιημένη μορφή (bio-LNG), ο κλάδος μπορεί να μειώσει τις εκπομπές GHG κατά 80% ή περισσότερο. Το συνθετικό LNG (e-methane) μπορεί να επιτύχει πλήρη συμμόρφωση με τους κανονισμούς του ΙΜΟ για το 2050, διατηρώντας παράλληλα τη χρήση της υφιστάμενης υποδομής.
Για επενδυτές, πλοιοκτήτες, διαχειριστές και άλλους εμπλεκόμενους στην αλυσίδα αξίας της ναυτιλίας, το καύσιμο αυτό απαντά σε πολλές από τις κρίσιμες και περίπλοκες ερωτήσεις που ιστορικά αποτελούσαν πρόκληση. Και σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη, το LNG προσφέρει μία από τις πιο αξιόπιστες λύσεις που έχουμε σήμερα.
Πώς ταιριάζει λοιπόν με τους μακροπρόθεσμους στόχους του ΙΜΟ για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου;
Συμβατότητα με τους στόχους του ΙΜΟ
Εάν εγκριθεί τον Οκτώβριο, το Πλαίσιο Καθαρών Μηδενικών Εκπομπών της MEPC83 θα διασφαλίσει ότι οι πλοιοκτήτες μπορούν να συνεχίσουν να επενδύουν σε τεχνολογίες κινητήρων διπλού καυσίμου LNG, γνωρίζοντας ότι η πορεία με βάση το LNG – ή πιο σωστά, το μεθάνιο – αναγνωρίζεται από τον ΙΜΟ ως συμβατή με την απανθρακοποίηση.
Το LNG προσφέρει άμεσες μειώσεις GHG και, ως εκ τούτου, θα έχει χαμηλότερο κόστος συμμόρφωσης σε σχέση με το VLSFO (ντίζελ μειωμένου θείου), καθώς απαιτεί λιγότερες «Μονάδες Αντιστάθμισης» (Remedial Units). Αλλες εναλλακτικές διαδρομές καυσίμων, όπως η αμμωνία και η μεθανόλη, θα είναι πιο ακριβές, καθώς θα απαιτούν μεγάλες ποσότητες ακριβών καυσίμων «πράσινης» χαμηλής έντασης άνθρακα για να συμμορφώνονται από την πρώτη κιόλας μέρα – είτε πρόκειται για μπλε αμμωνία, βιο-μεθανόλη ή βιοκαύσιμα, εφόσον λειτουργούν σε λειτουργία VLSFO.
Κρίσιμο είναι ότι, από την πλευρά της προσφοράς, οι προτεινόμενοι κανονισμοί θα δώσουν περαιτέρω κίνητρα για την ανάπτυξη που ήδη παρατηρείται στον τομέα της δεξαμενισμού υγροποιημένου βιομεθανίου και θα ενισχύσουν καταλυτικά τις πρόσθετες επενδύσεις στο ηλεκτρονικό μεθάνιο (e-methane).
Μέσα σε αυτή τη νέα πραγματικότητα αυστηρών κανονισμών, είναι κρίσιμο να αξιολογούμε τα πιο πρόσφατα δεδομένα και να χαράζουμε μία ξεκάθαρη, ρεαλιστική και εφαρμόσιμη πορεία, με άμεσα δυναμικό, αποδεδειγμένο αντίκτυπο και μακροχρόνια βιωσιμότητα.
Ανάπτυξη επενδύσεων και καινοτομίας για επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών
Η πρόταση κανονισμού της MEPC83 αποτελεί μία θετική κατεύθυνση προς την απανθρακοποίηση. Πολλές από τις προβλεπόμενες ενέργειες – όπως η βασισμένη σε στόχους προσέγγιση ουδέτερη ως προς το καύσιμο – θα εξασφαλίσουν ότι συνεχίζουμε να επενδύουμε, να καινοτομούμε και να προσαρμοζόμαστε με βάση τα πιο πρόσφατα δεδομένα.
Στην περίπτωση του LNG, αυτή η εστίαση στην έρευνα είναι που οδηγεί και την υιοθέτησή του. Κολοσσοί όπως οι CMA CGM, Maersk και Shell έχουν αυξήσει τις επενδύσεις τους στο LNG και στο παράγωγό του, το bio-LNG.
Το 2024, καταγράφηκε σημαντική αύξηση στις νέες παραγγελίες πλοίων. Σχεδόν τα μισά από τα νέα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων ήταν διπλού καυσίμου LNG, αντιπροσωπεύοντας το 70% της παραγγελθείσας χωρητικότητας με εναλλακτικά καύσιμα (εξαιρουμένων των carriers) για το έτος – έναντι 43% το 2023.
Αυτή η ραγδαία επέκταση συνοδεύεται από τη διεύρυνση της διαθεσιμότητας ανεφοδιασμού LNG πέρα από τους παραδοσιακούς κόμβους. Σήμερα, το LNG είναι διαθέσιμο σε περίπου 198 λιμάνια παγκοσμίως, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη σχέδια για άλλα 78.
Παράλληλα, καταγράφεται μεγάλη πρόοδος στην αντιμετώπιση του ζητήματος της διαρροής μεθανίου (methane slip) – ενός από τα τελευταία εμπόδια για την πλήρη υιοθέτηση του LNG. Αναμένεται ότι αυτό θα έχει επιλυθεί πλήρως μέσα στην επόμενη δεκαετία.
Λαμβάνοντας υπόψη τις διαθέσιμες επιλογές, ένα μέλλον μηδενικών εκπομπών είναι απόλυτα εφικτό και εντός του χρονικού πλαισίου των 25 ετών. Πάνω απ’ όλα όμως, απαιτεί βαθιά δέσμευση σε πρακτικές, ρεαλιστικές και κλιμακούμενες λύσεις. Απαιτεί ευελιξία καθώς τόσο η αγορά όσο και η κατανόησή μας για τα καύσιμα εξελίσσονται. Και απαιτεί προθυμία για συνεργασία σε ολόκληρο τον κλάδο προς αυτόν τον κοινό στόχο.
*O κ. Steve Esau είναι CEO της SEA-LNG.