Το Παγκύπριο Γυμνάσιο είναι το αρχαιότερο ελληνικό εκπαιδευτήριο της Κύπρου. Βρίσκεται στην καρδιά της εντός των τειχών Λευκωσίας, απέναντι ακριβώς από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου και τον παλαιό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου. Στα κτίρια του Σχολείου στεγάζεται η ιστορική Σεβέρειος Βιβλιοθήκη. Το Σχολείο ιδρύθηκε το 1812 από τον Εθνομάρτυρα Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Κυπριανό με το όνομα «Ελληνική Σχολή» και διαδραμάτισε ενεργό ρόλο στην πνευματική προετοιμασία των υπόδουλων Ελλήνων της Κύπρου κατά την Επανάσταση του 1821. Το 1893 το Σχολείο εξελίχθηκε σε εξατάξιο Γυμνάσιο, αναγνωρισμένο από την τότε Ελληνική Κυβέρνηση ως ισότιμο με τα σχολεία Μέσης Παιδείας της Ελλάδας, και το 1896 μετονομάστηκε σε Παγκύπριον Γυμνάσιον.

Οι μαθητές του Παγκυπρίου Γυμνασίου συμμετείχαν οργανωμένα σε όλους τους Εθνικούς Αγώνες (Ελληνοτουρκικός Πόλεμος του 1897, Βαλκανικοί, Α΄ και Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος), με αποκορύφωμα τον Εθνικοαπελευθερωτικό Αγώνα της ΕΟΚΑ κατά των Αγγλων το 1955-1959. Η ιστορική μάχη της Σεβερείου, ανάμεσα στους μαθητές του Παγκυπρίου Γυμνασίου και τους άγγλους κατακτητές, αποτελεί μία από τις ηρωικότερες σελίδες της κυπριακής ιστορίας.

Από την ακαδημαϊκή χρονιά 2021-2022, μετά από πολλά χρόνια λειτουργίας του Σχολείου ως Λυκείου Μέσης Εκπαίδευσης και μετά από την πρόσφατη αναδόμηση των εγκαταστάσεών του, το ιστορικό μας Σχολείο μετατράπηκε και πάλι σε Εξατάξιο Σχολείο Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης. Στο Ολοήμερο Γυμνάσιο του Σχολείου εφαρμόζεται για πρώτη φορά η διαθεματική προσέγγιση στη διδασκαλία των Επιστημών, της Τεχνολογίας, της Μηχανικής, των Τεχνών και των Μαθηματικών, με ενισχυμένη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού. Ταυτόχρονα, προχωρήσαμε στο μεγαλεπήβολο και σημαντικό για την Ιστορία και τα Γράμματα του τόπου μας βήμα της ψηφιοποίησης του πολύτιμου και σπάνιου αρχείου της Σεβερείου Βιβλιοθήκης και του Παγκυπρίου, το οποίο θα είναι προσβάσιμο σε φοιτητές, ιστορικούς και μελετητές, με την ελπίδα η Βιβλιοθήκη και το Σχολείο να καταστούν Κέντρο Πολιτισμού και Σπουδών για τον Ελληνισμό. Ετσι, το Παγκύπριον Γυμνάσιον, για το οποίο όλοι υπερηφανευόμαστε, τίθεται ξανά στο κέντρο των εκπαιδευτικών πραγμάτων του τόπου και με εφαλτήριο την παράδοση κάνει ένα άλμα προς τα εμπρός.

Χαιρετίζουμε, λοιπόν, τον θαυμαστό καινούργιο κόσμο που έρχεται με πίστη και αισιοδοξία ότι θα σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, άξιοι συνεχιστές του πολιτισμού μας και ακρίτες θεματοφύλακες των ιερών και των οσίων της φυλής μας. Συνεχής μέριμνα και έγνοια όλων όσοι υπηρετούμε στο Σχολείο αυτό είναι να βοηθήσουμε τους νέους μας να οικοδομήσουν μια στέρεη ταυτότητα μέσα στους κλυδωνισμούς και την αβεβαιότητα της σύγχρονης εποχής, να αποκτήσουν πνευματικά αντισταθμίσματα στην επέλαση της τεχνολογίας και να κατακτήσουν την αυτογνωσία, ώστε να μην απολέσουν το Πρόσωπό τους μέσα στην ισοπεδωτική δίνη της παγκoσμιοποίησης και των παγκόσμιων ανακατατάξεων. Ευχαριστούμε «Το Βήμα» για την τιμή που μας κάνει να μας φιλοξενεί. Καλή πλοήγηση στις σελίδες μας.

Ο κ. Λοΐζος Σέπος είναι διευθυντής
του Παγκυπρίου Γυμνασίου.