Μάχες κολοσσών για μια θέση στην παγκόσμια αγορά αποθήκευσης ενέργειας – που αποτελεί το «next big thing» στον κλάδο – λαμβάνουν χώρα ανά τον πλανήτη, με την Ελλάδα να έχει σε αυτό το πεδίο σημαίνοντα ρόλο, διεκδικώντας μάλιστα με αξιώσεις μια θέση στην παγκόσμια σκακιέρα. Ως εμπροσθοφυλακή της χώρας μας σε αυτή την προσπάθεια λειτουργεί η ελληνική πολυεθνική Sunlight Group που με καινοτομία made in Greece «χτυπά» τον διεθνή ανταγωνισμό.

Διότι η Sunlight Group, μέλος του επενδυτικού ομίλου Olympia συμφερόντων Πάνου Γερμανού, αποκτά σταδιακά ηγετικό ρόλο στην παγκόσμια αγορά μπαταριών και αποθήκευσης ενέργειας. H Sunlight χτίζει συστηματικά αυτό το προφίλ τα τελευταία χρόνια, μέσα από ένα επιχειρηματικό πλάνο που, εκτός από επενδύσεις σε υποδομές, εξοπλισμό και ανθρώπινο δυναμικό, περιλαμβάνει, επίσης, στρατηγικές συγχωνεύσεις και εξαγορές.

Και σε αυτό το τελευταίο σημείο, η εταιρεία έχει πραγματικά σπάσει ρεκόρ! Με πιο πρόσφατη εξέλιξη την απόκτηση του 100% της γερμανικής Triathlon Holding, συμφωνία η οποία ολοκλήρωσε τη διαδικασία εξαγοράς που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2023 με την ανακοίνωση απόκτησης του 51% του μετοχικού κεφαλαίου της Triathlon.

Επτά εξαγορές σε 18 μήνες!

Μέσα σε μόλις ενάμιση χρόνο, από τα τέλη του 2021 έως τα μέσα του 2023, η Sunlight Group έχει ολοκληρώσει επτά εξαγορές, δύο εντός και πέντε εκτός ελληνικών συνόρων. Το μπαράζ των εξαγορών επιβεβαιώνει και υπογραμμίζει με τον πιο ισχυρό τρόπο τον πολυεθνικό χαρακτήρα της εταιρείας που ήδη μετρά εγκαταστάσεις σε 14 χώρες και 4 ηπείρους και απασχολεί συνολικά 3.200 εργαζόμενους.

Το σύνολο των εξαγορών εξυπηρετεί τον στρατηγικό στόχο της Sunlight Group να καταστεί παγκόσμια δύναμη στον χώρο των μπαταριών και της αποθήκευσης ενέργειας. Στόχος που ευθυγραμμίζεται με την εθνική προσπάθεια να εξελιχθεί η Ελλάδα σε υπολογίσιμη δύναμη στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη. Εξίσου σημαντικός στόχος είναι και η πλήρης καθετοποίηση της παραγωγής – η διαχείριση δηλαδή του συνόλου της αλυσίδας αξίας της μπαταρίας εξ ολοκλήρου εσωτερικά, από τον Ομιλο και τις θυγατρικές του. Από την πρώτη ύλη, στα εξαρτήματα και απάρτια, στα στοιχεία της μπαταρίας, στα ηλεκτρονικά και στους φορτιστές.

Δεν αποκλείεται μάλιστα το επενδυτικό αυτό κρεσέντο να συνεχιστεί, πάντα μέσα από στοχευμένες εξαγορές που αναβαθμίζουν το προφίλ της Sunlight Group και διευρύνουν το παγκόσμιο αποτύπωμα της εταιρείας, εφόσον προκύψουν οι κατάλληλες συνθήκες και ευκαιρίες για να πραγματοποιηθούν σχετικές συμφωνίες.

Στοχευμένες συμφωνίες εξαγοράς

Κάθε μία από αυτές τις επτά εξαγορές που έχουν πραγματοποιηθεί τους τελευταίους 18 μήνες συμβάλλει στη στρατηγική επιδίωξη της εταιρείας να επεκτείνει την παραγωγή της για να ανταποκριθεί στις αυξανόμενες απαιτήσεις της αγοράς, να ενδυναμώσει τον διεθνή της ρόλο, και να διευρύνει ή να εδραιώσει περαιτέρω τη γεωγραφική της εξάπλωση. Παράλληλα, οι εξαγορές ευθυγραμμίζονται με τον στόχο της καθετοποίησης στην παραγωγή των μπαταριών ιόντων λιθίου – στόχος που έχει εν πολλοίς επιτευχθεί σε ό,τι αφορά τα προϊόντα μολύβδου-οξέος -, αλλά και της επέκτασης του δικτύου πωλήσεων, διανομής και παροχής υπηρεσιών.

Ταυτόχρονα, οι εξαγορές διευρύνουν το χαρτοφυλάκιο της Sunlight, ενισχύουν την τεχνολογική της υπεροπλία και θωρακίζουν περαιτέρω την εφοδιαστική αλυσίδα, η εξασφάλιση της οποίας συνιστά σημείο-κλειδί αν αναλογιστεί κανείς τα όσα αντιμετώπισε η παγκόσμια αγορά κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Η εξαγορά της Sunlight Technosystems με έδρα το Κιλκίς και της Netelco από το Λαμπρινό της Ξάνθης κινούνται προς αυτήν την κατεύθυνση, αφού εξασφαλίζουν την εφοδιαστική αλυσίδα της Sunlight σε μεταλλικά και πλαστικά κιβώτια, απάρτια, και άλλα εξαρτήματα μπαταριών.

Την ίδια στιγμή, στην ενίσχυση της καθετοποίησης στην παραγωγή των μπαταριών στοχεύει η εξαγορά της PBM που λειτουργεί δύο μονάδες παραγωγής στην Ιταλία και διαθέτει πολυετή εμπειρία στην ανάπτυξη και παραγωγή φορτιστών.

Τον στόχο της συνεχούς επέκτασης του δικτύου πωλήσεων και υπηρεσιών, από την άλλη, εξυπηρετεί η εξαγορά της A. Müller που δραστηριοποιείται για περισσότερα από 30 χρόνια στο χονδρεμπόριο μπαταριών, με παρουσία σε πέντε αγορές της Δυτικής Ευρώπης. Επιπρόσθετα, μέσω της εξαγοράς της ισραηλινής IIB (Israeli Industrial Batteries), μακρόχρονο συνεργάτη της Sunlight Group, η εταιρεία εδραιώνει την παρουσία της στην αναπτυσσόμενη αγορά της Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής. Στο ίδιο πλαίσιο δε, εντάσσεται και η συμφωνία με την πορτογαλική Logbatind. Μέσω της εξαγοράς αυτής, η Sunlight Group επεκτείνει περαιτέρω την εμπορική δραστηριότητά της στην ιβηρική χερσόνησο, όπου δραστηριοποιείται ήδη μέσω της θυγατρικής της, Sunlight Baterias Espana.

Εξαγορά του 100% της Triathlon Holding

Η σημαντικότερη ενδεχομένως από τις κινήσεις εξαγορών, έως σήμερα τουλάχιστον, είναι η απόκτηση της γερμανικής Triathlon. Μία συμφωνία, η οποία επαναπροσδιορίζει το τοπίο στις βιομηχανικές μπαταρίες μολύβδου-οξέος και ιόντων λιθίου, δημιουργώντας έναν πραγματικό πρωταθλητή του κλάδου. Η εξαγορά ολοκληρώθηκε πολύ πρόσφατα, στα μέσα Ιουλίου, σε συνέχεια μίας διαδικασίας εξαγοράς που είχε ξεκινήσει από τα τέλη του 2022 για να ανακοινωθεί τον Φεβρουάριο του 2023 ότι η ελληνική πολυεθνική απέκτησε το 51% του μετοχικού κεφαλαίου της Triathlon.

Με τη συμφωνία πλήρους εξαγοράς οι δύο οργανισμοί ενοποιούνται σε έναν Ομιλο-πρωταθλητή του κλάδου όπου δραστηριοποιούνται, δηλαδή τις μπαταρίες βιομηχανικής ηλεκτροκίνησης για τα οχήματα της ενδοεφοδιαστικής αλυσίδας (περονοφόρα, ανυψωτικά, κ.λπ.) και τα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

«Εχουμε στόχο να μεγαλώσουμε ακόμη περισσότερο τα μερίδια αγοράς μας στην τεχνολογία μολύβδου-οξέος και να εδραιωθούμε ως ολοκληρωμένοι προμηθευτές προϊόντων λιθίου για εφαρμογές βιομηχανικής ηλεκτροκίνησης και Συστήματα Αποθήκευσης Ενέργειας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος της Sunlight Group, Λάμπρος Μπισάλας, συνοψίζοντας τη στρατηγική που εξυπηρετούν οι δυναμικές επιχειρηματικές κινήσεις της εταιρείας.

Πλέον, η ενιαία και ισχυροποιημένη Sunlight Group είναι εξαιρετικά τοποθετημένη στην παγκόσμια αγορά, εστιάζοντας ιδιαίτερα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, όπου λειτουργεί συνολικά 15 παραγωγικές μονάδες. Και ταυτόχρονα, ενισχύει ακόμη περισσότερο τη θέση της ώστε να υλοποιήσει το φιλόδοξο σχέδιο δημιουργίας, επί ευρωπαϊκού εδάφους, Gigafactory δυναμικότητας 20GWh για την παραγωγή στοιχείων λιθίου – αποκλειστικά για βιομηχανική ηλεκτροκίνηση και συστήματα αποθήκευσης ενέργειας.

Το πρώτο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση, άλλωστε, υλοποιείται ήδη με την εγκατάσταση Πιλοτικής Γραμμής για την παραγωγή στοιχείων λιθίου στο βιομηχανικό συγκρότημα της Sunlight Group στο Νέο Ολβιο Ξάνθης.