Αν και πέρασαν οι μέρες του καλοκαιριού, τότε που ακόμη και 500 άτομα την ημέρα έφταναν για να δουν την ανασκαφή, η ροή επισκεπτών παραμένει συνεχής. «Γιατί παραμιλά όλη η υφήλιος με αυτή την ανασκαφή;» αναρωτιέται η κυρία Δήμητρα Δαβίτη, πρώην τραπεζικός και συγγραφέας, από το Νέο Σούλι Σερρών. «Είναι κάτι που σχετίζεται με τον Μέγα Αλέξανδρο. Αν δεν είναι ο ίδιος, είναι τα τιμαλφή του μέσα, σκέφτομαι» λέει και συμπληρώνει: «Είναι κάτι οικουμενικό». Περιγράφει τι ένιωσε όταν άκουσε για την ανασκαφή και τον τύμβο. «Απέραντη ανακούφιση. Διότι πολύ την έχουν λοιδορήσει την Ελλάδα… Αλλαξε η ζωή μου, άλλαξε την ψυχολογία μου. Μου έφυγε το άγχος για τον ΕΝΦΙΑ, για την οικονομική δυστοκία που ταλανίζει όλους».
Από ένα κλειστό βαν ξενοδοχείου κατεβαίνει ένας τουρίστας. Κινέζος, από τη Σανγκάη, που ζει στο Τέξας των ΗΠΑ. Εμεινε με το στόμα ανοιχτό βλέποντας το μέγεθος του τύμβου και ακούγοντας ότι ο περίβολός του είναι 497 μέτρα. Εξηγεί ότι είχε δει ένα αφιέρωμα στο National Geographic: «Ηθελα να είμαι μάρτυρας μιας νέας ανακάλυψης…».
Ο πληροφορικός κ. Αντώνης Αρλέτος ταξιδεύει 20 χρόνια από Θεσσαλονίκη προς Θράκη και σταμάτησε τώρα πρώτη φορά για να δει από κοντά τον Λέοντα της Αμφίπολης. «Με εντυπωσίασε η λεπτομέρεια, ο όγκος που έχει· τεράστιος. Το αριστερό του πόδι είναι λίγο πιο μπροστά, δηλώνοντας κίνηση, εκπέμπει μια αγριάδα με το ανοιχτό στόμα» περιγράφει. Για τον τύμβο σχολιάζει ότι «υπάρχει προσδοκία» αλλά συμπληρώνει ότι «η υπόθεση έχει γίνει ριάλιτι. Κάθε μέρα και από λίγο».
Απέναντι, κάτω από τα δέντρα, σταθερός στη θέση του ο φιστικάς. Λιγομίλητος, με καταγωγή από το Στρυμονικό, φέρνει κάθε μέρα εδώ και κάνα χρόνο πακέτα με φιστίκια και τα πουλά στους επισκέπτες του λιονταριού. Ακούει ραδιόφωνο και περιμένει. Δεν είναι σίγουρος ότι ο πολλαπλασιασμός των επισκεπτών ισοδυναμεί με πολλαπλασιασμό των πωλήσεων…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ