Συνθηκολόγηση με τους «βαρώνους» και ανάθεση κομβικού ρόλου στον κ. Ευ. Βενιζέλο έφερε ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης. Η αλλαγή σκυτάλης στο υπουργείο Οικονομικών καθορίζει το νέο κυβερνητικό σχήμα με την ανάθεση των σχετικών καθηκόντων στον κ. Βενιζέλο έπειτα από το ναυάγιο των συνομιλιών του Πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου με τον κ. Λουκά Παπαδήμο, οι οποίες διήρκεσαν ως αργά το ξημέρωμα της Παρασκευής. Η κυβέρνηση έχει πλέον δύο αντιπροέδρους τους κ.κ. Θ. Πάγκαλο και Ευ. Βενιζέλο. Στο υπουργείο Οικονομικών παραμένει και αναβαθμίζεται ο κ. Φ. Σαχινίδης ως αναπληρωτής υπουργός, όπως και ο κ. Π. Οικονόμου, ένας βουλευτής με γνώση της οικονομίας ο οποίος ασκούσε σκληρή κριτική σε χειρισμούς του προηγούμενου οικονομικού επιτελείου

Ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου μετακινείται στο υπουργείο Περιβάλλοντος, από όπου αποχωρεί η κυρία Τίνα Μπιρμπίλη.

Έκπληξη αποτελεί το «σπάσιμο» του υπουργείου Εσωτερικών σε δύο υπουργεία. Με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης θεωρείται ότι ανασυστάθηκε ουσιαστικά το παλαιό υπουργείο Προεδρίας. Σε αυτό τοποθετήθηκε ο κ. Δ. Ρέππας. Στο άλλο κομμάτι του υπουργείου Εσωτερικών θεωρείται ισχυρό το δίδυμο των κ.κ. Χ. Καστανίδη και Π. Κουκουλόπουλου -ένα στέλεχος που προέρχεται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, διετέλεσε πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ και γνωρίζει πολύ καλά τα θέματα που θα χειριστεί. Επίσης ήταν από τους πρωταγωνιστές της επιστολής των «16».
Η μετακίνηση του κ. Ι. Ραγκούση στο υπουργείο Υποδομών θεωρείται ότι αποτελεί «στραπατσάρισμα» καθώς δεν είναι πλέον ο πρώτος τη τάξη υπουργός, ενώ αρκετοί αναμένουν με ενδιαφέρον την εξέλιξη της συγκατοίκησης με τον κ. Ι. Μαγκριώτη, με τον οποίο γνωρίζονται από τα φοιτητικά τους χρόνια και λέγεται ότι δεν διατηρούν αρμονικές σχέσεις.

Επιπλέον, ενώ θεωρείτο σχεδόν βέβαιο ότι θα δημιουργηθούν τουλάχιστον δύο υπερυπουργεία στην Υγεία και στην Ανάπτυξη, τελικώς αυτό δεν έγινε. Ο κ. Α. Λοβέρδος παραμένει στο υπουργείο του ενώ ο κ. Γ. Κουτρουμάνης αναβαθμίζεται σε υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Ο κ. Χρυσοχοίδης, από την άλλη πλευρά παίρνει ξανά το υπουργείο Ναυτιλίας, αλλά όχι την ενέργεια όπως επιθυμούσε, όπου παραμένει αναπληρωτής υπουργός ο κ. Σ. Ξυνίδης και προστίθεται ο κ. Χ. Παμπούκης.

Απρόσμενη θεωρείται και η τοποθέτηση του κ. Ηλ. Μόσιαλου σε θέση υπουργού με καθήκοντα κυβερνητικού εκπροσώπου. Ο κ. Γ. Πεταλωτής μετακινήθηκε ως υφυπουργός στο υπουργείο Δικαιοσύνης με υπουργό τον κ. Μιλτ. Παπαϊωάννου.

Εκτός κυβέρνησης, μένουν υπουργοί οι οποίοι χαρακτηρίστηκαν «κηπουροί» όπως η κυρία Τίνα Μπιρμπίλη, οι κ.κ. Δ. Δρούτσας (μετακινείται στην ευρωβουλή) και Ι. Πανάρετος καθώς και αρκετοί υφυπουργοί, σε πολλούς από τους οποίους δεν έγινε ούτε ένα τηλεφώνημα και πληροφορήθηκαν την απομάκρυνση τους από την τηλεόραση.
Επιπλέον, λέγεται ότι μέχρι την τελευταία στιγμή συζητείτο το όνομα του κ. Χρ. Πρωτόπαπα για υπουργική θέση όμως τελικώς ο κ. Παπανδρέου αποφάσισε ότι θα είναι πιο χρήσιμος στη Βουλή όπου η Κοινοβουλευτική Ομάδα «βράζει».

Στην Κυβερνητική Επιτροπή συμμετέχουν δέκα υπουργοί: Ευάγγελος Βενιζέλος, Δημήτρης Ρέππας, Χάρης Καστανίδης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Αννα Διαμαντοπούλου, Γιάννης Ραγκούσης, Ανδρέας Λοβέρδος, Κώστας Σκανδαλίδης και Χρήστος Παπουτσής.

Τα πρώτα τηλεφωνήματα για τον ανασχηματισμό άρχισαν να γίνονται στις 3 τα ξημερώματα της Παρασκευής από την κυρία Ρεγγίνα Βάρτζελη και τον κ. Ν. Αθανασάκη και ολοκληρώθηκαν μετά τις 9 το πρωί της ίδιας ημέρας.

Μετά από την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης συνεδρίασε το πρώτο υπουργικό συμβούλιο της νέας κυβέρνησης υπό την προεδρία του κ. Γ. Παπανδρέου.

Τόνισε την ανάγκη να γίνει ένα νέο ξεκίνημα, να ενταθεί η συλλογική προσπάθεια και να υπάρξουν αποτελέσματα σε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα.

Απέδωσε, μάλιστα, εύσημα στον Γ. Παπακωνσταντίνου, λέγοντάς του χαρακτηριστικά: «κουβάλησες στην πλάτη σου μια δύσκολη διαπραγμάτευση και για αυτό σε ευχαριστούμε».

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ακόμα την ανάγκη να ενταθούν οι ρυθμοί δουλειάς, να υπάρξει αλληλεγγύη και συνοχή με ένα και μοναδικό στόχο την έξοδο της χώρας από την κρίση.

Μετά το Υπουργικό θα γίνουν οι τελετές παράδοσης – παραλαβής στα υπουργεία. Την Κυριακή ξεκινά η συζήτηση στη Βουλή για την ψήφο εμπιστοσύνης.

Το νέο υπουργικό συμβούλιο

Πρωθυπουργός: Γεώργιος Παπανδρέου

Αντιπρόεδροι Κυβέρνησης: Θεόδωρος Πάγκαλος, Ευάγγελος Βενιζέλος

Υπουργός Εσωτερικών: Χάρης Καστανίδης
Υφυπουργός: Πάρις Κουκουλόπουλος

Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης: Δημήτρης Ρέππας
Υφυπουργός (αρμόδιος για θέματα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης): Παντελής Τζωρτζάκης
Υφυπουργός: Ντίνος Ρόβλιας

Υπουργός Οικονομικών: Ευάγγελος Βενιζέλος
Αναπληρωτής υπουργός: Φίλιππος Σαχινίδης
Αναπληρωτής υπουργός: Παντελής Οικονόμου

Υπουργός Εξωτερικών: Σταύρος Λαμπρινίδης
Αναπληρώτρια Υπουργός: Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου
Υφυπουργός: Δημήτρης Δόλλης

Υπουργός Εθνικής Άμυνας: Πάνος Μπεγλίτης
Υφυπουργός: Κώστας Σπηλιόπουλος

Υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας: Μιχάλης Χρυσοχοΐδης
Αναπληρωτής Υπουργός: Χάρης Παμπούκης
Αναπληρωτής υπουργός: Σωκράτης Ξυνίδης
Υφυπουργός: Θάνος Μωραΐτης

Υπουργείο Περιβάλλοντος: Γιώργος Παπαπακωνσταντίνου
Αναπληρωτής Υπουργός: Νίκος Σηφουνάκης
Υφυπουργός: Γιάννης Μανιάτης

Υπουργός Παιδείας, Δια βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων: Αννα Διαμαντοπούλου
Αναπληρωτής Υπουργός: Φώφη Γεννηματά
Υφυπουργός: Εύη Χριστοφιλοπούλου

Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων
: Γιάννης Ραγκούσης
Υφυπουργός: Γιάννης Μαγκριώτης

Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης: Γιώργος Κουτρουμάνης
Υφυπουργός: Γιάννης Κουτσούκος

Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης: Ανδρέας Λοβέρδος
Υφυπουργός: Μιχάλης Τιμοσίδης
Υφυπουργός: Χρήστος Αΐδόνης
Υφυπουργός: Μάρκος Μπόλαρης

Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: Κώστας Σκανδαλίδης
Υφυπουργός: Γιάννης Δριβελέγκας

Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
: Μιλτιάδης Παπαϊωάννου
Υφυπουργός: Γιώργος Πεταλωτής

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Χρήστος Παπουτσής
Υφυπουργός: Μιχάλης Όθωνας

Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού: Παύλος Γερουλάνος
Υφυπουργός: Γιώργος Νικητιάδης

Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Ηλιας Μόσιαλος

Κυβερνητική Επιτροπή: Ευάγγελος Βενιζέλος, Δημήτρης Ρέππας, Χάρης Καστανίδης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Αννα Διαμαντοπούλου, Γιάννης Ραγκούσης, Ανδρέας Λοβέρδος, Κώστας Σκανδαλίδης και Χρήστος Παπουτσής.