Αν και ακόμη τίποτα επισήμως δεν έχει ανακοινωθεί, όλα δείχνουν ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα έχει συνάντηση στον Λευκό Οίκο με τον «πλανητάρχη» Ντόναλντ Τραμπ (φωτογραφία). Βεβαίως στο Μαξίμου περιμένουν και την επίσημη ανακοίνωση από τον Λευκό Οίκο και γι’ αυτό δεν ανακοινώνουν ακόμη το παραμικρό, με την επιφύλαξη ότι εάν τελικά για διαφόρους λόγους δεν καταστεί δυνατόν η συνάντηση Τσίπρα – Τραμπ να γίνει στις 17 Οκτωβρίου, τότε θα πραγματοποιηθεί προς το τέλος του χρόνου. Εως τώρα όμως όλα δείχνουν ότι η συνάντηση θα γίνει και ήδη ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δ. Παπαδημητρίου (που θα συνοδεύει τον κ. Τσίπρα) κλείνει τα ραντεβού το ένα μετά το άλλο. Στο Μαξίμου πάντως κρατούν σιγήν ιχθύος για το ταξίδι στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Ούτε ποιοι θα συνοδεύουν τον Πρωθυπουργό ανακοινώνουν, ούτε καν πόση ώρα θα βρίσκεται με τον πρόεδρο Τραμπ, τι θα συζητήσουν και εάν στο ταξίδι αυτό θα μετέχει και ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος, ο οποίος, μεταξύ μας, πολύ θα ήθελε να πάει.
Θα είναι η δεύτερη φορά που ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Τραμπ. Την πρώτη φορά ήταν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, όπου είχαν ένα ολιγόλεπτο τετ α τετ. Ελάχιστα λεπτά βρέθηκαν μαζί, πλην όμως ο πρόεδρος Τραμπ πρόλαβε και είπε στον κ. Τσίπρα: «Ανακάμπτετε, και αυτό είναι εκπληκτικό», κάνοντας τον Αλέξη Τσίπρα να καμαρώσει. Αυτή ήταν και η μόνη οικονομικού περιεχομένου συζήτηση που έγινε στο ολιγόλεπτο αυτό τετ α τετ. Γιατί αμέσως μετά ο κ. Τραμπ το γύρισε στο… τουριστικό: «Η Ελλάδα είναι μια υπέροχη χώρα με υπέροχους ανθρώπους» του είπε.
Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι αυτή τη φορά το Μέγαρο Μαξίμου είναι πολύ προσεκτικό για τη συνάντηση Τραμπ – Τσίπρα. Εως τώρα δεν ανακοίνωσε τίποτε, ούτε καν τη συνάντηση. Δεν θέλει, μου λένε, να την «πάθει», όπως την «έπαθε» με τον Μπαράκ Ομπάμα και με την επικοινωνιακή φιέστα που έστησε (με non papers και διάφορες διαρροές) για δήθεν βαρυσήμαντες δηλώσεις του τότε «πλανητάρχη» για το ελληνικό χρέος.
Ενδιαφέρον θα έχει τι άλλο θα κάνει στις ΗΠΑ ο κ. Τσίπρας. Ποιους θα επισκεφθεί, για παράδειγμα, στο Σικάγο, τι θα πει στους ομογενείς ή στα περίφημα think tanks του Λευκού Οίκου. Και κάτι ακόμη. Ο κ. Τσίπρας ήταν από τους πρώτους ηγέτες που έστειλε συγχαρητήρια επιστολή στον Ντόναλντ Τραμπ όταν εξελέγη πρόεδρος των ΗΠΑ. Και να σκεφτείτε δεν πέρασε και πολύς καιρός από την… ευχή του «ελπίζω να μη μας βρει κι αυτό το κακό» αναφερόμενος τότε στην πιθανή νίκη του.

Ιερό τελεσίγραφο στον Ραγκούση
Πρέπει κάποιος να προσέχει όταν βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο για την ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς. Εκτός εάν θέλει να δημιουργήσει θόρυβο. Αλλά και ο θόρυβος αυτός καμιά φορά έχει τις επιπτώσεις του. Να, πάρτε για παράδειγμα τον Γιάννη Ραγκούση, ο οποίος σε ραδιοφωνική εκπομπή κάλεσε την Εκκλησία να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων. Εως εδώ καλά, είπαν οι ιεράρχες. Αλλά όταν είπε πως γνωρίζει μητροπολίτες και κληρικούς που είναι ομοφυλόφιλοι και το κρύβουν έγινε στην Ιερά Σύνοδο όπου συνεδρίαζαν οι ιεράρχες ένας μικρός σεισμός. Η Ιερά Σύνοδος του έστειλε τελεσίγραφο και τον καλεί (με εξώδικο) εντός πενθημέρου να καταθέσει τα στοιχεία που ισχυρίζεται ότι διαθέτει για όσα καταγγέλλει εις βάρος μητροπολιτών, αλλιώς (προσέξτε διατύπωση) «θα υποστεί την ανάλογη δικαστική βάσανο». Και ωσάν να μην έφθανε αυτό, τον «παρέλαβε» και ο εκπρόσωπος Τύπου του Αρχιεπισκόπου κ. Κονιδάρης: «Ο αγοραίος και χυδαίος αντικληρικός βγήκε στην επικράτεια προς άγρα ψήφου και δεν διστάζει χωρίς αιδώ, χωρίς ίχνος ευπρέπειας να επινοήσει δικά του βαρύτατα ψέματα».

Οι 2.912 ημέρες του Βόλφγκανγκ
Πανηγυρικό χαρακτήρα θα λάβει το Eurogroup της Δευτέρας στο Λουξεμβούργο, καθώς όπως μαθαίνω οι υπουργοί Οικονομικών θα παραθέσουν δεξίωση αποχαιρετισμού στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ο Γερμανός έγινε υπουργός Οικονομικών τον Οκτώβριο του 2009 και από τότε έχει μετάσχει σε περισσότερα από 100 Eurogroup. Για να είμαι ακριβής, από το πρώτο έως το τελευταίο του Eurogroup μεσολάβησαν 2.912 ημέρες, 416 εβδομάδες, ή πιο απλά 8 ολόκληρα χρόνια. Ο ίδιος στα χρόνια αυτά συνεργάστηκε με εννέα διαφορετικούς έλληνες υπουργούς Οικονομικών (κανονικούς και υπηρεσιακούς) και γνώρισε μαζί τους μοναδικές στιγμές. Ηταν ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου εκείνος που τον υποδέχθηκε στο Eurogroup και θα είναι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αυτός που θα του «κουνήσει το μαντίλι».
Αν και ρώτησα για το εάν ο Ευκλείδης προτίθεται να κάνει κάποιο αναμνηστικό δώρο στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ωστόσο δεν κατέστη δυνατόν να το μάθω. Περιμένω λοιπόν με αγωνία τη Δευτέρα για να ακούσω τις τελευταίες νουθεσίες του «Νέστορα» της γερμανικής πολιτικής σκηνής προς τη χώρα μας. Για την ιστορία σας λέω ότι ο κ. Σόιμπλε το μοναδικό δώρο που έκανε σε έλληνα υπουργό Οικονομικών ήταν στον Γιάνη Βαρουφάκη (που δεν γνώριζε τότε ότι τον μαγνητοφωνούσε). Σοκολατάκια με περιτύλιγμα το ευρώ.
Οταν ο Αρχιεπίσκοπος κάνει εκτιμήσεις

Ακόμα και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος βρέθηκε κατά ένα τρόπο «κατηγορούμενος» από μέλη της Ιεράς Συνόδου. Τον κατηγόρησαν ότι παραβιάζει τη μυστικότητα της ψήφου ή ότι δίνει το χρίσμα στους δύο μητροπολίτες που πρόκειται να εκλεγούν την Παρασκευή. Τι ακριβώς όμως είχε συμβεί. Είναι αλήθεια ότι για πρώτη φορά στη διάρκεια της αρχιεπισκοπής του θητείας ο Μακαριότατος προέβη σε δημόσια δήλωση ή εάν προτιμάτε, εξέφρασε την προσωπική του επιθυμία, ενόψει της πλήρωσης δύο θέσεων: Της Ιεράς Μητρόπολης Σταγών και Μετεώρων και της Ιεράς Μητρόπολης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου. Θεώρησε (και αυτό ήταν προσωπική του εκτίμηση) ότι ο πρωτοσύγκελοι Θεόκλητος Λαμπρινάκος και ο Δαμασκηνός Κιαμέτης θα ήταν οι κατάλληλοι για τις μητροπόλεις αυτές. Τις κατηγορίες αυτές τις αντιμετώπισε λέγοντας ότι ούτε χρίσμα δίνει, ούτε εμποδίζει τη μυστικότητα της ψηφοφορίας, εκφράζοντας μόνον την προσωπική του εκτίμηση. Και (κυρίως) δεν προσπαθεί να επικαλεστεί το… Αγιο Πνεύμα, όπως ορισμένοι τον κατηγόρησαν.

Τι είπε ο Μητσοτάκης σ΄ένα 16άρη

Ηταν ένας, όπως μου τον περιγράφουν, «άλλος Μητσοτάκης» στην περιοδεία του στις Σέρρες. Χαμογελαστός, κοινωνικός, συνομιλούσε με τον κόσμο, άκουγε τα προβλήματά τους, χαμογελούσε όταν του έλεγαν ότι «την άλλη φορά να έρθεις σαν πρωθυπουργός», δοκίμασε βουβαλίσιο κρέας, αναγκάστηκε να γευματίσει… δύο φορές για να μην χαλάσει το χατίρι κανενός, ήπιε (αν και δεν το συνηθίζει) τρία ποτηράκια κρασί (πάλι για να μην τους κακοκαρδίσει), ήπιε επίσης κάμποσους καφέδες με μέλη της ΟΝΝΕΔ, αλλά και με κόσμο που ήθελε να τον κεράσει και όταν συνάντησε έναν νεαρό αμέσως τον ρώτησε: «Πόσο χρονών είσαι;». Αυτός απάντησε αμέσως: «Είμαι 16 χρονών, κύριε Πρόεδρε». Και ο κ. Μητσοτάκης του είπε: «Του χρόνου ψηφίζεις, πρόσεξε τι θα ψηφίσεις» και έφυγε πλήρως πεπεισμένος ότι κέρδισε έναν νέο ψηφοφόρο.

HeliosPlus