Για πρώτη φορά εδώ και πέντε χρόνια σήμερα μιλάει η Ελλάδα. Για πρώτη φορά στα χρόνια της κρίσης ο ελληνικός λαός προσέρχεται σήμερα στις κάλπες χωρίς φόβο να αποφασίσει για το μέλλον. Και αυτό δεν συμβαίνει φυσικά επειδή η κυβέρνηση είχε καμιά δημοκρατική ευαισθησία να μην κάνει ό,τι μπορεί για να τρομοκρατήσει εκ νέου τους πολίτες –το ακριβώς αντίθετο συνέβη. Συμβαίνει επειδή αυτή τη φορά η τρομοκρατία έπεσε στο κενό: η συνταγή δεν λειτούργησε όπως το 2012, αλλά, αντιθέτως, όπως όλα δείχνουν, φαίνεται ότι έγινε τελικά μπούμερανγκ κατά των εμπνευστών της.
Είναι χαρακτηριστικό ότι την ώρα που από την κυβέρνηση ακούγονται ακόμη τα μύρια όσα τρομολαγνικά για το τι μπορεί να συμβεί αν ψηφίσουμε ελεύθερα, η ίδια η επικεφαλής του ΔΝΤ (Γαλλίδα) Κριστίν Λαγκάρντ λέει ότι δεν υφίσταται νομική διαδικασία εξόδου χώρας από την ευρωζώνη, καθώς και ότι θα συνεχίσει να συζητεί με τη νέα ελληνική κυβέρνηση κανονικά από την ώρα που αυτή θα σχηματιστεί –και δεν είναι η μόνη από τις φωνές που αποτάσσουν πλέον την τρομοκράτηση των πολιτών μιας ευρωπαϊκής χώρας. Πολλοί άλλοι, όπως λ.χ. ο Ολλανδός Ντάισελμπλουμ, που ως πολύ πρόσφατα ήταν στη γραμμή του μεγάλου εκβιασμού, άλλαξαν πλέον στάση.
Οι μόνοι που έχουν μείνει ακόμη πιστοί στη γραμμή της τρομοκρατίας είναι η ΝΔ και η γερμανική κυβέρνηση. Φυσικά το πρώτο ελάχιστη σημασία πλέον έχει, αν επαληθευθούν οι μετρήσεις που ουσιαστικά για πρώτη φορά ομοφωνούν ως προς το κεντρικό ζήτημα των εκλογών. Σημασία όμως έχει το τι θα κάνουν οι Γερμανοί την επόμενη ημέρα. Και εκεί δεν θα πρέπει να υπάρχουν αυταπάτες.
Το Βερολίνο δεν πρόκειται να συναινέσει σε καμία μορφή αλλαγής των δεδομένων και θα επιμείνει στην πλήρη συνέχιση της ως τώρα καταστρεπτικής για την Ελλάδα (αλλά και για την Ευρώπη) πορείας. Αυτό όμως κάθε άλλο παρά σημαίνει ότι η Ελλάδα πρέπει για μία ακόμη φορά να υποταχθεί στην καταστρεπτική μοίρα που της επιβάλλουν. Αν θέλει να ζήσει, πρέπει να διεκδικήσει και να συγκρουστεί, γιατί άλλον δρόμο δεν μας έχουν αφήσει.
Ετσι εκείνο που πάνω απ’ όλα μετράει από αύριο το πρωί είναι ένα: από την ώρα που θα κλείσουν οι κάλπες όλοι οι Ελληνες να είμαστε ενωμένοι σε αυτόν τον μεγάλο και δύσκολο αγώνα που έχει μπροστά της η Ελλάδα. Και να μην αφήσουμε κανέναν να μας διχάσει μπροστά σε μια πολύ δύσκολη εθνική μάχη όχι της αυτοδυναμίας ενός κόμματος αλλά της «αυτοδυναμίας», της ίδιας της επιβίωσης, της πατρίδας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ