Πριν από πάνω από ένα χρόνο η ιστοσελίδα πώλησης εισιτηρίων Ticketmaster «έπεσε», εμποδίζοντας τους θαυμαστές της Τέιλορ Σουίφτ να αγοράσουν εισιτήρια για την περιοδεία συναυλιών της, γεγονός που τους εξαγρίωσε.

Τώρα το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ανακοίνωσε αγωγή κατά της μητρικής εταιρείας Ticketmaster, Live Nation Entertainment. Η αγωγή κατηγορεί τον γίγαντα πωλήσεων εισιτηρίων για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης στην αγορά.

Η αγωγή, που θα κατατεθεί σε ομοσπονδιακό δικαστήριο της Νέας Υόρκης, θα επιδιώκει αλλαγές στις επιχειρηματικές πρακτικές της εταιρείας, μεταξύ άλλων ζητώντας αναίρεση της συγχώνευσης του Live Nation και της Ticketmaster το 2010. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Ομπάμα επέτρεψε την συγχώνευση παρά τις ανησυχίες ότι θα δημιουργούσε έναν αδάμαστο γίγαντα της ζωντανής ψυχαγωγίας, αναφέρει η Wall Street Journal.

Αποκλειστικά συμβόλαια με χώρους εκδηλώσεων

Μεταξύ των πρακτικών που σκοπεύει να αμφισβητήσει το υπουργείο είναι τα αποκλειστικά συμβόλαια έκδοσης εισιτηρίων που έχει η Ticketmaster με πολλούς από τους χώρους όπου πραγματοποιούνται παραστάσεις υψηλού προφίλ, σύμφωνα με την WSJ. Αυτές οι συμφωνίες συνήθως διαρκούν 3-5 χρόνια και η Ticketmaster συχνά παρέχει προσοδοφόρες οικονομικές προκαταβολές που δελεάζουν τους χώρους να εγγραφούν για μακροπρόθεσμες συμφωνίες.

«Δεν είμαστε εδώ σήμερα επειδή η συμπεριφορά του Live Nation-Ticketmaster είναι ενοχλητική ή απογοητευτική. Είμαστε εδώ γιατί, όπως ισχυριζόμαστε, αυτή η συμπεριφορά είναι αντιανταγωνιστική και παράνομη», δήλωσε ο Γενικός Εισαγγελέας Merrick Garland σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη. «Είναι καιρός να το διαλύσουμε».

Στην αγωγή του, το Υπουργείο Δικαιοσύνης λέει ότι το Live Nation και το Ticketmaster έχουν χρησιμοποιήσει «δύναμη και επιρροή για να μπουν στο επίκεντρο και τις άκρες σχεδόν κάθε πτυχής του οικοσυστήματος ζωντανής μουσικής», επιτρέποντάς τους να καταπνίξουν την καινοτομία και να ασκήσουν έλεγχο στον τρόπο με τον οποίο οι θαυμαστές μπορούν να αγοράσουν εισιτήρια και πού μπορούν να εμφανιστούν οι καλλιτέχνες.

«Αυτό έδωσε στο Live Nation και στο Ticketmaster την ευκαιρία να παγώσουν την καινοτομία και να στρεβλώσουν τη βιομηχανία προς όφελός τους. Αν και αυτό μπορεί να είναι ωφελεί τα αποτελέσματα του Live Nation, υπάρχει πραγματικό κόστος για τους Αμερικανούς», αναφέρει το Υπουργείο Δικαιοσύνης στην αγωγή.

Σουίφτ: Είμαι εκνευρισμένη

«Είναι πραγματικά εκπληκτικό που 2,4 εκατομμύρια άνθρωποι αγόρασαν εισιτήρια, αλλά με εκνευρίζει που πολλοί από αυτούς νιώθουν ότι πέρασαν από τη Σκύλλα και τη Χάρυβδη για να τα αποκτήσουν», είπε η Σουίφτ μετά την ανακοίνωση του υπουργείου, όπως αναφέρει το Business Insider.

Σε απάντηση στην αντιμονοπωλιακή αγωγή, το Live Nation είπε ότι «το να αποκαλεί το Ticketmaster μονοπώλιο μπορεί να είναι μια νίκη δημοσίων σχέσεων για το υπουργείο Δικαιοσύνης βραχυπρόθεσμα, αλλά θα χάσει στο δικαστήριο».

«Η μήνυση του DOJ δεν θα λύσει τα ζητήματα που ενδιαφέρουν τους θαυμαστές σχετικά με τις τιμές των εισιτηρίων, τις χρεώσεις υπηρεσιών και την πρόσβαση σε εκπομπές με ζήτηση», ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωση. «Η ανάπτυξή μας προέρχεται από το ότι βοηθάμε καλλιτέχνες να περιοδεύσουν παγκοσμίως, ότι δημιουργήσουμε μόνιμες αναμνήσεις για εκατομμύρια θαυμαστές και ότι στηρίζουμε τις τοπικές οικονομίες σε όλη τη χώρα, διατηρώντας ποιοτικές θέσεις εργασίας».

Πηγή: ot.gr