Σημείο-«κλειδί» για την επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα για την επόμενη μέρα είναι ο καθορισμός του ρόλου του ΔΝΤ στο «δίχτυ ασφαλείας» της πιστωτικής γραμμής ECCL από τον ΕSM.

Οπως πληροφορείται «Το Βήμα» η Αθήνα θα ειδοποιήσει το ΔΝΤ ότι δεν
σκοπεύει να ζητήσει τα 12,5 δισ. ευρώ που έχει λαμβάνειν -εξαιρουμένης της τρέχουσας δόσης- ως τον Μάρτιο του 2016 που λήγει το πρόγραμμα του Ταμείου.

Ωστόσο το ΔΝΤ θα συμμετέχει με στη γραμμή ECCL όπως ξεκαθαρίστηκε στο τελευταίο Eurogroup, ενώ η Ουάσιγκτον έχει καταστήσει σαφές ότι δεν δέχεται ρόλο «κομπάρσου».

Παράλληλη θεωρείται απίθανη η χρήση των προληπτικών εργαλείων (PLL και FCL) του ΔΝΤ τα οποία θα μπορούσαν θεωρητικώς να «κουμπώσουν» με την ευρωπαική γραμμή ECCL, διότι η Ελλάδα δεν φαίνεται να καλύπτει τις τυπικές προυποθέσεις.

Επομένως, με αυτά τα δεδομένα, η συμβιβαστική λύση που συζητείται τα τελευταία εικοσιτετράωρα μεταξύ Αθήνας, Βρυξελλών, Βερολίνου και Ουάσινγκτον προβλέπει ότι το τρέχον πρόγραμμα του ΔΝΤ (Extended Fund Facility) θα μετατραπεί σε ένα «προληπτικό εργαλείο».

Εφεδρικό δίχτυ

Το βασικό αυτό σενάριο προβλέπει ότι τα 12,5 δισ. ευρώ που απομένουν ως το 2016 θα προστίθενται σε δόσεις, ανάλογα με την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων, σε μια «κάβα» διαθεσίμων την οποία θα μπορεί να ζητήσει ή να μην ζητήσει η Ελλάδα ανάλογα με τη πρόσβαση που θα έχει στις αγορές.

Αρα και το ΔΝΤ θα μετατρέψει το δικό του πρόγραμμά σε ένα (εφεδρικό) δίχτυ ασφαλείας πλάι σε αυτό των 11 δις. ευρώ της γραμμής ECCL.

Σε αυτή την περίπτωση το σημερινό πολυσέλιδο μνημόνιο του ΔΝΤ (MEFP) θα αντικατασταθεί από ένα 4σέλιδο σημείωμα με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Η συμβιβαστική αυτή φόρμουλα έχει σύμφωνα με γνώστες των διαβουλεύσεων
το πλεονέκτημα ότι η Ελλάδα θα μπορεί να μην ζητήσει άλλα χρήματα από το ΔΝΤ διασφαλίζοντας παράλληλα μέσω της παρουσίας του τη σφραγίδα αξιοπιστίας που χρειάζεται για την πλήρη επάνοδο στις αγορές σε βάθος 12 μηνών.