Σεβίτσε Το ψιλοκομμένο ωμό ψάρι είναι τόσο δημοφιλές στο Περού, που υπάρχει και ημέρα αφιερωμένη σε αυτό. Το σεβίτσε πρέπει να μαριναριστεί τουλάχιστον τρεις ώρες σε όξινο υγρό, π.χ. χυμό λεμονιού. Το πιο πιθανό είναι το όνομά του να οφείλεται στη λέξη «siwichi» της τοπικής διαλέκτου των Κέτσουα ή στην ισπανική «escabeche», η οποία αναφέρεται […]
Ξυμαγειριά: Συνηθίζεται στα χωριά των Σερρών τον χειμώνα, που τα πράσα είναι στην εποχή τους. Ψιλοκόβουμε τουλάχιστον 4 πράσα, τα σοτάρουμε, προσθέτουμε νερό και 4 κ.σ. ξίδι, μαγειρεύουμε για 15 λεπτά και έπειτα ρίχνουμε τραχανά ή κουσκούς. Ενα φαγητό που είναι πολύ ωραίο όταν είναι ζεστό. Τη συνταγή έχει διασώσει ο Χρήστος Μαντίδης στο βιβλίο […]
Carpaccio (Καρπάτσιο) Μα αυτός δεν ήταν ζωγράφος; Αλλωστε και η αναζήτηση στο Διαδίκτυο αυτόν εμφανίζει στα πρώτα αποτελέσματα. Si, pero, ναι αλλά, όπως θα έλεγε και κάθε ιταλός φίλος, «εμείς έχουμε φαντασία και σκεφτήκαμε έναν τρομερό συνδυασμό». Κάποτε οι γιατροί συνέστησαν σε κάποια κοντέσα να τρώει ωμό κρέας. Στο πιάτο που της ετοίμασαν έδωσαν το […]
Καγιανάς Το ελληνικό όνομα του καλοκαιρινού αυτού φαγητού δεν είναι η λέξη ομελέτα, η οποία έχει γαλλική ρίζα. Είναι η λέξη «σφουγγάτο», που προέρχεται από τον ελληνικό σπόγγο, λόγω της σπογγώδους σύστασης των χτυπημένων και τηγανισμένων αβγών. Το όνομα καγιανάς, και πιο σωστά «καϊγκανάς», μας έρχεται από το τουρκικό kaygana που σημαίνει λιγδερός, ολισθηρός. Σύμφωνα […]
Σουφικό Ενα τυπικό φαγητό της Ικαρίας, ένα αλλιώτικο μπριάμ, του οποίου τα υλικά πρώτα περνούν από την κατσαρόλα προτού καταλήξουν στον φούρνο. Και όταν λέμε υλικά εννοούμε μελιτζάνες, κολοκύθα, κολοκυθάκια, πιπεριές, ντομάτες, κρεμμύδια, πατάτες και σκόρδο. Επίσης λάδι, ούζο, μαϊντανό, μάραθο, θρούμπι, ντοματοπελτέ, κάππαρη, πιπέρι και ζωμό λαχανικών, σε αναλογία που ο καθένας ορίζει αυτοβούλως, […]