Ένα πολιτικο-θεσμικό αλαλούμ εκτυλίχθηκε χθες γύρω από τις προτάσεις για την σύσταση προανακριτικής επιτροπής με τους ανεξάρτητους «Κασσελακικούς» βουλευτές να …αποσύρουν τις υπογραφές τους από το κείμενο της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ, με το σκεπτικό ότι δεν θέλουν να εμφανίζονται ότι στηρίζουν δυο αντιπαραθετικά κείμενα – αυτό της Κουμουνδούρου και εκείνο της Μαρίας Καρυστιανού και του Συλλόγου Θυμάτων των Τεμπών, το οποίο επίσης είχαν υπογράψει.
Την ίδια στιγμή, η πρόταση Καρυστιανού συγκέντρωσε τις υπογραφές (32 βουλευτών) του ετερόκλητου «μετώπου» που συγκροτούν οι βουλευτές της Ελληνικής Λύσης, της Νίκης, της Πλεύσης Ελευθερίας και των «Κασσελίστας» (δίχως την στήριξη των τεσσάρων πρώην Σπαρτιατών που είχαν δηλώσει πρόθυμοι να υπογράψουν). Χθες βράδυ κατατέθηκε επισήμως στον Πρόεδρο της Βουλής και σήμερα αναμένεται να ανακοινωθεί στην Ολομέλεια.
Είχε προηγηθεί ένα πρωτοφανές «χάος» μετά την αιφνιδιαστική απόφαση του Κινήματος Δημοκρατίας και του Στέφανου Κασσελάκη να αποσύρουν οι βουλευτές του τις υπογραφές που είχαν βάλει το προηγούμενο βράδυ, στηρίζοντας (και) την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ με το σκεπτικό που είχε διατυπωθεί, ότι «στηρίζουμε όποια πρόταση περιλαμβάνει τον Πρωθυπουργό».
Εσωκομματικές «γκρίνιες»
Μάλιστα, χθες η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ανακοινώθηκε επισήμως στην Ολομέλεια. Λίγο αργότερα το επιτελείο Κασσελάκη ανακοίνωνε ότι οι βουλευτές του θα πάρουν πίσω τις υπογραφές τους, ώστε να μην αποδυναμωθεί η πρόταση των συγγενών των θυμάτων και μάλιστα το Κίνημα Δημοκρατίας κάλεσε όλα τα κόμματα να συνταχθούν πίσω από αυτήν για να υπάρχει ενιαία πρόταση της αντιπολίτευσης απέναντι στην πρόταση της κυβέρνησης.
Επικράτησε σύγχυση, αλλά τελικά η Διάσκεψη των Προέδρων έκανε αποδεκτή την υπαναχώρηση των «Κασσελακικών». Έτσι, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ τινάχθηκε στον αέρα, ενώ η εξέλιξη αυτή προκαλεί εσωκομματικές «γκρίνιες» στην Κουμουνδούρου, καθώς υπήρχαν στελέχη που υποστήριζαν ότι δεν πρέπει το κόμμα να προσβλέπει στην στήριξη των «Κασσελακικών» με τους οποίους ήρθαν εσωκομματικά «στα μαχαίρια».
Νέα δεδομένα
Σύμφωνα με κύκλους της Βουλής, ο Κανονισμός περιγράφει ρητά σε ποιες περιπτώσεις δεν επιτρέπεται ανάκληση υπογραφών (όπως για παράδειγμα στην περίπτωση παραίτησης βουλευτή). Στις προβλέψεις σχετικά με την πρόταση για σύσταση προανακριτικής δεν υπάρχει ανάλογη πρόβλεψη. Οπότε με το σκεπτικό αυτό έγινε αποδεκτό το αίτημα απόσυρσης των έξι υπογραφών.
«Τα ήξεις αφήξεις και η επικοινωνιακή εκμετάλλευση του θέματος αυτού που απασχολεί όλη την κοινωνία δεν αντιστοιχούν στην υποχρέωση που έχουμε απέναντι στην κοινωνία και στην αλήθεια», περιορίστηκε να σχολιάσει η Κουμουνδούρου σχετικά με την στάση του Κινήματος Δημοκρατίας.
Όμως το πλήγμα που υπέστη η εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ είναι προφανές και αναμένεται να λάβει εσωκομματικές προεκτάσεις. Παράλληλα, η «ετερογενής συμμαχία των άκρων» που συντάχθηκαν με την πρόταση Καρυστιανού, δημιουργεί κάποια νέα δεδομένα τα οποία «ζυγίζουν» τα κομματικά επιτελεία.
Το ανομοιογενές «μέτωπο» με κοινό σημείο αναφοράς την απόδοση ποινικών ευθυνών στον Πρωθυπουργό και σε άλλα δέκα πολιτικά πρόσωπα με πληθώρα αδικημάτων, όπως το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από δόλο κατά συρροή έως και η εσχάτη προδοσία, φαίνεται να συσπειρώνει την «γαλάζια» παράταξη και να διαμορφώνει ένα κλίμα τοξικής αντιπαράθεσης που –όπως εκτιμούν– θα δώσει την δυνατότητα να έρθουν στην επιφάνεια οι πραγματικές προθέσεις όλων των πλευρών, υπονοώντας ότι η ετερόκλητη «συμμαχία» εδράζεται «στην αποκόμιση πρόσκαιρου πολιτικού οφέλους».