Στο πλαίσιο του εγκεκριμένου από το ΙΚΥ και χρηματοδοτούμενου από την Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδίου Erasmus+ ΚΑ122 με τίτλο «AI-cademy: Η Τ.Ν. οδηγεί το Σχολείο προς το Μέλλον», μαθητές και μαθήτριες του σχολείου, με την καθοδήγηση του διευθυντή κ. Στέφανου Οικονόμου και εκπαιδευτικών τους, συμμετείχαν σε πλήθος εκπαιδευτικών δράσεων με επίκεντρο την Τ.Ν.
Μια θεατρική παράσταση με μήνυμα – καινοτομία
Η κορύφωση του προγράμματος ήρθε στις 2 Μαΐου 2025, όταν πραγματοποιήθηκε στο σχολείο η εκδήλωση διάχυσης των αποτελεσμάτων του σχεδίου. Παρών στην εκδήλωση ήταν και ο Δήμαρχος Πειραιά, κ. Γιάννης Μώραλης, ο οποίος παρακολούθησε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την θεατρική παράσταση «Ρωμαίος και Ιουλιέτα: από τον Σαίξπηρ στην Τεχνητή Νοημοσύνη», σε σκηνοθεσία της φιλολόγου Κωνσταντίνας Πατέρου. Η παράσταση ενσωμάτωνε στοιχεία σύγχρονης τεχνολογίας και δημιουργικής γραφής, αναδεικνύοντας τις δυνατότητες που προσφέρει η Τ.Ν. στην ερμηνεία των κλασικών κειμένων.
eTwinning συνεργασία με Ελλάδα, Ιταλία και Γαλλία
Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης, μαθητές από επτά ελληνικά σχολεία, δύο ιταλικά και ένα γαλλικό λύκειο παρουσίασαν τις δικές τους ψηφιακές και θεατρικές προσεγγίσεις πάνω στο κοινό έργο του eTwinning “R & J’s AI Love Story / Roméo kiffe Juliette à l’époque de l’IA”, ένα εγχείρημα που ιδρύθηκε από το ΓΕ.Λ. Καλλίπολης και υλοποιήθηκε με τη συμβολή των εκπαιδευτικών Λέκκα Κυριακή, Πατέρου Κωνσταντίνα, Βασιλειάδου Μαρία, Νικολάου Νίκη και Καραμπότσιου Χαρίλαου.
Στην Ιταλία η επόμενη πράξη της παράστασης
Ακολούθησε επίσκεψη των Ελλήνων μαθητών στην Ιταλία, όπου παρουσίασαν τη θεατρική τους πρόταση στα σχολεία IIS Omodeo (Mortara) και IIS Bachelet (Abbiategrasso), ενώ στην Δημοτική Βιβλιοθήκη της Mortara Έλληνες και Ιταλοί μαθητές συν-δημιούργησαν επί σκηνής μια πολυπολιτισμική, τεχνολογικά εμπλουτισμένη εκδοχή του σαιξπηρικού δράματος. Η παράσταση επαναλήφθηκε στις 15 Μαΐου στο σχολείο του Πειραιά, με θερμή αποδοχή από την εκπαιδευτική κοινότητα
Από την έντυπη έκδοση του ένθετου cityhub Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ