Διαφορετική μαγειρίτσα με χόρτα και μοσχάρι

Η “βασίλισσα” του τραπεζιού του Μεγάλου Σαββάτου σε μια εναλλακτική εκδοχή, με μοσχαρίσιο κρέας για όσους δεν αγαπούν τα παραδοσιακά εντόσθια.

Διαφορετική μαγειρίτσα με χόρτα και μοσχάρι

Η "βασίλισσα" του τραπεζιού του Μεγάλου Σαββάτου σε μια εναλλακτική εκδοχή, με μοσχαρίσιο κρέας για όσους δεν αγαπούν τα παραδοσιακά εντόσθια.

Info

Χρόνος Προετοιμασίας:

40λ

Χρόνος Μαγειρέματος:

60λ

Βαθμός Δυσκολίας:

Υλικά

Για 6 μερίδες

  •  1 κιλό μοσχάρι σπαλομίτα ή ποντίκι σπάλας σε κύβους περίπου 2 εκ.
  •  1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  •  1 καρότο τριμμένο
  •  1 κλωναράκι σέλερι ψιλοκομμένο
  •  1 φύλλο δάφνης
  •  1 μαρούλι λεπτοκομμένο
  •  300 γρ. σέσκουλα ψιλοκομμένα
  •  500 γρ. χόρτα της αρεσκείας μας (παπαρούνα, ραδίκια γλυκά, λάπαθα, τσουκνίδες) χοντροκομμένα
  •  8 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα (και το πράσινο μέρος τους)
  •  1 ματσάκι μυρώνια ψιλοκομμένα
  •  2-3 φρέσκα σκόρδα ψιλοκομμένα (και το πράσινο μέρος τους) ή 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  •  ½ ματσάκι μάραθο ψιλοκομμένο
  •  ½ ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  •  150 ml λευκό ξηρό κρασί
  •  100 ml ε.π. ελαιόλαδο + λίγο επιπλέον για το τέλος
  •  Ζεστό νερό ή ζωμό μοσχαριού, που είναι ακόμα ζεστό
  •  1 κ.σ. κορν φλάουρ
  •  Χυμό από 2 ζουμερά λεμόνια
  •  2 μεγάλα αβγά
  •  Αλάτι
  •  Πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Ζεσταίνουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα και σε μέτρια προς δυνατή φωτιά το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι –ξερό και φρέσκα–, το σκόρδο, το σέλερι και το καρότο, μέχρι να μαραθούν. Ρίχνουμε το μοσχάρι, λίγο αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε να ροδίσει.

  2. Σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε τη δάφνη και τα αφήνουμε για 1 λεπτό να εξατμιστεί το αλκοόλ. Στη συνέχεια, συμπληρώνουμε αρκετό βραστό ζωμό ή νερό ώστε να υπερκαλύπτει τα υλικά περίπου 2-3 εκ.

  3. Χαμηλώνουμε πολύ την ένταση της εστίας και σιγοβράζουμε το φαγητό για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το κρέας. Ελέγχουμε κατά τη διάρκεια τα υγρά της κατσαρόλας και, αν χρειάζεται, συμπληρώνουμε νερό ή ζωμό.

  4. Προσθέτουμε όλα τα χόρτα, το μαρούλι, τα μυρώνια, το μάραθο και τα σέσκουλα και ανακατεύουμε απαλά. Ελέγχουμε ξανά τα υγρά της κατσαρόλας και συμπληρώνουμε, αν χρειάζεται, νερό ή ζωμό. Σιγοβράζουμε για περίπου 2 λεπτά.

  5. Βγάζουμε σε ένα μπολ περίπου 3-4 κουτάλες από το ζωμό της σούπας. Διαλύουμε το κορν φλάουρ στο χυμό λεμονιού και τον χτυπάμε σε ένα μπολ με τα αβγά. Σταδιακά ενσωματώνουμε στο αβγολέμονο το ζωμό της σούπας που κρατήσαμε χτυπώντας το μείγμα με σύρμα.

  6. Προσθέτουμε στη σούπα τον άνηθο και στη συνέχεια την περιχύνουμε με το αβγολέμονο ενώ ανακατεύουμε. Αφήνουμε τη μαγειρίτσα να σταθεί σε πολύ χαμηλή φωτιά για 5 λεπτά και τη σερβίρουμε ζεστή με μπόλικο πιπέρι.

Μικρά Μυστικά

Αυτή η εκδοχή της μαγειρίτσας απευθύνεται σε όσους αγαπούν τα χόρτα και τα μυρωδικά, που βγάζουν όλα τα αρώματά τους μέσα στη σούπα. Μοιάζει αρκετά με το φρικασέ, όμως σε πιο υγρή μορφή και είναι πολύ πιο ελαφριά από την κλασική μαγειρίτσα με τα εντόσθια.

Απόρρητο