Τα σπίτια είναι πολύ ακριβά, λίγα και η κατάσταση επιδεινώνεται εξαιτίας ακινήτων που δίνονται για βραχυχρόνια μίσθωση. Κάτοικοι και οικογένειες εξωθούνται από το κέντρο ή από γειτονιές πολύ τουριστικές ή πολύ ακριβές γιατί δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις συνθήκες ζωής και συντήρησης της κατοικίας τους. Η στεγαστική κρίση έχει εξαπλωθεί σχεδόν σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ενώ τελευταία αναπτύσσεται ένα κίνημα διατήρησης της γειτονιάς στο κέντρο των πόλεων, από τους δήμους και τους κατοίκους.

Στην Ελλάδα οι τιμές πώλησης αγγίζουν ιστορικά υψηλά και ταυτόχρονα τα μισθώματα αυξάνονται κοντά στο 50%. Η διπλή κρίση ασκεί ισχυρότατη πίεση στα νοικοκυριά, καθώς διαπιστώνεται ένα έλλειμμα 212.000 κατοικιών, που για να καλυφθεί θα απαιτηθούν τουλάχιστον 6 έτη. Ταυτόχρονα, οι νέες αυστηρότερες ρυθμίσεις για τη Golden Visa  δεν αναμένεται να αυξήσουν σημαντικά τις διαθέσιμες κατοικίες.

Κάποιες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες δοκιμάζουν διάφορες λύσεις για να ενισχύσουν την κοινωνική κατοικία κυρίως για τα νέα ζευγάρια, τις μονογονεϊκές οικογένειες και τους φοιτητές. Θα ήταν ευχής έργο αν η κυβέρνηση μπορούσε να συνεργαστεί με τον δήμαρχο Αθηναίων ώστε να εφαρμοστούν και εδώ κάποιες καλές πρακτικές με τη στήριξη και του Ταμείου Ανάκαμψης.