Στον ΣΥΡΙΖΑ είδαν μόνο κέρδη μετά το τέλος της τριήμερος συζήτησης επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης κι αυτά τα κέρδη είναι που θα επιδιώξουν να κεφαλαιοποιήσουν στις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου με αύξηση των ποσοστών τους.

Ο απόηχος των όσων ελέχθησαν στη Βουλή από το απόγευμα της Τρίτης ως το βράδυ της Πέμπτης, αλλά και η ορκωμοσία του Στέφανου Κασσελάκη συνδυαστικά με το γενέθλιο γεύμα στη Θήβα, άφησαν στο περιθώριο τη δημοσιοποίηση από την Κουμουνδούρου των πρώτων, πολλών, υποψηφίων στον προκριματικό γύρο για το ευρωψηφοδέλτιο. Ελάχιστοι έδωσαν σημασία στα ονόματα και στο προφίλ των περισσότερων εξ όσων εξέφρασαν την επιθυμία μέσω της ειδικής πλατφόρμας να παλέψουν εσωκομματικά στις 14 Απριλίου για την εξασφάλιση μιας θέσης στην τελική λίστα που θα δηλωθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ πριν από την τελική μάζη.

Η αξιολόγηση που έγινε από τον πρόεδρο του κόμματος και των συνεργατών του όσων δήλωσαν ενδιαφέρον οδήγησε στην πρώτη και βασική διαλογή.

Οι «ένοικοι» της Κουμουνδούρου

Σ’ αυτήν ανήκουν φυσικά πρωτοκλασάτα κομματικά στελέχη, στα οποία ποντάρει πολλά η ηγετική ομάδα της Κουμουνδούρου. Άλλα ήταν δεδομένο πως θα κατέλθουν στη διαδικασία κι άλλα κρατούσαν κρυφά χαρτιά.

Φερ’ ειπείν η Δώρα Αυγέρη είχε παραιτηθεί από εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος για να αφοσιωθεί στην προεκλογική καμπάνια. Απέμενε απλώς να εξακριβωθεί αν θα είναι εκ των προσώπων που θα επιλεγούν αυτομάτως από τον πρόεδρο του κόμματος ή θα μπει κι αυτή στην εσωκομματική μάχη. Ίσχυσε η πρώτη εκδοχή.

Γνωστή ήταν επίσης η συμμετοχή του βουλευτή Γιώργου Τσίπρα, που είχε αποχωρήσει από τη θέση του διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας παραδίδοντας τη σκυτάλη στον Θάνο Μωραΐτη. Όπως και του συμβούλου Ευρωπαϊκής Πολιτικής, Κεφαλονίτη νομικού και καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς Νικόλα Φαραντούρη (που την Πέμπτη βρέθηκε στο στόχαστρο του Κυρ. Μητσοτάκη κι απάντησε).

Παράλληλα ο (καραμανλικός) Ευάγγελος Αντώναρος, υποψήφιος βουλευτής στην Ανατολική Αττική (6.846 σταυρούς) πέρυσι, είχε ενημερώσει πριν από δύο εβδομάδες πως «σε αυτήν την προσπάθεια θέλω να είμαι παρών». Κι εν τέλει θα είναι, όπως επαληθεύτηκε.

Μαζί με τους παραπάνω η πρώην βουλεύτρια Καστοριάς και ενεργό μέλος της Πολιτικής Γραμματείας Ολυμπία Τελιγιορίδου, που έχει στηρίξει ακραιφνώς τον Στέφανο Κασσελάκη, αλλά και ο Παναγιώτης Κουρουμπλής. Ο πρώην βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας είχε αποπειραθεί να κερδίσει μια έδρα στο Ευρωκοινοβούλιο και το 2019, δίχως επιτυχία όμως όντας ο πρώτος επιλαχών ως έβδομος σε ψήφους.

Και η Ελένη Αυλωνίτου, βουλεύτρια την τετραετία 2015-19 και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, εντάσσεται φυσικά στο ίδιο γκρουπ των στελεχών που προέρχονται από την πολυκατοικία της παράταξης.

Όσο για την Μυρτώ Κοροβέση, ανήκει στη νέα γενιά πολιτικών του ΣΥΡΙΖΑ, εκπροσωπώντας τη Νεολαία. Στις διπλές εθνικές εκλογές του 2023 η 26χρονη δικηγόρος είχε διεκδικήσει βουλευτική έδρα, καταφέρνοντας να έρθει τέταρτη στην Ανατολική Αττική (8.183 ψήφους), ενώ στις αυτοδιοικητικές είχε συμπεριληφθεί στον συνδυασμό του υποψήφιου περιφερειάρχη Γιώργου Ιωακειμίδη και αναδείχθηκε πρώτη σε σταυρούς στην Ανατολική Αττική (3.946) ασχέτως τελικής έκβασης. Δεν της λείπει, δηλαδή, η δυναμική.

Η Άννα Βαγενά και το υπόλοιπο καστ

Από την πλευρά της η Άννα Βαγενά-Κηλαηδόνη πατάει σε δύο βάρκες, καθώς και γνωστή ηθοποιός είναι με μακρά πορεία στην υποκριτική και βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε επί οκταετία (2015-2023) έχοντας προηγουμένως διαγραφεί από το ΠαΣοΚ την περίοδο των μνημονίων.

Περίπου στο ίδιο μετερίζι, αλλά δίχως κοινοβουλευτική εμπειρία, ο ηθοποιός Μάριος Αθανασίου, ο οποίος είχε δοκιμάσει τις δυνάμεις του στις εθνικές εκλογές και, παρότι δεν εξελέγη στον Βόρειο Τομέα της Αθήνας, συγκέντρωσε πενταψήφιο αριθμό σταυρών (10.985). Ένας αριθμός που δεν πέρασε απαρατήρητος, ιδίως αφότου τον έφερε πάνω από κομματικά στελέχη με βαρύ παρελθόν, εξασφαλίζοντας του μια «δεύτερη ευκαιρία» για το Ευρωκοινοβούλιο.

Από το «σανίδι» και ο Χρήστος Μάντακας, γνωστός κυρίως για τα τηλεοπτικά περάσματά του από δημοφιλείς τηλεοπτικές σειρές (Πενήντα-Πενήντα, Καφέ της Χαράς κ.α), την ώρα που ο Θεσσαλονικιός Ευδόκιμος Τσολακίδης αντανακλά ένα πιο ευρύ φάσμα του θεάτρου ως ηθοποιός σκηνοθέτης και καθηγητής υποκριτικής.

Αέρα στα πανιά με Μπεκατώρου

Εκ των εκπλήξεων της λίστας ήταν ομολογουμένως η εμπλοκή στον προκριματικό γύρο της Σοφίας Μπεκατώρου. Η ολυμπιονίκης της ιστιοπλοΐας ήταν εκείνη που, με την αποκάλυψή της για όσα είχε βιώσει ως αθλήτρια, πρωτοστάτησε με θάρρος στη διάδοση του ελληνικού #metoo λειτουργώντας ως κινητήρια δύναμη για όλες εκείνες τις γυναίκες που είχαν κακοποιηθεί με οποιονδήποτε τρόπο αλλά τρόμαζαν να εκφραστούν.

Αντιθέτως ο πρώην διεθνής μπασκετμπολίστας Νίκος Παππάς, που δεν επιλέχθηκε για την υποψηφιότητα της δημαρχίας στην Αθήνα παρά την επιθυμία του, είχε φροντίσει να κάνει γνωστό πως θα εισέλθει σε αυτόν τον εκλογικό αγώνα ως συνεργαζόμενος με το κόμμα. Με πιθανότητες εκτιμάται να προσελκύσει αρκετές ψήφους από το οπαδικό κίνημα, αρκεί να μην του καταλογίσει κάποιο φάουλ ή παράβαση βημάτων ο πρώην διαιτητής Παναγιώτης Αναστόπουλος που ανήκει επίσης στους υποψηφίους από τον χώρο του αθλητισμού και δη των παρκέ του μπάσκετ.

Ενημέρωση και ψυχαγωγία

Παρούσα σε όλο αυτό είναι φυσικά και η δημοσιογραφία. Η «τέταρτη εξουσία» εκπροσωπείται αφενός μεν από τη Δώρα Τζαμπάζη, σύζυγο του ολυμπιονίκη στο τάε κβον ντο Αλέξανδρου Νικολαΐδη, η οποία τους τελευταίους μήνες είχε αναλάβει ρόλο επιστημονικού συμβούλου στον ΣΥΡΙΖΑ μετά και την τιμητική παρουσία της στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας επί Αλέξη Τσίπρα, αφετέρου δε από τον κοινοβουλευτικό συντάκτη της ΕΡΤ, Λάμπρο Παναγιώτου.

Κι επειδή η τηλεόραση εμπεριέχει και ψυχαγωγική χροιά, ο -νικητής το 2011 του μουσικού διαγωνισμού Greek Idol 2- τραγουδιστής και συνθέτης Παναγιώτης Τσακαλάκος θα συνυπάρξει στον προκριματικό με τον δύο φορές συμμετέχοντα σε τηλεπαραγωγές επιβίωσης και μία, ως νικητής μάλιστα, σε τραγουδιστικό σόου, τον επιχειρηματία Νάσο Παπαργυρόπουλο.

Ο άλλος Κασσελάκης και ο Ιταλός

Στη λίστα των 151 που δόθηκε στη δημοσιότητα βρίσκονται φυσικά υποψήφιοι λιγότερο προβεβλημένοι ή ευρέως γνωστοί. Εξ αυτών ήταν δεδομένο πως θα κεντρίσει το ενδιαφέρον ο δεύτερος Κασσελάκης του ΣΥΡΙΖΑ. Βασίλης στο μικρό όνομα αυτός με τη σειρά και γιατρός στο επάγγελμα, θα θελήσει σαν τον συνεπώνυμο Στέφανο πέρυσι το φθινόπωρο να αιφνιδιάσει όλους τους έτερους συνυποψηφίους του και να κερδίσει μια εσωκομματική μάχη.

Κοντά σ’ αυτόν κι ο Τζιαν Αντρέα Πάολο Γκαρατσίνι με καταγωγή από το Μιλάνο της Ιταλίας που διαμένει μόνιμα στην Κρήτη. Ο ίδιος υπήρξε στο πρόσφατο παρελθόν αντιδήμαρχος Τουρισμού στο Ηράκλειο αλλά και πρόεδρος του τοπικού Ροταριανού Ομίλου.