Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες που το ιταλικό αντιτορπιλικό «Caio Duilio», στο οποίο επιβαίνει ο διοικητής εν πλω της επιχείρησης «Ασπίδες» (αυτός δηλαδή που δίνει τις εντολές προς τα άλλα συμμαχικά πλοία), Ιταλός αρχιπλοίαρχος που αποκρούει επίθεση από μη επανδρωμένα αεροσκάφη των Χούθι που προέρχονταν από την Υεμένη. Στην περιοχή του κόλπου του Αντεν περιπολεί εδώ και 48 ώρες και η φρεγάτα «Υδρα», με το πλήρωμά της να βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα. Έως τώρα δεν υπήρξε ανάγκη να επέμβει, αλλά εάν υπάρξει διαθέτει όλα τα μέσα για απόκρουση ή αναχαίτηση πυραύλων και UAV.

Η φρεγάτα «Ύδρα» περιπολεί στον κόλπο του Άντεν.

Προ 10 ημερών –και πριν την επίσημη έναρξη της αποστολής- το ίδιο ιταλικό πλοίο είχε καταρρίψει ένα ακόμη drone. Οι Ιταλοί δεν δίνουν λεπτομέρειες για το πώς έχουν καταρρίψει τους πυραύλους των Χούθι. Ίσως με αντιαεροπορικά. Να σημειώσω ότι οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης έχουν εξαπολύσει σειρά επιθέσεων με drones και πυραύλους εναντίον πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, στο Στενό Μπαμπ αλ-Μαντέμπ και στον Κόλπο του Άντεν

***

Από Αυλώνα, στην Θήβα, μετά Σπάρτη και τώρα πάλι Θήβα

Είκοσι ημέρες θητείας για τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανο Κασσελάκη (σιγά το πράμα θα έλεγε κάποιος) και έως την τελευταία στιγμή οι φήμες τον θέλουν να αλλάζει συνεχώς στρατόπεδα κατάταξης. Πρώτα ειπώθηκε πως θα καταταγεί στα Τεθωρακισμένα (στην Αυλώνα), εν συνεχεία στη Θήβα (όπου και επισκέφθηκε το στρατόπεδο, έτσι για να πάρει μια ιδέα πως ζουν εκεί οι στρατιώτες), μετά άλλαξε γνώμη και οι σύντροφοί του στην Κουμουνδούρου έλεγαν ότι θα καταταγεί στην Σπάρτη (Σώμα Εφοδιασμού Μεταφορών) και τώρα στο πάρα πέντε της κατάταξής τους, άλλαξε πάλι στρατόπεδο και ξαναπηγαίνει στη Θήβα. (Ίσως επειδή για να είναι πιο κοντά στην Κουμουνδούρου).

Μαθαίνω όμως ότι την Παρασκευή που θα καταταγεί ζήτησε ο ίδιος να μην υπάρχει σε αυτόν ειδική μεταχείριση, να τον αντιμετωπίσουν όπως τους άλλους νεοσύλλεκτους, δηλαδή εγερτήριο στις 6 π.μ., αναφορά, ξύρισμα, γυμναστική, στίβος μάχης , ότι κάνει δηλαδή ένας νεοσύλλεκτος. Δεν γνωρίζω εάν θα κάνει και «νούμερα» θαλαμοφύλακα, όπως κάνουν όλοι οι νεοσύλλεκτου, πάντως σκοπιά, αφού δεν θα έχει ορκισθεί, δεν το βλέπω. Μετά την ορκωμοσία θα πάρει και πέντε ημέρες άδεια τις οποίες και δικαιούται και αμέσως μετά… απολύεται.

Σε αυτές τις 20 ημέρες (που θα εκπαιδεύεται στο τυφέκιο) στο τιμόνι του ΣΥΡΙΖΑ θα βρίσκεται σύσσωμο το Εκτελεστικό Γραφείο του κόμματος. Είναι η πρώτη φορά που πρόεδρος κόμματος, αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα είναι νεοσύλλεκτος. Ο προηγούμενος Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, εκπλήρωσε τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις στο Ναυτικό (ορισμένοι είπαν ότι πήγε Ναυτικό με… βύσμα). Και κάτι ακόμα που έχει τη σημασία του, νέος διοικητής στο Κέντρο Εκπαίδευσης στη Θήβα, θα είναι ο ταξίαρχος Κωνσταντίνος Σιρλαντζής μέχρι πρότινος εκπρόσωπος τύπου του ΓΕΕΘΑ και στενός συνεργάτης του στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου..

***

Η πρώτη εκδήλωση του Ιδρύματος Τσίπρα

Μια και έγινε αναφορά στον Αλέξη Τσίπρα έχω να σας πω και τούτα. Μετά την αποτυχημένη παρέμβασή του στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας στρέφει πλήρως την προσοχή του στο Ινστιτούτο (ή Ίδρυμα, πείτε το όπως θέλετε) που ετοιμάζει. Με τις 40 κούτες από αρχεία και αλληλογραφία με σημαντικούς ηγέτες, όπως η Μέρκελ, ο Ομπάμα, ο Ολάντ (τον οποίο κάποτε ονόμαζε «Ολαντρέου»), το ζεύγος Κλίντον, ο μακαρίτης Σόιμπλε και άλλους. Η είδηση όμως είναι αλλού. Το καλοκαίρι μαθαίνω θα κάνει την πρώτη εκδήλωση ως Ίδρυμα με θέμα Εξωτερική Πολιτική και Εθνικά Θέματα.

***

«Μεταγραφή αεροδρομίου»

«Μεταγραφή αεροδρομίου» που ενδεχομένως να προκαλέσει και ενδοκυβερνητικό ενδιαφέρον έκανε, μου λένε, ο υπουργός Επικρατείας Σταύρος Παπασταύρου. Στο γραφείο του κ. Παπασταύρου στο Μέγαρο Μαξίμου προσελήφθη ως μετακλητή συνεργάτης η δικηγόρος Ειρήνη Καπελλάκη, πολύπειρη νομικός που τα τελευταία πέντε χρόνια ήταν το δεξί χέρι της Νίκης Κεραμέως στο υπουργείο Παιδείας. Η κυρία Καπελλάκη είχε χειριστεί ουκ ολίγες κρίσεις κατά τη διάρκεια υπουργίας της Νίκης Κεραμέως και οι επιδόσεις της, φαίνεται πως εκτιμήθηκαν. Ειδικά την περίοδο της πανδημίας, όπου λόγω της τηλεκπαίδευσης έπρεπε να δημιουργηθεί ένα νέο εντελώς εκπαιδευτικό περιβάλλον και κυρίως το νομικό του υπόβαθρο. Και κάτι ακόμα. Η κυρία Καπελλάκη είναι η δεύτερη στενή συνεργάτιδα της Νίκης Κεραμέως που «κλέβει» ο Σταύρος Παπασταύρου. Η πρώτη ήταν η Όλγα Γιαννιάδη, σύμβουλος της κυρίας Κεραμέως ήδη προ του 2019 και καθ΄όλη την πορεία της στο υπουργείο Παιδείας, στην οποία η υπουργός Εσωτερικών χρεωστάει πολλά. Οπότε αντιλαμβάνεστε πως οι προσθήκες των Γιαννιάδη και Καπελλάκη στο Μαξίμου, ενισχύουν τη θέση του υπουργού Επικρατείας.

***

Το Ιππικό επελαύνει αλλά στην Ευελπίδων

Σχηματίστηκε μια Ίλη ιππικού, αμέσως μετά την παρέλαση της 25ης Μαρτίου για τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση. Μια ίλη κυρίως για να παρελαύνει, πλην όμως παρά τις δοκιμαστικές παρελάσεις που έκανε (ακόμα και στο Σύνταγμα) δεν κατέστη δυνατόν να παρελάσει. Ίσως μια μέρα να παρελάσει καθότι το Ιππικό (ο πρόγονος των Τεθωρακισμένων), εξακολουθεί να υπάρχει, να εκπαιδεύονται στρατιωτικοί και άλογα και τελευταίως πήρε μέρος τιμητικά στην ορκωμοσία των Ευέλπιδων.

***

Υπάρχει και η ακροδεξιά των πρωινάδικων

Την πολιτική κεφαλοποίηση της δημοσιότητας που απέκτησε στις διάφορες πρωινές εκπομπές, λόγω της σχέσης του με την κ. Γεωργία Σιακαράβα, σκέφτεται να κάνει ο «γκουρού» της ελληνικής ακροδεξιάς, Κωνσταντίνος Πλεύρης. Χρόνο έχει να ασχοληθεί με την πολιτική, καθώς ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών τον απέβαλε από τις τάξεις του, λόγω του ναζιστικού χαιρετισμού που είχε κάνει κατά τη διάρκεια της Έφεσης στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Οι τελευταίες φήμες λοιπόν τον φέρουν να συνομιλεί με το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο (που και αυτό διεκδικεί όπως είχαμε γράψει κομμάτι της πιο ακραίας ακροδεξιάς), για κάθοδο του στις επικείμενες Ευρωεκλογές του Ιουνίου. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε την πολιτική τύχη αυτού του εγχειρήματος αλλά θα έχει ενδιαφέρον να δούμε τον Πλεύρη να εξηγεί στις παρουσιάστριες των πρωινών εκπομπών της τηλεόρασης, τις ναζιστικές απόψεις του.

***

Τα δύο πούρα Cohiba που έφθασαν στην Βουλή και το Hasta la victoria siempre

Μαθαίνω λοιπόν ότι ο πρεσβευτής της Κούβας στην Αθήνα Aramis Fuente Hernandez είχε μαζί του δύο πούρα Cohiba συσκευασμένα σε μια ξύλινη θήκη όταν χθες επισκέφθηκε την Βουλή των Ελλήνων και τον Πρόεδρο Κώστα Τασούλα. Ο Πρόεδρος του είπε πως παρόλο που δεν καπνίζει, θα τα κρατήσει. Άλλωστε όλοι γνώριζαν πως τα Cohiba αποτελούν τη ναυαρχίδα της Habanos. Αρχικά ήταν διαθέσιμα για τους κυβερνητικούς και διπλωμάτες που επισκέπτονταν τη Κούβα και από το 1982 είναι διαθέσιμα σε ολόκληρη την αγορά. Τα πούρα Cohiba, μου έλεγε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Κώστας Βλάσσης, είναι μοναδικά. Υφίστανται τρεις ζυμώσεις σε βαρέλια οι οποίες προσθέτουν ομαλότητα στο μίγμα και τη γεύση. Ωστόσο ο κ. Βλάσσης δεν έλαβε δώρο Cohiba, αλλά μάλλον δεν τον πείραξε (γιατί ούτε αυτός ως γιατρός καπνίζει), αλλά εξασφάλισε πρόσκληση να επισκεφθεί την Κούβα μαζί με άλλους Έλληνες βουλευτές.

Και πώς να μην είναι ευχαριστημένοι οι Έλληνες βουλευτές με την Κούβα, αφού ο τελευταίος Έλληνας πολιτικός που την επισκέφθηκε ήταν ο Αλέξης Τσίπρας, στην κηδεία του Κάστρο όταν χαιρέτησε τους Κουβανούς με το περίφημο «hermanos y hermanas («αδελφοί και αδελφές»), γενναίε λαέ της Κούβας». Και τελείωσε την ομιλία του με το επαναστατικό Hasta la victoria siempre! (Πάντα μέχρι τη νίκη)».

Όσο περίεργο κι αν φαίνεται στη συνάντηση με τον Κουβανό πρεσβευτή στη Βουλή των Ελλήνων, υπήρξε συζήτηση και για τις… αμερικανικές εκλογές με τον Κουβανό λέει ότι ο Τζο Μπάιντεν κατέβαλε προσπάθειες προσέγγισης, σε αντίθεση με τον Τραμπ που αυστηροποίησε φοβερά το εμπάργκο που εφαρμόζει η Αμερική στην Κούβα. Ο Πρόεδρος της Βουλής τον ευχαρίστησε για τη διαχρονική στάση στήριξης της Κούβας στο κυπριακό

***

Stop it

Αφού έγινε λόγος για την Κούβα, έχω να σας πω και τούτα. Στις 18 Απριλίου του 1961, στη διάρκεια της κρίσης του Κόλπου των Χοίρων, όταν ο Πρόεδρος Κέννεντι κατάλαβε το φιάσκο της CIA και είπε το περίφημο «stop it», («σταματήστε»), ακυρώνοντας έτσι την επιχείρηση, εκείνη την ώρα στο γραφείο του βρισκόταν (για επίσημη επίσκεψη) ο τότε Πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής με τον τότε υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Αβέρωφ. Ήταν η στιγμή που μπήκε στο Οβάλ γραφείο ο Ντικ Ρασκ, υπουργός Εξωτερικών και έφερε τα άσχημα μαντάτα στο Αμερικανό Πρόεδρο και οι δύο Έλληνες πολιτικοί ήταν μάρτυρες της οργής του Προέδρου Κέννεντι και βεβαίως της εντολής για να σταματήσει η επιχείρηση. Ακόμα…

Στην παραλιακή λεωφόρο Αβενίδα ντελ Πουέρτο, στην περιοχή της παλιάς Αβάνας και απέναντι από το λιμάνι της πόλης βρίσκεται το άγαλμα του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου. Έχει ύψος δύο μέτρων και φιλοτεχνήθηκε από τον Κύπριο γλύπτη, που ζει και εργάζεται στο Λονδίνο, Νίκο Κοτζαμάνη. Το άγαλμα το ζήτησε ο Φιντέλ Κάστρο ως ένδειξη ευγνωμοσύνης προς τον Μακάριο (από τους ηγέτες των αδεσμεύτων), επειδή το πρώτο πλοίο που έσπασε το εμπάργκο των Αμερικανών είχε κυπριακή σημαία.