Ήταν σημαντική η συνάντηση που οργάνωσε ο Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι για βοήθεια στην Ουκρανία, στην οποία μετείχε και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Σημαντική γιατί για πρώτη φορά έγινε λόγος για την αποστολή δυτικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, όχι βεβαίως στα μέτωπα με τους Ρώσους, αλλά στην Δυτική Ουκρανία και όχι για να πολεμήσουν αλλά για να εκπαιδεύσουν Ουκρανούς. Μια πρόταση την οποία οι περισσότερες χώρες της ΕΕ δεν την είδαν με ενθουσιασμό.. Ωστόσο ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως η Ελλάδα στήριξε την Ουκρανία από την πρώτη στιγμή και θα συνεχίσει να το κάνει στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της. Σημείωσε ακόμη ότι η Ευρώπη θα πρέπει να είναι ενωμένη και έτοιμη να απαντήσει στις προκλήσεις, και ότι θα πρέπει να δει αυτή την πρόκληση και ως «πρόκληση» για τη στρατηγική της αυτονομία.

Τώρα όσον αφορά την εκπαίδευση των Ουκρανών, η Ελλάδα επίσης είχε ανταποκριθεί αποστέλλοντας μια ομάδα εκπαιδευτών αρμάτων μάχης στην Ολλανδία για να εκπαιδεύσει Ουκρανούς στα «Λέοπαρντ». Επιπλέον μια άλλη ομάδα είχε εκπαιδεύσει Ουκρανούς σε μεθόδους ανορθόδοξου πολέμου, ενώ Έλληνας πιλότος των F-16 είναι έτοιμος μόλις λάβει εντολή να εκπαιδεύσει Ουρκανούς πιλότους στα F- 16. Ακόμα η Ελλάδα έχει αποστείλει στην Ουκρανία άρματα μεταφοράς προσωπικού ρωσικής κατασκευής, πυρομαχικά, ενώ μέρος των πυρομαχικών το αγόρασαν οι ΗΠΑ για να το στείλουν στην Ουκρανία

***

Όταν το ΝΑΤΟ δεν είχε προβλέψει διεύρυνση

Με την επεισοδιακή (πλην όμως πανηγυρική) χθεσινή πλήρη ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, στην έδρα του ΝΑΤΟ συνέβησαν ορισμένα απρόοπτα. Αν και το κτίριο είναι σχετικά καινούργιο, κτίστηκε για να στεγάσει τα υπάρχοντα μέλη του ΝΑΤΟ. Αλλά δεν είναι καθόλου λειτουργικό. Είναι εντυπωσιακό ως αρχιτεκτονικό κτίριο, αλλά με σπατάλη χώρων.. Ουδείς όμως είχε προβλέψει την διεύρυνση. Έτσι ούτε η Φιλανδία είχε μόνιμα γραφεία, αλλά ούτε η Σουηδία θα έχει, αν και την Πέμπτη θα υψωθεί στην έδρα του ΝΑΤΟ επισήμως η σημαία της Σουηδίας. Τι θα γίνει λοιπόν; Μου λένε ότι θα φύγει η Γραμματεία και μια ή δυο άλλες υπηρεσίες και να μεταφερθούν στο παλιό κτίριο, ώστε να βρεθεί χώρος για τα γραφεία της Φινλανδίας και της Σουηδίας.

***

Please arrest us

Επίσκεψη του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος για η Στουρνάρα στο Liverpool και σημαντική (γεμάτη ειδήσεις) ομιλία στο University of Liverpool Management School. Χτες το βραδύ εκεί που έκανε βόλτα ο κ. Διοικητής, πανηγύριζαν μεθυσμένοι τη νίκη της Λίβερπουλ στο Κύπελλο Αγγλίας. Ξαφνικά στη μέση της πόλης εμφανίζεται ένα περιπολικό της αστυνομίας και βγαίνουν δυο αστυνομικίνες θεές!! Ξανθές , κουκλάρες!! Και τις περικυκλώνουν νεαροί και τους έλεγαν: Please arrest us!!!

***

Κατάθεση στεφάνου στο Γκάντι αλλά… ξυπόλητοι

Η κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του Γκάντι στην Ινδία, έχει συμβολικό χαρακτήρα. Δεν μοιάζει με καμμιά άλλη εκδήλωση κατάθεσης στεφάνου. Και ξέρετε γιατί; Επειδή οι επίσημοι, όποιοι και εάν είναι, είτε είναι βασιλείς, είπε αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων διανύουν μια απόσταση έως το μνημείο… ξυπόλητοι.

Το ίδιο μου λένε έκαναν άνευ υποδημάτων και όλα τα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας., ο Πρωθυπουργός με λευκές παντόφλες, ξενοδοχείου, μιας χρήσεως, η σύζυγός του Μαρέβα ( η οποία ήταν κομψά ντυμένη με τα χρώματα της ινδικής σημαίας), άνευ υποδημάτων, όπως και ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία Κώστας Φραγκογιάννης. Αλλά εκείνο που εντυπωσιάζει στην τελετή είναι τα ροδοπέταλα, που ρίχνονται κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης στον βωμό του Γκάντι

***

Τέσσερα ελληνικά Rafale σε άσκηση στη Γαλλία

Τέσσερα Rafale της Πολεμικής Αεροπορίας από τη βάση τους την Τανάγρα, θα βγουν για πρώτη φορά εκτός Ελλάδος και θα δοκιμασθούν σε συνθήκες αναχαίτισης και μάχης στη μεγάλη πολυεθνική άσκηση «Volfa 2024». Σύμφωνα με την Πολεμική Αεροπορία πρόκειται για μια πολυεθνικής άσκηση η οποία διοργανώνεται από της Γαλλική Πολεμική Αεροπορία (Armee De l’Air) και θα έχει ως επίκεντρο την Αεροπορική Βάση 118 Mont de Marsan, στη νοτιοδυτική Γαλλία. Η άσκηση «VOLFA» πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια και η Ελλάδα έως τώρα συμμετείχε με μαχητικά Mirage 2000-5 και με F-16, αλλά για πρώτη φορά με Rafale (τα οποία αναμένεται να συναντήσουν ανάμεσα στα άλλα και τα γαλλικά Rafale).

***

Τα γενέθλια του Ερντογάν, ο Μητσοτάκης και ο Πούτιν

Είχε γενέθλια χθες ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκλεισε τα 70 και η τουρκική προεδρία αποκάλυψε ότι του ευχήθηκε και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Είχαν τηλεφωνική επικοινωνία και στη διάρκεια αυτής υπήρξαν και οι ευχές. Τι άλλο να συζητήθηκε; Ίσως η επίσημη επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στην Τουρκία, τον Απρίλιο (ήδη ετοιμάζεται από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών τους κκ. Γεραπετρίτη και Φιντάν) καθώς και η επίσκεψή του στην Καππαδοκία (για να πετάξει με αερόστατο). Να σημειώσω ότι στην Καππαδοκία, πάει ο Μητσοτάκης όχι μόνον για το αερόστατο, αλλά επειδή υπάρχει πλούσια παρουσία του ελληνορθόδοξου πολιτισμού, έχει εκκλησίες και εκεί ήταν τα μεγαλύτερα κέντρα του μικρασιατικού πολιτισμού..

Το σημαντικότερο όμως τηλεφώνημα που έλαβε ο Τούρκος Πρόεδρος ήταν από τον Πούτιν. Του ευχήθηκε χρόνια πολλά και τον ευχαρίστησε επειδή συμβάλλει στη διατήρηση των σχέσεων Τουρκίας- Ρωσίας σε φιλική βάση. Την ώρα που ο γαμπρός του Ερντογάν κατασκευάζει drones στην Ουκρανία και τη στιγμή που άρχισαν οι συζητήσεις για την απομάκρυνση των S-400.

***

Υδρα, ΑΣΠΙΔΕΣ, ΟΥΚ και Aegean Hawk

Στη χθεσινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, εγκρίθηκε και τυπικά η συμμετοχή της Ελλάδος (με προσωπικό και μέσα, δηλαδή τη Φρεγάτα ΥΔΡΑ με το πλήρωμά της, το οργανικό ελικόπτερο τύπου S-70B-6 AEGEAN HAWK, την ομάδα υποβρυχίων καταστροφών, καθώς και το επιχειρησιακό στρατηγείο της ΕΕ στη Λάρισα υπό ελληνική διοίκηση) στην επιχείρηση «ASPIDES», με σκοπό τη διασφάλιση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας στην περιοχή της Ερυθράς Θαλάσσης, της Αραβικής Θαλάσσης και του Περσικού Κόλπου. Η Φ/Γ YΔΡΑ αναμένεται να αποπλεύσει για την προαναφερθείσα περιοχή εντός των επομένων ημερών. Μαζί με λοιπά πολεμικά πλοία (ιταλικό, γαλλικό και γερμανικό) θα αποτελέσουν τη δύναμη επιχειρήσεων της ΕΕ, η οποία θα παρέχει προστασία στα εμπορικά πλοία και θα κρατάει ανοιχτές τις θαλάσσιες οδούς επικοινωνιών. Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη αρμάδα πλοίων θα συντονίζεται με τα πλοία των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου της επιχείρησης «PROSPERITY GUARDIAN».

Όπως είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, που επισκέφθηκε την φρεγάτα «Ύδρα», «το Πολεμικό Ναυτικό της πατρίδας μας, με την υψηλή αίσθηση καθήκοντος και τον επαγγελματισμό που διακρίνει τα στελέχη του, ιστορικά δεν έχει κρυφτεί απέναντι στις προκλήσεις».

***

Η θητεία των εφέδρων και η ψηφιακή εκπαίδευση των κληρωτών

Όσοι έχετε εκπληρώσει τις στρατιωτικές υποχρεώσεις και βρίσκεστε νομίμως εκτός στρατεύματος, μην νομίζετε πλέον ότι έχετε τελειώσει και με τον… στρατό. Γιατί σας το λέω αυτό; Επειδή το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ) προωθεί μια σειρά αλλαγών που θα εξελίξουν τη στρατιωτική θητεία στη χώρα μας, υιοθετώντας πολλά στοιχεία από το αντίστοιχο Φινλανδικό μοντέλο. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην ψηφιακή εκπαίδευση με τη χρήση προσομοιωτών, όπως για παράδειγμα την πρακτική της σκοποβολής, καθώς και η διαδικτυακή διεξαγωγή μαθημάτων σε στρατευμένους (κληρωτούς) και εφέδρους. Δηλαδή με δυο λόγια και οι έφεδροι θα παίρνουν στους υπολογιστές τους ή ακόμα και στα κινητά τους σύγχρονα μαθήματα στρατιωτικής εξέλιξης, ώστε εάν απαιτηθεί να έχουν την γνώση διεξαγωγής σύγχρονων επιχειρήσεων. Επιπλέον και αυτό ίσως να έχει περισσότερη σημασία για τους εφέδρους, είναι η κλήση τους σε χρονικά διαστήματα για στελέχωση των μονάδων. Και αυτό είναι αναγκαίο εάν αναλογιστεί κανείς ότι υπάρχουν μονάδες που είναι στελεχωμένες με 35%, ενώ θα έπρεπε να είναι με 85%.

Βασικός πυλώνας της νέας θητείας που ετοιμάζεται και πρόκειται να εφαρμοστεί λίαν συντόμως είναι η απόκτηση από τον στρατευμένο γνώσεων και δεξιοτήτων ευρύτερου ενδιαφέροντος, χωρίς να γίνονται εκπτώσεις στην αντίστοιχη στρατιωτική εκπαίδευση, ώστε να αισθάνεται κατά την απόλυσή του ότι ο χρόνος της θητείας ήταν παραγωγικός και ωφέλιμος σε όλες τις πτυχές της ζωής του. Πώς θα υλοποιηθεί αυτό;

Αρχικά σχεδιάζεται να υλοποιηθεί κάθε κατάρτιση των στρατευσίμων και των εφέδρων να στηρίζεται στη χρήση ψηφιακών εργαλείων σύγχρονης και ασύγχρονης εκπαίδευσης. Επιπρόσθετα, στόχος είναι η πρόσκληση για κατάταξη και οι διάφορες διαδικασίες αξιολόγησης των στρατευσίμων να γίνεται μέσω διαδικτύου. Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι η υψηλού επιπέδου και οικονομικά αποδοτική εκπαίδευση, η οποία ανταποκρίνεται στις μελλοντικές προσκλήσεις, με διπλό όφελος τόσο για τις ΕΔ όσο και για τους εφέδρους. Να σημειώσω ότι ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας αναμένεται να επισκεφθεί τις προσεχείς ημέρες την Φιλανδία.

***

Ο Νίκος Δένδιας, το Πολεμικό Μουσείο και οι Βρετανοί

Με πρωτοβουλία του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια, εγκαινιάστηκε με την κάθοδο στην Αθήνα 5 Βρετανών συνταγματαρχών για να ενημερώσουν 80 δικούς μας αξιωματικούς τη στρατηγική πολέμου στην Ουκρανία και η νέα εποχή της στρατηγικής αμυντικής συνεργασίας της χώρας μας με το Ηνωμένο Βασίλειο. Και αμέσως μετά επεκτάθηκε και στο Πολεμικό Μουσείο. Εκεί, μαθαίνω ότι ο κ. Δένδιας ετοιμάζει μεγάλες αλλαγές με πρώτο βήμα τις αλλαγές στο Διοικητικό Συμβούλιο (δεν θα ανανεωθεί η θητεία του). Αλλά πού εμπλέκονται οι Βρετανοί στο Πολεμικό Μουσείο; Κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Λονδίνο ο κ. Δένδιας συνάντησε την Γενική Διευθύντρια των Imperial War Museums, Caro Howell, με την οποία συζήτησε για την προοπτική συνεργασίας με τα Πολεμικά Μουσεία της χώρας μας και την παροχή τεχνογνωσίας, ενόψει των σχεδιαζόμενων αλλαγών στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών και της λειτουργικής αναβάθμισης των εγκαταστάσεων.