Το πρωί της Δευτέρας πραγματοποιήθηκε παρουσία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ. Σε αυτήν αποφασίστηκε η συμμετοχή της χώρας μας στην επιχείρηση «Ασπίδες» με την αποστολή της φρεγάτας Ύδρα.

Μάλιστα, τη Δευτέρα ο Υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας επισκέφτηκε το συγκεκριμένο πλοίο του πολεμικού ναυτικού το οποίο βρίσκεται στο Ναύσταθμο της Σαλαμίνας. Σύμφωνα με πληροφορίες η φρεγάτα αναμένεται να αποπλεύσει άμεσα για να μεταβεί στην Ερυθρά Θάλασσα.

Απασχόλησε το προσφυγικό

Την ίδια ώρα ένα από τα θέματα που απασχόλησαν ήταν το προσφυγικό, η μείωση των ροών και η σταδιακή αποσυμφόρηση του Εθνικού Συστήματος Υποδοχής.

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης, επεσήμανε ότι οι διαμένοντες στις δομές φιλοξενίας των νησιών έχουν μειωθεί κατά 25% σε σχέση με τις αρχές του έτους.

Την ίδια ώρα υπάρχει ανησυχία για τις ροές μεταναστών από την νοτιοανατολική ακτή της Λιβύης και η αντιμετώπισή τους περνά μέσα από:

  • την αυστηρή φύλαξη των συνόρων
  • την καλύτερη συνεργασία με τις χώρες διέλευσης όπως η Τουρκία αλλά και με τις χώρες προέλευσης όπως η Αίγυπτος
  • την γρήγορη επεξεργασία των αιτημάτων ασύλου (η Ελλάδα καταγράφει από τους υψηλότερους ρυθμούς στην Ευρώπη)
  • την επιτάχυνση των επιστροφών και σε αυτό θα συμβάλλει ο επικείμενος διορισμός του προσφάτως θεσμοθετημένου Εθνικού Συντονιστή Επιστροφών
  • η στενότερη δυνατή ευρωπαϊκή συνεργασία και σε πολιτικό και σε οικονομικό επίπεδο.