Μηδένα προ του τέλους μακάριζε. Και στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ουδείς δύναται να προβλέψει τι θα γίνει. Η παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα ήταν καταλυτική. Δρομολόγησε εξελίξεις και η κίνηση μετά του Στέφανου Κασσελάκη έβαλε το κόμμα σε τροχιά εκλογών για την ανάδειξη νέας ηγεσίας.

Ο ίδιος με το βρείτε μου αντίπαλο και πάμε» έθεσε το θέμα με ένταση και εδώ και δυο μέρες οι εσωκομματικοί του αντίπαλοι αναζητούν το πρόσωπο που θα βρεθεί απέναντί του. Και αυτή είναι η Ολγα Γεροβασίλη που αναμένεται σήμερα το μεσημέρι με την ομιλία της να θέσει και επίσημα υποψηφιότητα.

Ανατροπή των εσωκομματικών εκλογών

Και ενώ όλοι αναζητούν τις συμμαχίες, ποιοι είναι με ποιους και πως είναι ακριβώς οι κομματικοί συσχετισμοί και τα δεδομένα υπάρχει σε εξέλιξη κινητικότητα και πρωτοβουλίες που ίσως αύριο, με το κλείσιμο του συνεδρίου, ανατρέψουν πλήρως τα δεδομένα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει μεγάλη εσωτερική συζήτηση σε διάφορα επίπεδα, για το εάν θα πρέπει τελικά να γίνουν οι εκλογές, περίπου πέντε μήνες μετά από αυτές του περασμένου Σεπτεμβρίου, οπότε και εξελέγη ο Στ. Κασσελάκης.

Πιο ψύχραιμες φωνές αναζητούν διέξοδο, αν και υπάρχει η θεωρία των καθαρών λύσεων που είχε πρωτακουστεί στο συνέδριο του ΠαΣοΚ του 1996, στην μεγάλη αναμέτρηση Κώστα Σημίτη και Άκη Τσοχατζόπουλου. Και καθαρές λύσεις είναι οι εκλογές, για τις οποίες γίνονται και δεύτερες σκέψεις.

Είναι δεσμευτική η 10η Μαρτίου;

Προφανώς και η 10η Μαρτίου, όπως πληροφορείται «Το Βήμα», δεν είναι πλέον δεσμευτική, αλλά στα υψηλά κλιμάκια του κόμματος ουδείς παραγνωρίζει και τον ισχυρό προβληματισμό που αναπτύσσεται σε μεγάλο τμήμα των συνέδρων που έχουν εκπλαγεί από όλη αυτή τη διαδικασία και δεν είναι και ενθουσιασμένοι.

Το συνέδριο είναι το ανώτατο καθοδηγητικό όργανο και αυτό που τελικά αποφασίζει και άρα ότι συζητείται εδώ και δυο μέρες μπορεί αύριο ή σήμερα να τιναχτεί στον αέρα. Αυτό σημαίνει ότι δύναται το σώμα των συνέδρων να αποφασίσει, και μάλιστα συζητείται αυτό να γίνει δια βοής, να μην στηθούν κάλπες και άρα να μην γίνουν εκλογές.

Με ορίζοντα για μετά τις ευρωεκλογές

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα απορριφθεί η πρόταση για εκλογές, θα μετατεθούν στο μέλλον, σε κάθε περίπτωση μετά τις ευρωεκλογές με πιθανό ορίζοντα, μετά από αυτές σε άλλο έκτακτο συνέδριο ή στο τακτικό που θα γίνει τον Οκτώβριο και μάλιστα είναι και καταστατικό.

Στη σκιά της μεγάλης πόλωσης που υπάρχει τις τελευταίες ημέρες, αναλαμβάνονται στο παρασκήνιο πρωτοβουλίες αποφόρτισης και ήδη με βάση τις πληροφορίες του Βήματος γίνεται προεργασία μεταξύ των συνέδρων για να φτιαχτεί κλίμα στο συνέδριο που θα λέει όχι στις εσωκομματικές κάλπες.

Ανεξάρτητα, από το τι θα γίνει, αν και πλέον έχει πάρα πολλές πιθανότητες αυτό το σενάριο σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Βήματος, αναμένονται με ενδιαφέρον οι ομιλίες του Νίκου Παππά για να φανεί προς τα που κλίνει τελικά, αλλά και του Σωκράτη Φάμελλου και του Παύλου Πολάκη.