Αν και ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί ποια υποψηφιότητα θα σταθεί με επάρκεια απέναντι στον Στέφανο Κασσελάκη προκειμένου να τον εκθρονίσει από την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, η πυξίδα δείχνει πλέον προς την κατεύθυνση της Όλγας Γεροβασίλη.

Το όνομα της αντιπροέδρου της Βουλής και πρώην υπουργού ναι μεν κυκλοφόρησε στους διαδρόμους του φαληρικού κλειστού από το βράδυ της Πέμπτης, αλλά σ’ εκείνη τη στιγμή γρήγορα υποβαθμίστηκε. Περισσότερο προκρίνονταν γι’ αρχή οι περιπτώσεις του Διονύση Τεμπονέρα και του Σωκράτη Φάμελλου ως αυτές που είναι πιθανότερο να λάβουν το χρίσμα του αντι-κασσελακικού μπλοκ και να ενώσουν την πλειονότητα των δυνάμεων της «παλιάς φρουράς» του κόμματος.

Φαίνεται όμως πως στις ώρες που μεσολάβησαν οι ισορροπίες ανατράπηκαν ως ένα σημείο και η Όλγα Γεροβασίλη παρουσιάζεται πλέον ως το φαβορί που θα συγκεντρώσει γύρω της την εσωκομματική αντιπολίτευση για μια σκληρή μάχη με τους «νεοπροεδρικούς».

Πώς προχωρά το σενάριο Γεροβασίλη

Ήδη από το πρωί της Παρασκευής ο Σ. Φάμελλος είχε αυτοεξαιρεθεί από τη διαδικασία, προτού ακολουθήσει, μετά τη μία το μεσημέρι, η ομιλία του Δ. Τεμπονέρα στο Συνέδριο. Ο Πατρινός εργατολόγος, αφού επανέλαβε για πολλοστή φορά την ανάγκη συμμαχιών στο φάσμα του προοδευτικού τόξου, άφησε να εννοηθεί πως έχει αποφασίσει να ταχθεί σ’ έναν κοινό αγώνα, καθώς «καρέκλες και οφίτσια δεν τα διεκδικήσαμε ποτέ».

Αντιθέτως «το δικό μας Εγώ το προσφέρουμε πάντα με χαρά στο μεγάλο Εμείς» και «αν χρειαστεί να κάνουμε στην άκρη, θα το κάνουμε» με απώτερο στόχο η Κεντροαριστερά να πάψει να «τρώει τις σάρκες της και βουλιάζει στην πολιτική μιζέρια». Αρκεί την ίδια ώρα να μην προσβλέπει σε «Μεσσίες και ήρωες» δεδομένου πως αξία έχει το πώς και όχι το ποιος.

Κατά πληροφορίες μάλιστα προϋπήρξε επαφή του Τεμπονέρα – Γεροβασίλη προκειμένου να συζητηθεί κάθε μεταξύ τους εκδοχή. Ο Αχαιός δικηγόρος ρωτήθηκε, αλλά δεν θέλησε να σχολιάσει οτιδήποτε πάνω σε αυτό το ζήτημα. Μας παρέπεμψε απλώς στα «όσα είπα στην ομιλία μου» προς τους συνέδρους. Ότι δηλαδή δεν θα σταθεί εμπόδιο κι έδειξε ότι παραμερίζει δηλώνοντας διατεθειμένος να στηρίξει κάτι διαφορετικό.

Η Όλγα Γεροβασίλη, εκτός της μακράς κοινοβουλευτικής πορείας της – από το 2012, υπήρξε στενή συνεργάτιδα του Αλέξη Τσίπρα, καλύπτει την τάση ενός πιο σοσιαλιστικού ΣΥΡΙΖΑ, άρα στελέχη της διεύρυνσης, και μιλά την «ίδια γλώσσα» με τον Νίκο Παππά, ο οποίος όπως και στην προ πέντε μηνών διαδικασία εκτιμάται ότι θα επηρεάσει τις εξελίξεις.