Από τις ασφυκτικά κατειλημμένες κερκίδες στις σχεδόν άδειες καρέκλες της δεύτερης.

Το σκηνικό του πρωινού της Παρασκευής (23/2) ήταν εντελώς διαφορετικό απ’ αυτό που επικρατούσε λίγες ώρες πριν – το απόγευμα της Πέμπτης, κατά την πρώτη ημέρα του 4ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ.

Μάλιστα η αποκαρδιωτική αυτή η εικόνα, των λιγοστών συνέδρων τόσο στη σάλα όσο και στην κερκίδα, υποχρέωσε το προεδρείο, υπό τον Πάνο Ρήγα, να καθυστερήσει την έναρξη των εργασιών για 75 λεπτά. Και ενώ σύμφωνα με τον προγραμματισμό επρόκειτο οι πρώτοι ομιλητές ν’ ανέβουν στο βήμα στις 10:00, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου πήρε εν τέλει τον λόγο στις 11:15.

Ορισμένοι σύνεδροι κάλεσαν τον πρόεδρο του Συνεδρίου να περιμένει λίγο ακόμα, ο ίδιος όμως αρνήθηκε λέγοντας πως δεν χωρά άλλη καθυστέρηση.

Ελάχιστα ήταν και τα πρωτοκλασάτα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκονταν νωρίς το πρωί στην αίθουσα κι αυτά διότι επρόκειτο ούτως ή άλλως να μιλήσουν για τις θέσεις του κόμματος. Μεταξύ αυτών η Ρένα Δούρου, ο Νίκος Παππάς, Γιώργος Τσίπρας, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος και φυσικά η γραμματέας Ράνια Σβίγκου. Στις πρώτες σειρές και ο Φώτης Κουβέλης.

Το «καλή δύναμη» της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου στην εισαγωγή της αποτύπωνε ένα μεγάλο μέρος της πραγματικότητας, ακόμη κι αν, κατόπιν, δήλωσε βέβαιη ότι μέσα στις επόμενες ώρες το γήπεδο θα γεμίσει ξανά – όπως την Πέμπτη με δεδομένο ότι πρόκειται για εργάσιμη ημέρα κι αρκετοί σύνεδροι πρόκειται να αφιχθούν το απόγευμα από την περιφέρεια.

Αναζητώντας τον έναν υποψήφιο

Φυσικό είναι βέβαια το ενδιαφέρον να μετακυλίεται στις εξελίξεις που πρόκειται να προκύψουν, ως την Κυριακή, μετά την προσφυγή του Στέφανου Κασσελάκη στις εσωκομματικές κάλπες.

Ήδη το «αντιπολιτευτικό μπλοκ» εντός ΣΥΡΙΖΑ αναζητά τον υποψήφιο εκείνο που θα σταθεί ισοδύναμα απέναντι στον νυν πρόεδρο και θα διεκδικήσει την αρχηγία μέσα από τις διαδικασίες που προκηρύχθηκαν ήδη σε τέσσερα ταμπλό (οργανώσεις μελών, νομαρχιακές επιτροπές, κεντρική επιτροπή, εκλογή προέδρου). Όπως διέρρεε από την Πέμπτη στόχος είναι να μην διασπαστούν οι δυνάμεις και να μέσα απ’ αυτήν την κοινή υποψηφιότητα να γίνει ξεκάθαρη η κατεύθυνση του ΣΥΡΙΖΑ.

Πολλά θα κριθούν από τις παρασκηνιακές ζυμώσεις και συζητήσεις, καθώς ο χρόνος είναι περιορισμένος και ο «εκλεκτός» θα πέσει στη μάχη από φαινομενικά μειονεκτική θέση. Σίγουρα πλέον αυτός δεν θα είναι ο Σωκράτης Φάμελλος, ο οποίος αυτοεξαιρέθηκε παρόλο που ανέφερε ότι «έχει αλλάξει το Συνέδριο τώρα και δεν συμφωνώ με αυτό». Ήδη το όνομα της Όλγας Γεροβασίλη ακούγεται ολοένα και περισσότερο.

«Το θέμα δεν είναι η εκλογή του κ. Κασσελάκη αλλά η πολιτική. Εμένα με ενδιαφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι επαρκής, με ένα πρόσωπο δεν είναι ποτέ επαρκής ο ΣΥΡΙΖΑ, χρειάζονται ομάδες», συμπλήρωσε επίσης ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.