Στις κάλπες οδεύει ξανά ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά την ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη κατά την πρώτη μέρα του συνεδρίου του κόμματος και μετά την παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα που ζήτησε «ανανέωση της εμπιστοσύνης» στο πρόσωπο του προέδρου, παροτρύνοντας τον κ. Κασσελάκη να απευθυνθεί στη βάση.

Η ηχηρή παρέμβαση Τσίπρα

Με μία μακροσκελή ανάρτηση στο Facebook, ο Αλέξης Τσίπρας, κάνει μία αναδρομή αναφερόμενος στους λόγους που τον οδήγησαν στην απόφαση να παραιτηθεί από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας πως ήθελε με τη στάση του να προκαλέσει «ένα ηλεκτροσόκ ανάταξης στον κλονισμένο οργανισμό του κόμματος, που βρέθηκε μπροστά σε μια απρόσμενη σε εύρος ήττα, ώστε να συνέλθει σύντομα».

Ο Αλέξης Τσίπρας σημειώνει χαρακτηριστικά πως «είναι σαν να έχουμε γυρίσει την πλάτη στην κοινωνία, αν και μιλάμε συνεχώς για την ανάγκη της ενίσχυσης των δεσμών μας με αυτή. Αυτό που φαίνεται είναι μια εσωτερική διαπάλη, που αφορά περισσότερο προσωπικές σκοπιμότητες και λιγότερο την κοινωνία», επιρρίπτοντας ευθύνες σε όλους, τόσο στον πρόεδρο όσο και στα στελέχη.

«Φαινόμενα ιδιοτέλειας, ναρκισσισμού, παραβίασης των αρχών της συλλογικότητας και της συντροφικότητας, έχουν παραλύσει τον κομματικό οργανισμό. Με αποτέλεσμα η εικόνα που εκπέμπεται να είναι πως αδιαφορούμε για την κοινωνία και για το αποτέλεσμα της επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης», υπογραμμίζει και προσθέτει: «Αδιαφορούμε αν η κρίση στο ΣΥΡΙΖΑ δημιουργεί συνθήκες απουσίας αντιπολίτευσης, ανεξέλεγκτης διακυβέρνησης και άρα εν τέλει και κρίση δημοκρατίας. Και η αδιαφορία αυτή δεν αφορά έναν, αφορά πολλούς».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ουσιαστικά, σε μια έντονα φορτισμένη ομιλία απαντώντας στους εσωκομματικούς διαφωνούντες και σηκώνοντας το γάντι που του πέταξε νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας για προσφυγή στη βάση επεσήμανε: «βρείτε μου αντίπαλο. Βρείτε μου αντίπαλο και πάμε» υπογραμμίζοντας πως «εγώ πρόεδρος υπό προθεσμία δε γίνομαι. Θα κριθώ – και πολύ σκληρά – στις πρώτες εθνικές εκλογές».

Πότε θα γίνουν οι εκλογές

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προγραμματίσει την εκλογή Τοπικών Συντονιστικών και Νομαρχιακών Επιτροπών 15 ημέρες μετά το Συνέδριο, στις 10 Μαρτίου. Πλέον προστίθεται η εκλογή Προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής.

Ωστόσο υπάρχει ένας παράγοντας που θα επηρεάσει τις εξελίξεις, και αυτός είναι η στρατιωτική θητεία του Στέφανου Κασσελάκη. Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να καταταγεί στις 13 Μαρτίου

Σύμφωνα με το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ, από τη λήξη του Συνεδρίου πρέπει να μεσολαβήσουν δύο εβδομάδες πριν στηθούν κάλπες, άρα εκλογές πριν από τις 10 Μαρτίου δεν μπορούν να γίνουν.

Το γεγονός αυτό ενδέχεται να μεταφέρει χρονικά τη διαδικασία λίγο καιρό μετά, όταν ο Στέφανος Κασσελάκης θα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του, χωρίς να απορρίπτεται και ως ημερομηνία η 10η Μαρτίου.

Οι πιθανοί αντίπαλοι

Τα ονόματα που ακούγεται έντονα ότι θα βρεθούν απέναντι στον Στέφανο Κασσελάκη διεκδικώντας την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο Διονύσης Τεμπονέρας, ο οποίος αποπέμφθηκε από επιστημονικός σύμβουλος του προέδρου του κόμματος, και το δεύτερο όνομα είναι του Σωκράτη Φάμελλου.