Απαντήσεις στο θέμα της Golden Visa και της στεγαστικής κρίσης έδωσε στην Ώρα του Πρωθυπουργού ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας στη σχετική ερώτηση του προέδρου του ΠαΣοΚ – Κίνημα Αλλαγής, Νίκου Ανδρουλάκη.

Ήδη εδώ και μέρες το ΒΗΜΑ ανέλυσε το ζήτημα της Golden Visa από διαφορετικές πλευρές, παραθέτοντας όλα τα στοιχεία.

Στην ερώτησή του σήμερα στη Βουλή ο Νίκος Ανδρουλάκης άσκησε έντονη κριτική στα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση. «Η πατρίδα μας βρίσκεται σε στεγαστική κρίση, την οποία κάνετε πως δεν τη βλέπετε κι έχει γιγαντωθεί» τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης αναφέροντας ότι η πολιτική της κυβέρνησης δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα στην ρίζα του και αυτό φαίνεται στο Ταμείο Ανάκαμψης όπου, όπως υποστήριξε, η κυβέρνηση έχει εντάξει λίγες κατοικίες.

Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ τόνισε ότι οι δημόσιες δηλώσεις του πρωθυπουργού και των αρμοδίων κυβερνητικών παραγόντων για τη χρήση ακινήτων «είναι κυνικές, αδυνατώντας να κατανοήσουν τις ανάγκες των πολιτών στο δικαίωμα στέγασης. Το βλέπετε ως πολυτέλεια. Πρέπει να το αντιστρέψουμε». Επισήμανε δε ότι οι βραχυχρόνιες μισθώσεις ασκούν πιέσεις για κοινωνική κατοικία στη Δυτική Αθήνα, τις λαϊκές περιοχές του Πειραιά κι άλλων περιοχών.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης απέδωσε σημαντικό μερίδιο για την κατάσταση που επικρατεί στο καθεστώς της golden visa, που οδηγεί στον αφελληνισμό πολλών περιοχών που δυσκολεύουν φοιτητές κατά κύριο λόγο να βρουν κατοικία. «Από φάρμακο την περίοδο της κρίσης έχει γίνει φαρμάκι σήμερα», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Πρότεινε μάλιστα την κατάργησή της ή τη ρητή απαγόρευση να χρησιμοποιούνται τα ακίνητα που αποκτώνται μέσω αυτής σε βραχυχρόνια μίσθωση (airbnb). «Η μόνη καθαρή λύση είναι: Αναστείλετε ή καταργήστε τα προγράμματα της Golden Visa. Ή δώστε Golden Visa στην έρευνα και στις επενδύσεις κι όχι στα ακίνητα», τόνισε.

Η δέσμη μέτρων του Ανδρουλάκη

  • Δεξαμενή κατοικιών με στόχο τις 150.000, με ένα μέρος, το μικρότερο, να είναι δημόσιες που θα ενοικιάζονται μακροχρόνια. Με την συνδρομή και των ακινήτων της Αυτοδιοίκησης.
  • Να δοθούν κίνητρα στους ιδιοκτήτες κλειστών κατοικιών να τα ανοίξουν και να τα διαθέσουν για διάστημα τουλάχιστον 10 χρόνων.
  • Μέτρα περιορισμού των βραχυχρόνιων ενοικιάσεων, ώστε να μην μετατρέπονται ολόκληρες περιοχές σε κατοικίες airbnb.

«Χρέος μας ως Πολιτεία είναι να κάνουμε το δικαίωμα της στέγασης προσιτό για όλους», κατέληξε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Αύξηση του ορίου

Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε αύξηση του ορίου για τη Golden Visa για επενδύσεις σε νησιά και αστικά κέντρα. «Είναι βολικό να υπάρχει ένας κακός που να στοχοποιούμε. Έχετε επιλέξει να είναι η Golden Visa. Το 7% των αγοραπωλησιών αφορούσαν την Golden, δεν προκαλεί αυτή την αύξηση στις τιμές ακινήτων» είπε.

Και πρόσθεσε: «Αυτό που συζητούμε με το υπουργείο Οικονομικών είναι μια περαιτέρω αύξηση του ορίου για επενδύσεις Golden Visa που θα αφορά σε όλες τις περιοχές που υπάρχει πίεση στα ενοίκια και αναφέρομαι και στα αστικά κέντρα και στα νησιά, το όριο θα πάει πολύ ψηλότερα. Μπορεί το όριο να πάει στις 800.000 ευρώ, από την άλλη όμως πρέπει να συζητήσουμε αν θέλουμε να κρατήσουμε το χαμηλό όριο των 250.000 για περιοχές που δεν υπάρχει μεγάλη πίεση» είπε ο πρωθυπουργός.

«Ακούω και την πρόταση για όσους έχουν ακίνητα Golden Visa να τα μισθώνουν μόνο μακροχρόνια και οχι βραχυπρόθεσμα. Το βρίσκω ενδιαφέρον» ανέφερε.

«7 στα 10 νοικοκυριά μένουν στο δικό τους σπίτι»

Στην αρχή της ομιλίας του ο πρωθυπουργός συμφώνησε με το πρόβλημα στο οποίο έκανε αναφορά ο Νίκος Ανδρουλάκης. «Τα τελευταία χρόνια το κόστος στέγασης έχει αυξηθεί. Η σωρευτική αύξηση την περίοδο 2018-2022 έφτασε το 50%» είπε ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντά: «Συμφωνώ στη διάγνωση του προβλήματος. Είναι ευκαιρία να συνδιαμορφώσουμε ένα κοινό τόπο για ένα σημαντικό ζήτημα αυτός της στέγης».

Αναφερόμενος στις βραχυχρόνιες μισθώσεις ανέφερε ότι περιορίζουν περισσότερο τον αριθμό των διαθέσιμων διαμερισμάτων για μακροχρόνια μίσθωση. «Το πρόβλημα αυτό εντοπίζεται και σε περιοχές όπου υπάρχει πίεση λόγω της τουριστικής ανάπτυξης όπως για δημόσιους λειτουργούς και έτσι οι πολίτες της περιφέρειας δεν έχουν τους γιατρούς ή τους εκπαιδευτικούς που τους χρειάζονται» είπε.

Παραδεχόμενος ότι η αύξηση στις τιμές των ακινήτων είναι σημαντική κάλεσε όλους να θυμηθούν την αφετηρία μετά την υπερδεκαετή κρίση. «Η οικονομία πηγαίνει καλά και χαίρομαι που το αναγνωρίζετε» είπε απευθυνόμενος στον κ. Ανδρουλάκης. «Τα ακίνητα έχουν αυξηθεί σημαντικά, οι τιμές ακόμα δεν έχουν φτάσει στο 2007-2008 είναι κάτω από το αυτό το επίπεδο. Έχουν αυξηθεί σημαντικά από μια χαμηλή βάση» πρόσθεσε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε το στεγαστικό πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό. «Στην Ελλάδα διαρθρώνεται με διαφορετικό τρόπο. Άλλο η Αυστρία που έχει μεγάλη παράδοση στη στεγαστική πολιτική, άλλη κουλτούρα έχουν Ισπανία και Πορτογαλία και άλλη η δομή ακινήτων στη χώρα μας που δεν είχε ποτέ μεγάλα προγράμματα στεγαστικής πολιτικής. Στη χώρα μας 7 στα 10 νοικοκυριά μένουν στο δικό τους σπίτι» είπε.

«Την ώρα που η ελληνική οικονομία έχει αλλάξει τροχιά και οι τράπεζες έχουν επιστρέψει στον χρηματοδοτικό τους ρόλοι ο όψιμος πληθωρισμός αύξησε τα κόστη δομικών υλικών και τα επιτόκια για στεγαστικό δανεισμό» είπε ο πρωθυπουργός λέγοντας ότι η κυβέρνηση αδικείται όταν λέγεται ότι δεν έχει ασχοληθεί καθόλου με την αύξηση στις τιμές των ακινήτων.

«Η κυβέρνηση το 2019 μείωσε τον ΕΝΦΙΑ αθροιστικά κατά 35%, διευκολύναμε την κινητικότητα στην αγορά μέσω της κατάργησης του φόρου γονικών παροχών με αποτέλεσμα σε 2 χρόνια να έχουν γίνει πάνω από 140.000 τέτοιες μεταβιβάσεις. Και βέβαια δεν υπάρχει ΦΠΑ σε νεόδμητες οικοδομές ένα μέτρο που παρατείνουμε» τόνισε.

«Πρώτα δίπλα στους πιο ευάλωτους»

Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι δεν υπάρχει ΦΠΑ σε νεόδμητες κατοικίες από το 2020 και αναφέρθηκε στα προγράμματα «Εξοικονομώ», «Ανακαινίζω-Ενοικιάζω» και άλλες σχετικές δράσεις της κυβέρνησης.

«Το ζήτημα του πώς θα χρηματοδοτήσουμε χρηματοδοτικά εργαλεία μας απασχολεί και έχουμε αναπτύξει μια σειρά από πρωτοβουλίες. Βοηθάει και η ίδια αγορά σε αυτό», συμπλήρωσε. Για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις είπε πως ήδη όσοι εκμεταλλεύονται περισσότερα από τρία διαμερίσματα, επιβαρύνονται με τις υποχρεώσεις ξενοδοχειακής επιχείρησης.

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε επίσης και για το πρόγραμμα «Σπίτι μου», είπε ότι έχουν εγκριθεί 9826 φάκελοι ύψους 1 δισ. ευρώ. «Πράγματι είναι ένα πρόγραμμα πολύ θετικό διότι κάποιος παίρνει επιδοτούμενο δάνειο και πληρώνει μια μηνιαία δόση σημαντικά χαμηλότερη αν νοίκιαζε το συγκεκριμένο σπίτι. Είναι ένα ακριβό πρόγραμμα αυτό. Έχουμε φτάσει στα όρια των πόρων που έχουμε διαθέσιμους» ανέφερε.

«Ήδη σήμερα υπάρχει στήριξη ενοικίου για πολλές κατηγορίες. 46.000 φοιτητές παίρνουν στεγαστικό επίδομα», σημείωσε σχετικά ενώ είπε πως μέσω ΣΔΙΤ «προχωράμε στην κατασκευή 5 σύγχρονων εστιών όπου θα μπορούν να φιλοξενούνται 8.000 φοιτητές».

«Υπάρχει σήμερα επίδομα ενοικίου 210 ευρώ μηνιαίως σε 240 οικογένειες», πρόσθεσε σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση προχωρά και σε πολιτικές για τους αστέγους.

«Αυτή η κυβέρνηση αποδεικνύει στην πράξη ότι πρώτα και πάνω όλα στέκεται στους πιο ευάλωτους. Δεν υπάρχουν πολίτες β’ κατηγορίας. Δεν είναι λίγα αυτά τα οποία έχουν γίνει με αιχμή το στεγαστικό και πολύ σύντομα θα λειτουργήσει portal στεγαστικής πολιτικής με όλα τα προγράμματα».

Και συνέχισε: «Ας μη κρυβόμαστε όμως, ένα σύνθετο πρόβλημα προϋποθέτει χρόνο, προσήλωση, ευελιξία στους χειρισμούς και συνείδηση του αποτυπώματος που θα αφήσει κάθε μέτρο. Πάνω από όλα έχει αξία να μιλάμε τη γλώσσα της αλήθειας. Είναι λάθος ο γενικός αφορισμός ότι δεν μας ενδιαφέρει καθόλου το ζήτημα της στεγαστικής ακρίβειας. Όλα τα μέτρα πρέπει να είναι κοστολογημένα. Ούτε είναι το Ταμείο Ανάκαμψης το φάρμακο για πάσα νόσο. Κλειστά ακίνητα τα οποία ανήκουν σε δήμους. Βεβαίως αλλά να το πείτε και στο δήμαρχο της Αθήνας. Ας διαθέσει τα κλειστά του ακίνητα όχι σε συλλογικότητες, αλλά σε ευάλωτους πολίτες».

Η δευτερολογία του Κυριάκου Μητσοτάκη

«Κύριε Ανδρουλάκη μπορούμε να συζητήσουμε πολύ για την αποτελεσματικότητα της πολιτικής μας στο ζήτημα της στέγης. Δεν περιμένατε από μία κεντροδεξιά παράταξη να δρομολογήσει προγράμματα που ευνοούν τους ευάλωτους. Επιμένετε να ανακαλύπτετε διαχωριστικές γραμμές εκεί που δεν υπάρχουν. Ας μην ανακαλύπτουμε τεχνικές διαφορές. Σας είπα για την Golden Visa, πολύ σύντομα θα δείτε νέες παρεμβάσεις», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός στη δευτερολογία του στη Βουλή.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι η κυβέρνηση επέλεξε να κατευθύνει πόρους υφιστάμενους μέσα από το πρόγραμμα «Σπίτι μου» για του πιο ευάλωτους.

«Το Ταμείο Ανάκαμψης το διαπραγματεύτηκα εγώ προσωπικά. Φέραμε πίσω 36 δισ. ευρώ. Είναι επιτυχία για τη χώρα η οποία δεν ήταν καθόλου αυτονόητη. Είμαι υπερήφανος που η χώρα μας έχει ένα πολύ συγκροτημένο πρόγραμμα με κοινωνικό αποτύπωμα. Σας καλώ στα επόμενα εγκαίνια κέντρων υγείας χρηματοδοτούμενων από το Ταμείο Ανάκαμψης», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Είπατε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης ήταν μια μεγάλη υπέρβαση και λέτε σωστά ότι πρέπει να αποκτήσει μόνιμα χαρακτηριστικά. Ο μόνος τρόπος για να κατοχυρώσουμε την πειστικότητα των επιχειρημάτων μας είναι να αποδείξουμε ότι τα χρήματα έπιασαν τόπο. Αυτό σημαίνει γρήγορη υλοποίηση των έργων και διαφάνεια. Θέλουμε η χώρα μας να είναι πρωταγωνίστρια και μετά να διεκδικήσουμε ένα νέο Ταμείο Ανάκαμψης. Μακάρι να μπορέσουμε να συμπέσουμε σε αυτό οι μεγάλες οικογένειες της Ευρώπης», συνέχισε.