Οι αλγόριθμοι που χρησιμοποιούνται από τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης ενισχύουν ταχύτατα τον μισογυνισμό μέσο ακραίου μισογυνιστικού περιεχομένου, το οποίο εξαπλώνεται από τις οθόνες των εφήβων στις σχολικές αυλές, όπου έχει γίνει φυσιολογικό, σύμφωνα με μια νέα έρευνα.

Τετραπλάσια αύξηση μισογυνιστικού περιεχομένου

Σύμφωνα με τους ερευνητές κατά της διάρκεια μιας πενθήμερης παρακολούθησης περιεχομένου στα social media, καταγράφηκε τετραπλάσια αύξηση μισογυνιστικού περιεχομένου από το TikTok, καθώς ο αλγόριθμος προωθούσε ακραία βίντεο, που επικεντρώνονταν στο θυμό και την επίκριση προς τις γυναίκες.

Ανάγκη για μια πιο «υγιεινή ψηφιακή διατροφή»

Αν και η συγκεκριμένη μελέτη έλαβε δεδομένα μόνο από το TikTok, οι ερευνητές αναφερόμενοι στα ευρήματά τους εκτιμούν ότι η προώθηση αυτού του περιεχομένου αφορά και άλλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης και ως λύση για την αντιμετώπιση του προβλήματος προτείνουν  να υιοθετήσουν μια πιο «υγιεινή ψηφιακή διατροφής» και πως η απόλυτη απαγόρευση των τηλεφώνων ή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης δε θα ήταν παρά «αναποτελεσματική».

Η ταυτότητα της μελέτης

Η μελέτη, που εκπονήθηκε από ομάδες του University College του Λονδίνου και του Πανεπιστημίου του Κεντ, έρχεται σε μια περίοδο ανανεωμένης ανησυχίας σχετικά με τον αντίκτυπο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στους νέους.

Σύμφωνα με τον Guardian, έρευνα της περασμένης εβδομάδας διαπίστωσε ότι οι νεαροί άνδρες της γενιάς Ζ – πολλοί από τους οποίους σέβονται τον Andrew Tate, τον μισογύνη influencer των μέσων κοινωνικής δικτύωσης – είναι πιο πιθανό από τους baby boomers να πιστεύουν ότι ο φεμινισμός έχει κάνει περισσότερο κακό παρά καλό.

Τα social media στα smartphones των 16άρηδων

Εν τω μεταξύ, η μητέρα της δολοφονημένης έφηβης, Brianna Ghey, ζήτησε να απαγορευτούν οι εφαρμογές των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στα smartphones για παιδιά κάτω των 16 ετών, αφού νωρίτερα άκουσε στοιχεία για τις διαδικτυακές δραστηριότητες των δολοφόνων της κόρης της.

Αυξημένος κίνδυνος από το  επιβλαβές περιεχόμενο

Η μελέτη του UCL/Kent, με τίτλο Safer Scrolling, υποστηρίζει ότι το επιβλαβές περιεχόμενο παρουσιάζεται ως ψυχαγωγία μέσω των αλγοριθμικών διαδικασιών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Τοξικό, μισητό ή μισογυνιστικό υλικό «σπρώχνεται» στους νέους, με τα αγόρια που πάσχουν από άγχος και κακή ψυχική υγεία να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο, αναφέρεται.

Κίνδυνος και σε νέους εκτός σύνδεσης

«Οι βλαβερές απόψεις και τοξικότητες γίνονται πλέον φυσιολογικές μεταξύ των νέων», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr Kaitlyn Regehr (UCL Information Studies). «Η διαδικτυακή κατανάλωση επηρεάζει τις συμπεριφορές ακόμη και των νέων εκτός σύνδεσης, καθώς βλέπουμε αυτές τις ιδεολογίες να μετακινούνται από τις οθόνες και να εισέρχονται στις σχολικές αυλές».

Το δείγμα της έρευνας

Οι ερευνητές πήραν συνεντεύξεις από νέους που ασχολούνται με ακραίο διαδικτυακό περιεχόμενο και παράγουν τέτοιο περιεχόμενο, προκειμένου να δημιουργήσουν ορισμένα αρχέτυπα εφήβων αγοριών που μπορεί να είναι ευάλωτα στις ακρότητες.

Δημιουργήθηκαν λογαριασμοί στο TikTok για κάθε αρχέτυπο, ο καθένας με συγκεκριμένα ενδιαφέροντα – μπορεί να αναζητούσαν περιεχόμενο σχετικά με τον ανδρισμό ή τη μοναξιά – και στη συνέχεια οι ερευνητές παρακολούθησαν περισσότερα από 1.000 βίντεο που πρότεινε το TikTok στη σελίδα «For You» επί επτά ημέρες.

Τέσσερις φορές περισσότερα μισογυνιστικά βίντεο

Το αρχικό προτεινόμενο περιεχόμενο ήταν σύμφωνο με τα δηλωμένα ενδιαφέροντα κάθε αρχέτυπου, αλλά μετά από πέντε ημέρες οι ερευνητές δήλωσαν ότι ο αλγόριθμος του TikTok παρουσίαζε τέσσερις φορές περισσότερα βίντεο με μισογυνιστικό περιεχόμενο, συμπεριλαμβανομένης της αντικειμενοποίησης, της σεξουαλικής παρενόχλησης ή της απαξίωσης των γυναικών, τα οποία αυξήθηκαν από το 13% των προτεινόμενων βίντεο στο 56%.

Στοχεύοντας στα τρωτά σημεία

«Οι αλγοριθμικές διαδικασίες στο TikTok και σε άλλους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης στοχεύουν στα τρωτά σημεία των ανθρώπων – όπως η μοναξιά ή το αίσθημα απώλειας ελέγχου – και παιχνιδοποιούν το επιβλαβές περιεχόμενο», δήλωσε ο Regehr. «Σε νέους ανθρώπους που έχουν σχέση με αυτοτραυματισμούς ή εξτρεμισμούς τα θέματα αυτά μοιάζουν με ψυχαγωγία», συμπληρώνει.

Από τις οθόνες στην κυρίαρχη νεανική κουλτούρα

Οι  ερευνητές πήραν επίσης συνεντεύξεις από μαθητές και στελέχη της διοίκησης των σχολείων,  σχετικά με τον αντίκτυπο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και διαπίστωσαν ότι οι ιδεολογίες μίσους και οι μισογυνιστικές τάσεις έχουν μετακινηθεί από τις οθόνες και έχουν εισέλθει στα σχολεία και έχουν ενσωματωθεί στην κυρίαρχη νεανική κουλτούρα.

Ο Geoff Barton, γενικός γραμματέας της Association of School and College Leaders, η οποία συνεργάστηκε με την έρευνα, δήλωσε: «Τα ευρήματα του UCL δείχνουν ότι οι αλγόριθμοι – για τους οποίους οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε ελάχιστα – έχουν λάβει χαρακτήρα χιονοστιβάδας με όλο και πιο ακραίο περιεχόμενο υπό τη μορφή ψυχαγωγίας».

Ο αντίκτυπος του τοξικού ανδρισμού

«Αυτό είναι βαθύτατα ανησυχητικό γενικά, αλλά ιδιαίτερα όσον αφορά την ενίσχυση των μηνυμάτων γύρω από τον τοξικό ανδρισμό και τον αντίκτυπό του στους νέους ανθρώπους που πρέπει να μπορούν να μεγαλώσουν και να αναπτύξουν την κατανόησή τους για τον κόσμο χωρίς να επηρεάζονται από τέτοιο αποτρόπαιο υλικό», καταλήγει.

Πηγή: The Guardian