Προβληματισμός και ανησυχία επικρατεί στις Αρχές μετά την έκρηξη βόμβας τα ξημερώματα του Σαββάτου 3/2 στο κέντρο της Αθήνας, στη Σταδίου, απέναντι από το υπουργείο Εργασίας.

Παρά το γεγονός ότι η περιοχή είναι γεμάτη με κάμερες ασφαλείας οι δράστες δεν φάνηκαν να ενοχλούνται και πυροδότησαν τη βόμβα λίγο μετά το προειδοποιητικό τηλεφώνημα που έκαναν στην Εφημερίδα των Συντακτών. Την ευθύνη για τη βόμβα στις 1:29 ανέλαβε μια οργάνωση που αυτοαποκαλείται «Επαναστατική Ταξική Αυτοάμυνα».

Βίντεο ντοκουμέντο που κατέγραψε κάμερα από περίπτερο της περιοχής δείχνει τη στιγμή της έκρηξης και τον εκκωφαντικό θόρυβο που δείχνει την ισχύ της.

«Είχαμε πολλά χρόνια να δούμε τέτοια επίθεση»

Οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής συλλέγουν βιντεοληπτικό υλικό από την οδό Σταδίου και από άλλα σημεία για να συγκεντρώσουν στοιχεία για τα άτομα που τοποθέτησαν τη βόμβα, το δρομολόγιο προσέγγισης και διαφυγής του.

Από την έκρηξη προκλήθηκε ένας μικρός κρατήρας στο σημείο, ενώ ο μηχανισμός εξαϋλώθηκε και οι αστυνομικοί των Εγκληματολογικών Ερευνών συλλέγουν και τα μικρότερα θραύσματα που βρίσκουν για να ανασυνθέσουν την πιθανή συνδεσμολογία και να βρουν τυχόν χρήσιμα στοιχεία για την έρευνα της Αντιτρομοκρατικής.

«Το χτύπημα είναι πολύ σοβαρό και ανήκει στο βαρύ έγκλημα», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος,Παύλος Μαρινάκης, αναφερόμενος στην έκρηξη βόμβας απέναντι από το Υπουργείο Εργασίας.

«Είναι μία επίθεση η οποία είχαμε πολλά χρόνια να δούμε. Βέβαια είδαμε ένα προειδοποιητικό πριν από λίγες εβδομάδες μήνυμα όταν τοποθετήθηκε ένας εκρηκτικός μηχανισμός έξω από την έδρα των ΥΑΤ» τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Σαββατοκύριακο από τις 6» ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθήνας, Νίκος Ρήγας.

Τα «συγκοινωνούντα δοχεία» της τρομοκρατίας

Η οργάνωση που ανέλαβε την ευθύνη είναι πρωτοεμφανιζόμενη. Η ονομασία της ωστόσο παραπέμπει στην παλιότερη οργάνωση «Επαναστατική Αυτοάμυνα». Στην Αντιτρομοκρατική στην παρούσα φάση δεν μπορούν να συνδέσουν τις δύο οργανώσεις άμεσα αφού η παλιά οργάνωση έκανε ένοπλες επιθέσεις με Καλάσνικοφ και όχι βομβιστικές αναφέρει η ΕΡΤ.

Οι αστυνομικοί εξετάζουν και το ενδεχόμενο η πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση να αποτελείται από παλιούς καθοδηγητές που έχουν στρατολογήσει νέα μέλη. Το ίδιο σενάριο ισχύει και για την τοποθέτηση βόμβας που εξουδετερώθηκε στο Γουδί έξω από τα ΜΑΤ τον περασμένο Δεκέμβριο από οργάνωση που εμφανίστηκε για πρώτη φορά με την ονομασία «Ένοπλη Προλεταριακή Δικαιοσύνη».

Η βομβιστική επίθεση που έγινε στη Σταδίου τα ξημερώματα ήταν η τρίτη που σημειώθηκε το τελευταίο δίμηνο, μετά από αρκετά μεγάλο διάστημα χωρίς τρομοκρατικές ενέργειες. Πριν από λίγες μέρες είχε γίνει έκρηξη βόμβας, όχι ωρολογιακής, σε υποκατάστημα τράπεζας στα Πετράλωνα.

Η επίθεση στο Σταδίου μπορεί να χαρακτηριστεί ενέργεια επίδειξης ισχύος από τους βομβιστές, γιατί έγινε σε ώρα που υπήρχε κίνηση στο κέντρο της Αθήνας, σε περιοχή που έχει αστυνομική παρουσία αλλά και κάμερες ασφαλείας που πιθανότατα έχουν καταγράψει τις κινήσεις των δραστών. Η συγκεκριμένη ενέργεια έφερε και αρκετά υψηλό κίνδυνο να υπάρξουν τραυματίες, καθώς η τσάντα με τη βόμβα ήταν κρεμασμένη στο κάγκελο του πεζοδρομίου, απέναντι από το υπουργείο Εργασίας.