Το τουρκικό κοινοβούλιο επικύρωσε σήμερα το βράδυ (23/01) την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, σηματοδοτώντας το τέλος 20 μηνών διαπραγματεύσεων μεταξύ Άγκυρας και Στοκχόλμης.

Η υποψηφιότητα της Σουηδίας, που πλέον χρειάζεται μόνο το πράσινο φως της Ουγγαρίας, εγκρίθηκε με συντριπτική πλειοψηφία. Συγκεκριμένα υπέρ ψήφισαν 287 βουλευτές, κατά 55 και 4 λευκό σε σύνολο 600 μελών της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης.

Μετά την έγκρισή του από την Ολομέλεια της Εθνοσυνέλευσης το πρωτόκολλο πρέπει τώρα να λάβει και την τελική υπογραφή από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και να δημοσιευτεί στην εφημερίδα της κυβέρνησης. Συνήθως η διαδικασία αυτή είναι γρήγορη, αλλά στην περίπτωση αυτή δεν αποκλείεται να υπάρξουν περαιτέρω καθυστερήσεις.

Το χρονικό της διαμάχης Τουρκίας – Σουηδίας

Όλα άρχισαν τον Μάιο του 2022 όταν η Σουηδία ανακοίνωσε την πρόθεσή της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ μαζί με την Φινλανδία. Η Άγκυρα όλο αυτό το διάστημα κατηγορούσε τη Σουηδία ότι προσφέρει καταφύγιο σε Κούρδους μαχητές που είχαν καταφύγει στο έδαφός της.

Για αυτό το λόγο η σουηδική κυβέρνηση προχώρησε σε τροποποιήσεις του συντάγματος της χώρας για να ικανοποιήσει τα αιτήματα της Τουρκίας. Η κυβέρνηση Ερντογάν άναψε το πράσινο φως για να φτάσει η υπόθεση στο τουρκικό κοινοβούλιο και με σύμμαχο τον Ντεβλέτ Μπαχτσελί πέρασε το σχετικό νομοσχέδιο από την τουρκική Εθνοσυνέλευση.

«Είμαστε ένα βήμα πιο κοντά»

Η Τουρκία θα βάλει έτσι και εκείνη την υπογραφή της στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και το πλέον θα απομένει μόνο ένα βήμα για να γίνει η σκανδιναβική χώρα μέλος της συμμαχίας. Να συμφωνήσει στην είσοδό της και η Ουγγαρία.

«Σήμερα βρισκόμαστε ένα βήμα πιο κοντά στο να γίνουμε πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ», σχολίασε πριν από λίγα λεπτά ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Ουλφ Κρίστερσον. Μέσω ανάρτησής του στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter), εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επικύρωση από το τουρκικό κοινοβούλιο του πρωτοκόλλου για την προσχώρηση της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ καλεί την Ουγγαρία να ακολουθήσει το παράδειγμα της Τουρκίας

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ χαιρέτισε απόψε την απόφαση του τουρκικού κοινοβουλίου να επικυρώσει το πρωτόκολλο προσχώρησης της Σουηδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία και κάλεσε την Ουγγαρία να ακολουθήσει το παράδειγμα της Τουρκίας.

Προσδοκώ επίσης «η Ουγγαρία να ολοκληρώσει την επικύρωση» από το κοινοβούλιό της «το συντομότερο δυνατόν», επεσήμανε ο γγ του ΝΑΤΟ.

«Όλοι οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ συμφώνησαν (στη σύνοδο που διεξήχθη) στο Βίλνιους να προσκαλέσουν τη Σουηδία να ενταχθεί στη συμμαχία μας. Και η Σουηδία εκπλήρωσε τις δεσμεύσεις της. Η προσχώρηση της Σουηδίας καθιστά το ΝΑΤΟ ισχυρότερο και όλους μας πιο ασφαλείς», συμπλήρωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.