«Κλείδωσε» η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Άντονι Μπλίνκεν, στην Ελλάδα και η συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αμέσως μετά το τέλος την επίσκεψή του στην Άγκυρα, το Σάββατο 6 Ιανουαρίου.

Ανήμερα των Θεοφανείων, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ αναμένεται να συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Κρήτη και, συγκεκριμένα, στα Χανιά όπου θα βρίσκεται ο πρωθυπουργός.

Θα έχει προηγηθεί η επίσκεψη του Άντονι Μπλίνκεν στην Τουρκία, για να συζητήσει διμερή και περιφερειακά ζητήματα.

Παρότι τα τουρκικά ΜΜΕ δεν κάνουν κάποια αναφορά, ως προς την επίσκεψη Μπλίνκεν, στις πιέσεις που δέχεται η Άγκυρα για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, θεωρείται βέβαιο ότι θα συζητηθούν, καθώς η Ουάσιγκτον ασκεί ασφυκτικές πιέσεις στην Τουρκία για το θέμα.

Στο επίκεντρο των αμερικανικών πιέσεων στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν βρίσκεται μόνο η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ αλλά και τα F-35, τα οποία αφορούν και στη χώρα μας.

Τελεσίγραφο

Εάν ο πρόεδρος της Τουρκίας δεν πειστεί και παραμείνει αδιάλλακτος στο θέμα της Σουηδίας, τότε αναμένεται να ειδοποιηθεί επίσημα το Κογκρέσο για την πώληση των F-35 στην Ελλάδα, ακόμα και αν μια τέτοια εξέλιξη προκαλέσει δυσαρέσκεια στην Άγκυρα.

Ο Άντονι Μπλίνκεν έχει άλλωστε προειδοποιήσει τον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν, ότι αυτό είναι κάτι που θα συμβεί εάν η Τουρκία συνεχίσει να αθετεί τις υποσχέσεις της σε σχέση με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.