Στην γνώριμή του θέση γυρίζει ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης καθώς με απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη αναλαμβάνει ο μέχρι σήμερα υπουργός Υγείας, τα ηνία στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης αναλαμβάνει την εν λόγω θέση σε μια περίοδο που η εγκληματικότητα και η βία συλλήβδην γνωρίζουν τεράστια έξαρση και φανερώνουν τις αδυναμίες των αποφάσεων και των κινήσεων της απερχόμενης ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και συγκεκριμένα του Γιάννη Οικονόμου και του Κώστα Κατσαφάδου.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα παρουσιάζουν σημαντική αύξηση όλα τα είδη εγκλημάτων, όπως ληστείες, κλοπές δολοφονίες. Οι εν ψυχρώ πυροβολισμοί εναντίον τριών ανυποψίαστων πολιτών από καταζητούμενο στο Γκάζι, ο θάνατος του αστυνομικού στα επεισόδια στου Ρέντη, η καταδίωξη νεαρών κλεφτών ΙΧ στον Ασπρόπυργο και η δολοφονία του αστυνομικού μέσα σε μπαρ στη Θεσσαλονίκη δημιουργούν ένα παζλ που προκαλεί φόβο και ανησυχία στους πολίτες, με την ΕΛ.ΑΣ. και την τωρινή ηγεσία της λεωφόρου Κατεχάκη να μην μπορεί να ανταποκριθεί στα διαδοχικά συμβάντα εγκληματικότητας στη χώρα.

Η 5η του φορά στη θέση

Το εκρηκτικό αυτό κοκτέιλ που έχει δημιουργηθεί, θα κληθεί ως φαίνεται να αντιμετωπίσει Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Μάλιστα, αυτή θα είναι και η 5η φορά που θα αναλάβει το εν λόγω υπουργείο, γεγονός που αναδεικνύει την πρόθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη να τοποθετήσει σε αυτή την κρίσιμη στιγμή ένα πρόσωπο με εμπειρία, το όνομα του οποίου έχει συνδεθεί με την εξάρθρωση των μεγαλύτερων τρομοκρατικών οργανώσεων της Ελλάδας.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης διετέλεσε υπουργός Δημόσιας Τάξης στις κυβερνήσεις του Κώστα Σημίτη την περίοδο 1999-2003. Επί κυβέρνησης Παπανδρέου το 2009 ανέλαβε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη – όπως μετονομάστηκε το υπουργείο Δημόσιας Τάξης -, ενώ στην ίδια θέση βρέθηκε επί κυβέρνησης Παπαδήμου το 2012. Επτά χρόνια μετά, το 2019, στην Κυβέρνηση Μητσοτάκη ανέλαβε ξανά τα ηνία της λεωφόρου Κατεχάκης, ως εξωκοινοβουλευτικός υπουργός. Από τον Μάρτιο του 2022, ανακοινώθηκε και η προσχώρησή του στη Νέα Δημοκρατία.

Ωστόσο, η ανάληψη του εν λόγω υπουργείου αφήνει κενό στο Υγείας, σε μια περίοδο που το ΕΣΥ μαστίζεται από μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και ανεπαρκείς υποδομές και διοικήσεις. Το «δυσκίνητο γίγαντα» που είναι το ΕΣΥ, θα κληθεί να οδηγήσει στην επόμενη μέρα ο Άδωνις Γεωργιάδης. Ούτε όμως ο ίδιος είναι πρωτάρης στο εν λόγω υπουργείο, τα ηνία του οποίου είχε αναλάβει επί κυβέρνησης Σαμαρά το 2013.