Η αποδυνάμωση της Αμεσης Δράσης, της ομάδας ΔΙΑΣ και των υπηρεσιών περιπολιών, οι λανθασμένες επιλογές και τοποθετήσεις αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. σε κρίσιμα πόστα χωρίς αξιοκρατικά κριτήρια, η ατιμωρησία χιλιάδων δραστών εγκληματικών ενεργειών, η αυξανόμενη ενδοοικογενειακή βία και η παραβατικότητα ανηλίκων λόγω σειράς κοινωνικών προβλημάτων, αλλά και ορισμένες δραματικές συγκυρίες, φαίνεται ότι έχουν οδηγήσει στα περίπου 15 συνεχόμενα αιματηρά περιστατικά των τελευταίων ημερών, τα οποία και συγκλονίζουν την κοινή γνώμη.  Με τα περισσότερα από αυτά τα εγκλήματα να γίνονται για μηδαμινές αφορμές, όπως μια διαμαρτυρία για μια λακούβα με νερά, για μια μπλούζα, για μια διαφορά απόψεων για τον τρόπο ζωής στη χώρα μας.

Δολοφονίες, επιθέσεις  και ληστείες

Οι εν ψυχρώ πυροβολισμοί εναντίον τριών ανυποψίαστων πολιτών από καταζητούμενο αλβανό ποινικό στο Γκάζι, ο θάνατος του αστυνομικού στα επεισόδια στου Ρέντη και η καταδίωξη νεαρών κλεφτών ΙΧ στον Ασπρόπυργο, η γυναικοκτονία στη Σαλαμίνα, η πατροκτονία στα Καλύβια, η αδελφοκτονία στη Νέα Σμύρνη, η δολοφονία του αστυνομικού μέσα σε μπαρ στη Θεσσαλονίκη σκορπούν ανησυχία στην κοινή γνώμη και προβληματίζουν τη λεωφόρο Κατεχάκη. Στην ίδια κατεύθυνση και o θάνατος 17χρονου ύστερα από ανθρωποκυνηγητό με αστυνομικούς στη Λειβαδιά, οι διαρκείς συμπλοκές και τα μαχαιρώματα μεταξύ ανηλίκων σε διάφορες περιοχές της Αττικής και πολλά ακόμη θλιβερά συμβάντα.

Τα παραπάνω, δε, συνδυάζονται με χιλιάδες κλοπές, διαρρήξεις και ληστείες που παρουσιάζουν σημαντική αύξηση το τελευταίο χρονικό διάστημα, αλλά και με τη δράση εκατοντάδων κακοποιών από βαλκανικές χώρες που λυμαίνονται το κέντρο της Αθήνας ή την ανεξέλεγκτη δράση ελλήνων και αλλοδαπών μπράβων.

Από την πλευρά της, η  ΕΛ.ΑΣ. φαίνεται ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα διαδοχικά συμβάντα εγκληματικότητας στη χώρα λόγω δομικών προβλημάτων, με το δόγμα «τάξη και ασφάλεια» να κλονίζεται και την πολιτική ηγεσία της λεωφόρου Κατεχάκη να σχεδιάζει αναδιάρθρωση των αστυνομικών υπηρεσιών.

Ασύδοτη η δράση κακοποιών

Εκείνα που προκαλούν προβληματισμό τις τελευταίες ημέρες είναι τα τελευταία στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί για την ασύδοτη δράση κακοποιών. Οπως αποκαλύπτουν αυτά, οι κλοπές και διαρρήξεις υπολογίζεται ότι έχουν φτάσει τις 62.000 σε όλη τη χώρα, έναντι των περίπου 56.000 που είχαν καταγραφεί το 2022. Πρόκειται δηλαδή για μια αύξηση περίπου 10%, ενώ την ίδια στιγμή οι κλοπές τροχοφόρων προσεγγίζουν τη χρονιά που τελειώνει τις 19.000, έναντι περίπου 14.500 το 2022, δηλαδή αύξηση της τάξης του 31%.

Οι απάτες, από τις οποίες χιλιάδες συμπολίτες μας χάνουν τεράστια χρηματικά ποσά, αναμένεται να υπολογιστούν συνολικά για το 2023 σε περίπου 5.200, έναντι 4.000 το 2022, μια αύξηση του αριθμού τους επίσης κατά 30%. Κάθε μήνα αποκαλύπτονται περίπου 1.400 υποθέσεις βιαιοτήτων από ανηλίκους σε όλη την Ελλάδα, όμως υπολογίζεται 3-4 φορές μεγαλύτερο το ποσοστό που δεν καταγγέλλεται. Επίσης κάθε χρόνο καταγράφονται στην Ελλάδα περίπου 8.500 επιθέσεις με σωματικές βλάβες και 1.250 περιπτώσεις αυτοδικίας.

Πάντως, είναι χαρακτηριστικό ότι το 2022 καταγράφηκαν περίπου 12.000 συμβάντα ενδοοικογενειακής βίας με αυξητικές τάσεις και τη χρονιά που πέρασε. Σύμφωνα με τις καταγραφές της ΕΛ.ΑΣ., το 40% αυτών των περιστατικών αφορά συζύγους, το 12% τέκνα (επιθέσεις σε γονείς), το 10% τέως συζύγους, το 5% τέως συντρόφους, το 7% αδελφούς, το 9% μόνιμους συντρόφους και άλλες περιπτώσεις. Δηλαδή διαπιστώνεται ότι η ΕΛ.ΑΣ. ασχολείται ετησίως με 700-800 περιπτώσεις συμπλοκών μεταξύ αδελφών, όπου μερικές φορές υπάρχει δραματική κατάληξη.

Αποδυνάμωση των υπηρεσιών

Κύριο πρόβλημα αποτελεί η απογοητευτική αποδυνάμωση των αστυνομικών υπηρεσιών, με αστυνομικά τμήματα της Αθήνας να λειτουργούν με προσωπικό κατά 50%-60% λιγότερο από το παρελθόν, ενώ πολλά τμήματα ασφαλείας (που ασχολούνται με τη διερεύνηση των εγκλημάτων) μένουν κλειστά το μεγαλύτερο μέρος του 24ώρου. Επιπλέον, σύμφωνα με καταγγελίες, έχει αποδυναμωθεί η ομάδα ΔΙΑΣ κατά 50% (λόγω ευνοϊκών μεταθέσεων, φρούρησης στόχων κ.λπ.).

Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με αναφορές αστυνομικών, σε ολόκληρη την Αθήνα περιπολούν μόνο 10 ομάδες ΔΙΑΣ και υπάρχουν περιοχές όπως η Νέα Σμύρνη, του Ζωγράφου, το Γαλάτσι και αλλού όπου δεν κινείται καμία ομάδα. Ακόμη, παρατηρείται μείωση των διαθέσιμων περιπολικών από τα 150 που κυκλοφορούσαν παλαιότερα σε 25-30 και των αστυνομικών της ομάδας «Ζήτα» από 65 σε 5-7. Παράλληλα, υπάρχει κι αδυναμία – λόγω έλλειψης προσωπικού – της τηλεφωνικής γραμμής του «100» να ανταποκριθεί στοιχειωδώς στις περίπου 10.000 κλήσεις πολιτών σε καθημερινή βάση.

Ελλειψη επιτήρησης

Την εικόνα αυτή συμπληρώνει η έλλειψη επιτήρησης σε χώρους με αυξημένη εγκληματικότητα και παρουσία μπράβων, ενώ έχουν εγκαταλειφθεί προγράμματα όπως το πρόγραμμα «Σκιά» που είχε ως αποστολή τη συνεχή παρακολούθηση ηγετικών μελών του οργανωμένου εγκλήματος.

Ενδεικτική των παραπάνω είναι η επίθεση με πυροβολισμούς στο κεφάλι του 37χρονου αλβανού ποινικού εναντίον των τριών νεαρών Κρητικών στο Γκάζι, χωρίς να υπάρχει κανένας δισταγμός λόγω πλήρους απουσίας της Αστυνομίας. Κι αυτό, παρότι έχει διαπιστωθεί στην περιοχή η παρουσία μελών τεσσάρων συμμοριών μπράβων – δύο ελληνικών και δύο αλβανικών -, ενώ είχαν καταγραφεί πολλά περιστατικά ξυλοδαρμών, ακόμη κι εναντίον αστυνομικών, ή πυροβολισμών.

Πάντως, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες ο 37χρονος είχε συλληφθεί παλαιότερα για κλοπές και διαρρήξεις στην περιοχή της Κέρκυρας, ενώ πλέον προσπαθεί να διαφύγει στο εξωτερικό με τη βοήθεια μελών της αλβανικής μαφίας.

Συμμορίες και έρευνες

Ακόμη χαρακτηριστικός είναι ο θάνατος του αστυνομικού στη διάρκεια καταδίωξης νεαρών Ρομά που είχαν κλέψει τέσσερα αυτοκίνητα από περιοχές του Πειραιά. Με τους συναδέλφους του που ερευνούν την υπόθεση να αναφέρουν ότι ετησίως καταγράφονται περίπου 30-50 επικίνδυνες καταδιώξεις νεαρών μελών συμμοριών δυτικών προαστίων (κυρίως Ρομά) που σχετίζονται με το περίπου 55% των κλοπών και διαρρήξεων, το 30% των ληστειών και περίπου το 30% των κλοπών τροχοφόρων που γίνονται στη χώρα.

Η ΕΛ.ΑΣ. έχει καταγράψει σε απόρρητη έκθεσή της τη δράση 15 τέτοιου είδους συμμοριών με οικογενειακή δομή, αλλά μέλη που εναλλάσσονται.

Ωστόσο, πολλοί από τους συλληφθέντες φροντίζουν μέχρι τον χρόνο απολογίας τους να επιστρέφουν πολλά από τα κλεμμένα στα θύματά τους, επιδιώκοντας έτσι καλή δικαστική μεταχείριση.

Από την πλευρά τους, οι. διωκτικές αρχές συνεχίζουν την έρευνά τους για σχηματισμό συνολικής δικογραφίας σε βάρος περίπου 30-50 χούλιγκαν για τα φονικά επεισόδια στου Ρέντη, με βάση και αποκαλυπτικές καταθέσεις ατόμων που συμμετείχαν σε αυτά ή ξέρουν πρόσωπα και καταστάσεις.

Ενδοοικογενειακή βία

Οσον αφορά τη δολοφονία της 43χρονης γυναίκας από τον 71χρονο σύντροφό της στη Σαλαμίνα, αλλά και τον θάνατο 16χρονου από τον 18χρονο αδελφό του, τα περιστατικά αυτά φαίνεται να σχετίζονται με την έξαρση της ενδοοικογενειακής βίας που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στη χώρα.