Σε μια «ιστορική» συμφωνία όπως την αποκάλεσαν τα συνδικάτα FIOM και FIM-CISL, η ιταλική φίρμα συναίνεσε στην καθιέρωση τετραήμερης εργασίας για τους εργαζόμενους της οι οποίοι εργάζονται στην παραγωγή των αυτοκινήτων της χωρίς, η μείωση των ωρών εργασίας να έχει αρνητική μισθολογική επίπτωση- αντιθέτως.

Για την ακρίβεια, η Lamborghini θα δώσει ένα εφάπαξ bonus άνω των 1.000 ευρώ σε κάθε εργαζόμενο τον Δεκέμβριο ενώ θα αυξήσει τα μεταβλητά bonus που δίνει ανά διαστήματα κατά 50%. Παράλληλα όπως ανακοίνωσε η φίρμα από την Μπολόνια σύντομα θα ενισχύσει το ανθρώπινο δυναμικό της με επιπλέον 500 εργαζόμενους.

Υπό το νέο καθεστώς τετραήμερης εργασίας, όσοι εργαζόμενοι της ιταλικής φίρμας δουλεύουν με βάση πρόγραμμα διπλής βάρδιας θα εργάζονται αντί για πενθήμερη σε τετραήμερη βάση, αλλαγή που θα μειώσει τις ημέρες εργασίας τους κατά 22 ετησίως ενώ αντιστοίχως, όσοι εργάζονται με βάση πρόγραμμα τριπλής βάρδιας θα δουλεύουν σε πενθήμερη και τετραήμερη βάση εκ περιτροπής, ανά εβδομάδα, κερδίζοντας 31 επιπλέον ημέρες αργίας κάθε χρόνο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Lamborghini είναι η πρώτη αυτοκινητοβιομηχανία στην Ευρώπη που προχωρά στην καθιέρωση της τετραήμερης εργασίας, ακολουθώντας ωστόσο μια νέα τάση που αναδύθηκε στην μεταπανδημική Ευρώπη και ωθεί τους εργοδότες να δώσουν μεγαλύτερα προνόμια και ευελιξία στους εργαζόμενους.

Αντίστοιχα μέτρα εφαρμόζονται ευρέως στην Βρετανία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες με τα ευρήματα των σχετικών ερευνών να συνηγορούν υπέρ της ευρύτερης υιοθέτησής τους καθώς, οι εργαζόμενοι δουλεύουν αποδοτικότερα με θεσμοθέτημενα μικρότερο εργασιακό χρόνο, ενώ μειώνονται παράλληλα τα ποσοστά ημερών ασθενείας και αυξάνονται τα ποσοστά παραμονής σε ένα πόστο εργασίας. Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες έρευνες η τετραήμερη εργασία χωρίς μισθολογικές επιπτώσεις και άλλου είδους παροχές από τους εργοδότες προς τους εργαζόμενους όπως η ευελιξία στο ωράριο, οι παροχές πακέτων διακοπών κ.τ.λ. λειτουργούν ως δέλεαρ, οδηγώντας για την καλύτερη στελέχωση των εταιρειών.

Επιστρέφοντας στην Lamborghini, αξίζει να σημειωθεί ότι η Lamborghini που βρίσκεται υπό την ιδιοκτησία του ομίλου VW, κατά τη διάρκεια του 2022 κατέγραψε αύξηση πωλήσεων κατά 10% με συνολικές πωλήσεις 9.233 μονάδων, μέγεθος ρεκόρ για τους Ιταλούς που με δεδομένη την παραπάνω απόφαση αναμένεται να κλείσουν και το 2023 με ιστορικό υψηλό πωλήσεων.