Στην αξιοποίηση κάθε πρόσφορου μέσου – ακόμη και στην εφαρμογή της Τεχνητής Νοημοσύνης – και στην αναζήτηση όλων των δυνατών πηγών χρηματοδότησης θα στοχεύσει η νέα διοίκηση του δήμου Κατερίνης, σύμφωνα με τον εκλεγέντα δήμαρχο της πόλης, Γιάννη Ντούμο.

Στις προτεραιότητές σας και προεκλογικά θέσατε την άμεση ψηφιοποίηση και τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών του δήμου…

Προτεραιότητά της διοίκησής μας είναι η άμεση και αποτελεσματική εξυπηρέτηση του δημότη, χωρίς σπατάλη χρόνου και ταλαιπωρία στα γκισέ του δημαρχείου. Γι΄αυτό και πρόκειται άμεσα να ψηφιοποιηθούν όλες οι υπηρεσίες του δήμου ώστε με ένα κλικ, από το κινητό ή τον υπολογιστή, να μπορεί ο καθένας μας να υποβάλει ηλεκτρονικά το αίτημά του και να εξυπηρετείται απομακρυσμένα. Αυτό θα επιτευχθεί, εκτός των άλλων, και με τη διασύνδεση όλων των υπηρεσιών με το gov.gr.

Σε ποιους τομείς της καθημερινότητας μπορεί να υπάρξει εφαρμογή συστημάτων υψηλής τεχνολογίας;

Στόχος μας είναι να υπάρχει δυνατότητα ηλεκτρονικής πληρωμής των δημοτικών τελών και οφειλών, γεγονός που θα διευκολύνει τους δημότες, θα αποσυμφορήσει τα ταμεία και θα αυξήσει την εισπραξιμότητα.

Παράλληλα πρόκειται να εξασφαλίσουμε δωρεάν Wi-Fi, σε δημότες και επισκέπτες, σε δημόσιους χώρους, όπως πάρκα, πλατείες, δημόσια κτίρια, βιβλιοθήκες, κέντρα υγείας και χώρους πολιτισμού. Πρόκειται για ένα διαχρονικό αίτημα των δημοτών μας που μπαίνει σε άμεση προτεραιοποίηση.

Το κέντρο της πόλης θα αποκτήσει ελεγχόμενη στάθμευση μέσω ειδικής εφαρμογής για κινητά. Συνολικά, αυτό που επιθυμούμε είναι να απλοποιηθεί η καθημερινότητα του δημότη και να υποστηριχθεί η εργασία του στελεχιακού δυναμικού του δήμου μέσω της ψηφιακής τεχνολογίας.

«Δυστυχώς οι οιωνοί δεν ήταν καλοί»

Ποιες αποφάσεις θα σηματοδοτήσουν τους πρώτους μήνες της διοίκησής σας;

Τυπικά, ως νέα διοίκηση, θα αναλάβουμε από τις αρχές τους έτους. Ωστόσο η δουλειά έχει ήδη ξεκινήσει καθώς, τόσο εγώ, όσο και οι συνεργάτες μου, όπως και οι επόμενοι αντιδήμαρχοι, ενημερωνόμαστε καθημερινά από τους υπηρεσιακούς παράγοντες για την υφιστάμενη κατάσταση σε κάθε τομέα.

Έχοντας, λοιπόν, άμεση πρόσβαση στα οικονομικά δεδομένα του δήμου, διαμορφώνω μια πρώτη εικόνα για την οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται και από την οποία θα εξαρτηθεί η πολιτική που θα ακολουθήσουμε.

Δυστυχώς οι οιωνοί δεν ήταν καλοί και οι αριθμοί – που είναι αμείλικτοι – επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες μας. Δεν θέλω να ακυρώσω τις όποιες ορθές πρωτοβουλίες αλλά ούτε να κρύψω την πραγματική κατάσταση.

Από την πλευρά μου, ως νέος δήμαρχος Κατερίνης, οφείλω καταρχάς να συλλέξω όλα εκείνα τα στοιχεία που είναι απαραίτητα, προκειμένου να παρουσιάσω στους δημότες το τι ακριβώς παραλαμβάνουμε.

Οι δημότες οφείλουν να γνωρίζουν (καθημερινά μας το ζητούν), γι΄αυτό και θα προχωρήσουμε σε μία δημόσια παρουσίαση της δημοσιονομικής εικόνας του δήμου.

Βασική μας προτεραιότητα είναι η εξοικονόμηση χρημάτων μέσα από συμφέρουσες συμφωνίες με τους προμηθευτές του δήμου, ώστε να μειωθεί το κόστος κατασκευής των έργων και το κόστος συντήρησης των υποδομών. Ήδη από την πρώτη επαφή που είχα με τους προϊσταμένους των τμημάτων τόσο του δήμου, όσο και των οργανισμών, έδωσα το στίγμα της νέας διοίκησης. Θα γίνεται ενδελεχής έρευνα στην αγορά για την προμήθεια υλικών στην καλύτερη δυνατή τιμή.

*Συνέντευξη στην Εύη Σαλτού στα ΝΕΑ