Δυναμική τοποθέτηση της νέας δημάρχου Λαγκαδά σε ερώτηση των ΝΕΩΝ αν το τέλος ταφής που επιβάλλεται στους δήμους την βρίσκει σύμφωνη: «Συντάσσομαι απόλυτα με τις θέσεις της ΚΕΔΕ και της ΠΕΔΚΜ. Το τέλος ταφής τινάζει στον αέρα τον προϋπολογισμό του Δήμου». Στη συνέντευξη που παραχώρησε στα ΝΕΑ η νέα Δήμαρχος δείχνει αποφασισμένη να πετύχει.

Ποιες είναι οι βασικές προτεραιότητες της νέας δημοτικής περιόδου;

Κάλυψη των ελλειμμάτων σε υποδομές και σχολεία. Βελτίωση της καθημερινότητας. Αναπλάσεις. Ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου. Αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας. Αγροτική οδοποιία. Ενίσχυση της επιχειρηματικότητας για την παραγωγή νέου εισοδήματος και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Συμφωνείτε με την επιβολή του τέλους ταφής και των δεικτών αξιολόγησης στους ΟΤΑ;

Είναι δυο εντελώς διαφορετικά ζητήματα. Στο τέλος ταφής νομίζω πρέπει η κυβέρνηση να επανεξετάσει όσα έχει ανακοινώσει, διότι μπορεί να αποτελέσει ταφόπλακα για τα οικονομικά ενός δήμου και επιπλέον επειδή πρόκειται για ανταποδοτικό τέλος αυτό θα βαρύνει υποχρεωτικά τους δημότες. Οποιαδήποτε περαιτέρω επιβάρυνση των δημοτών μάς βρίσκει αντίθετους. Ο δήμος Λαγκαδά χρεώνεται με ένα ποσό 301.362 ευρώ ετησίως. Αντιλαμβάνεστε ότι τινάζει στον αέρα τον προϋπολογισμό του δήμου. Η Πολιτεία να επανεξετάσει το τέλος ταφής, διότι οι ολιγωρίες της κεντρικής διοίκησης στα έργα διαχείρισης απορριμμάτων δεν μπορούν να βαρύνουν την Αυτοδιοίκηση. Συντάσσομαι συνεπώς απόλυτα με τη θέση που εξέφρασε τόσο η ΚΕΔΕ, όσο και η ΠΕΔΚΜ.

Για τους δείκτες αξιολόγησης είμαι απολύτως σύμφωνη, αν και θεωρώ ότι η ετοιμότητα των δήμων να ανταποκριθούν σε πρώτη φάση είναι εξαιρετικά περιορισμένη. Ως νέα διοίκηση θα κάνουμε έτσι κι αλλιώς αυστηρή αξιολόγηση των υπηρεσιών, της λειτουργίας και της αποδοτικότητας σε όλο το δήμο και δεν πρόκειται να μας βαρύνει η χορήγηση αυτών των στοιχείων σε μια πλατφόρμα. Θέλουμε όλοι βιώσιμους, σύγχρονους, πράσινους και ψηφιακούς δήμους. Η λογοδοσία προς τους πολίτες πρέπει να είναι διαρκής. Με βρίσκει σύμφωνη η καθιέρωση της αξιολόγησης των ΟΤΑ, αρκεί να γνωρίζουμε τον τρόπο.

 «Αν η κοινωνική πολιτική βασίζεται σε «χαράτσια» χάσαμε ως κοινωνία το παιχνίδι»

Οι κοινωνικές δομές με τα σημερινά δεδομένα και χωρίς την επιβάρυνση του τέλους ταφής θα μπορούν να ανταπεξέλθουν στην αυξανόμενη οικονομική δυσχέρεια ομάδων πολιτών;

Οι κοινωνικές δομές σε μεγάλο βαθμό σήμερα χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ. Τρόποι για να χρηματοδοτηθούν οι κοινωνικές δομές υπάρχουν ή μπορούν να βρεθούν. Δεν χρειάζεται να επιβάλλουμε ένα νέο «χαράτσι» για να λειτουργούν οι κοινωνικές δομές μας. Αν η κοινωνική πολιτική βασίζεται σε «χαράτσια» χάσαμε ως κοινωνία το παιχνίδι.

Είναι θωρακισμένος ο δήμος έναντι ακραίων φυσικών φαινομένων;

Κανένας δήμος δεν είναι θωρακισμένος έναντι ακραίων φυσικών φαινομένων. Υπάρχει σχετική επάρκεια στη θωράκιση του δήμου Λαγκαδά. Έχουμε τα απολύτως απαραίτητα και ως νέα διοίκηση θα συνεργαστούμε με την Πολιτική Προστασία, την Περιφέρεια και την Κυβέρνηση, προκειμένου να ενισχύσουμε περαιτέρω τον δήμο έναντι της κλιματικής κρίσης. Αποτελεί βασική προτεραιότητα.

Θα δώσετε έμφαση σε θέματα πολιτισμού και αθλητισμού όταν αναλάβετε δήμαρχος;

Το έχω εξαγγείλει και είναι προγραμματική θέση μου. Το πολιτιστικό καλεντάρι του δήμου Λαγκαδά, η ενίσχυση των πολιτιστικών και αθλητικών συλλόγων, οι υποδομές πολιτισμού και αθλητισμού, οι νέες εκδηλώσεις και η ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου του δήμου αποτελούν προτεραιότητα της διοίκησής μας.